Symposium “Mind the GAP!”

Transdisciplinaire co-creatie in kunst, wetenschap en geneeskunde

Op 23 november organiseert de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht op Buitenplaats Doornburgh een 1-daags symposium over Transdisciplinaire Cocreatie. Stel je voor dat kunstenaars en wetenschappers de handen ineenslaan. Of dat ontwerpers en artsen samenwerken aan één tafel. Musici en beleidsmakers die samen tot een symfonie aan nieuwe invalshoeken en ideeën komen. Wat kan het samenwerken vanuit heel verschillende perspectieven en disciplines bieden aan uitdagingen, creatieve impulsen? Waar liggen de mogelijkheden en wat zijn de dilemma’s? Dat is wat we gaan uitwisselen tijdens het symposium Mind the GAP, georganiseerd door het lectoraat Grensverleggende Artistieke Praktijken (GAP) van HKU, op Buitenplaats Doornburgh.

Grenswerk

Dit symposium is bedoeld voor wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, cultuurmakers en onderwijsprofessionals die geïnteresseerd zijn in het werken op het grensgebied van disciplines, domeinen en media. We willen opgedane kennis uitwisselen en samen werken aan waar de gaten zitten. Want wat  betekent het om een co-creatie aan te gaan? Hoe zien we waar je impact maakt in projecten die zich niet makkelijk laten vangen in cijfers. Hoe overbrug je de kloof tussen de verschillende disciplines en  domeinen en kom je tot een goede start?

Vragen rondom transdisciplinaire co-creatie

Dit symposium is bedoeld voor wetenschappers, kunstenaars, ontwerpers, cultuurmakers en onderwijsprofessionals die geïnteresseerd zijn in het werken op het grensgebied van disciplines, domeinen en media. We willen opgedane kennis uitwisselen en samen werken aan waar de gaten zitten. Want wat betekent het om een co-creatie aan te gaan? Hoe zien we waar je impact maakt in projecten die zich niet makkelijk laten vangen in cijfers. Hoe overbrug je de kloof tussen de verschillende disciplines en domeinen en kom je tot een goede start?

Wat kun je verwachten?

Tijdens het symposium wordt er op verschillende manieren gewerkt. Naast een gezamenlijke inleiding zijn er meerdere parallelle sessies waarin een urgent vraagstuk uit de transdisciplinaire praktijk centraal staat gekoppeld aan een specifieke casus. De werkvorm kan steeds verschillen, denk bijvoorbeeld aan een systemische opstelling, een rondetafelgesprek, een ontwerpsessie. Er staan drie vragen centraal rondom transdisciplinaire co-creatie:
• Hoe beginnen we? (werken met verschillende perspectieven)
• Hoe werken we? (werken vanuit wederkerigheid)
• Hoe ronden we af? (kijken naar doorwerking)

Context en verder inhoud van het symposium

In dit symposium verkennen we casussen uit heel verschillende projecten en contexten, waarbij vragen rondom transdisciplinaire co-creatie naar boven kwamen. We streven naar een brede uitwisseling van perspectieven tijdens het symposium. Tijdens het symposium kan ook de expositie van PRIKKEL worden bezocht. Aan het eind van het symposium wordt tevens het lectoraat Grensverleggende Artistieke Praktijken (Expanding Artistic Practices) van HKU officieel gelanceerd.

Praktische informatie

Datum: Donderdag 23 november
Tijd: 10:00 — 16:00 u.
Deelname: Dit symposium is in principe besloten en alleen op uitnodiging te bezoeken. Indien je niet tot deze groep behoort, maar wel graag wilt deelnemen, stuur dan een e-mail naar marjolijn.vandenberg@hku.nl. Als er nog plaats beschikbaar is op de deelnemerslijst, kunnen we bekijken of deelname alsnog mogelijk is.

Scroll naar boven