Over Stichting Buitenplaats Doornburgh

Van 2018 tot januari 2024 was Stichting Buitenplaats Doornburgh actief. De stichting organiseerde een rijk programma van tentoonstellingen, concerten, rondleidingen en een tal van andere activiteiten.

De visie van de stichting luidde als volgt:
Buitenplaats Doornburgh biedt een plek waar men kan reflecteren op de toekomst, weg van de waan van de dag. Een plek waar de tijd vertraagt en die uitnodigt tot contemplatie. Door middel van natuur, architectuur, kunst en wetenschap wil zij vernieuwende (en verstorende) perspectieven bieden aan makers en publiek.

Stichting Buitenplaats Doornburgh geeft kunstenaars en wetenschappers de ruimte om nieuw werk te creëren en presenteren in een unieke omgeving. Zij organiseert hiertoe residenties, tentoonstellingen, lezingen, masterclasses, voorstellingen, ed. Toekomst, reflectie en nieuwe perspectieven zijn leidend in de programmering.

Residentie voor kunstenaars en wetenschappers

Belangrijk onderdeel van het programma was de residentie voor kunstenaars en wetenschappers. De stichting gaf kunstenaars en wetenschappers de ruimte om op deze unieke locatie nieuw werk te creëren en presenteren. Hierbij was het “niet weten” het uitgangspunt. In deze tijden van productie en prestatie zijn plekken waar mag ontstaan schaars. Stichting Buitenplaats Doornburgh wil daar verandering in brengen door de residenten tijd, ruimte en geld te geven om zich te verdiepen en nieuw werk te maken. De residenten werden geselecteerd om één tot drie maanden te werken en te verblijven in het voormalig klooster. Het werk van de residenten werd gepresenteerd op Buitenplaats Doornburgh, altijd in de vorm van een tentoonstelling, een installatie of een optreden.

Bij Doornburgh zijn in residentie geweest:
Jesse Beentjes, Margriet van Breevoort, Anouk Keizer, Odile van Stuijvenberg, kunstenaarscollectief Totomboti, Johannes Bellinkx, Vinny Jones, Silvana Hurtado-Dianderas, Nahuel Cano, Deanne Spek, Molly Palmer, Monika Dahlberg, Roos van Geffen, Boukje Schweigman, Bart Lunenburg, Joyce Overheul, Cecilia Rebergen, Koen Haegens, Anne Hofstra, Wianda Keizer, Sarah Ticho, Janne Schra en Laurens Radstake, Aleksandra Gaca, Chae Eun Rhee, Bert Timmermans, Koen Boeijenga, Bram Ellens, Mette Sterre, Lisanne Buik, Bela Rofa, Maaike Bleeker, Natalia Ossef, Johanna Franco Zapata, Suzanne Dikker, Felbm en Stef Veldhuis.

Tentoonstellingen

In de lente en zomer organiseren wij een groepstentoonstelling welke wij in samenwerking met een gastcurator of cultureel partner maken: “Een Huis voor de Geest” (2019) met gastcurator Caroline Voet, “ENDLESS LIFE” (2019-2020) met gastcurator Zippora Elders, “Vorm aan de Vecht” (2022) met gastcurator Nicole Uniquole en “EXODUS” (2023) in samenwerking met het Bijbels Museum.

In het najaar en de winter vinden residentie-presentaties plaats, zowel verbonden door een overkoepelend thema als zelfstandig. Eerdere presentaties waren: “COUNTERPOINTS” (2020-2021), “Robots in Captivity” (2021), “NIEUW WERK” (2022-2023) en “Prikkel” (2023-2024) een project samen met Schweigman&, de HKU en het UMC Utrecht.

Samen met de omgeving

Samen met lokale musici zoals Mike Boddé en Carol Ruiz organiseerde de stichting concerten. In de zomer telde onze tuin als buitenpodium; poëtische wandelingen, natuur-ontdektochten voor families of bijzondere performances tijdens Gluren bij de Buren en Open Monumentendag. De stichting nam het initiatief voor de realisatie van de moestuin, waar veel enthousiaste vrijwilligers de handen uit de mouwen hebben gestoken. Wij prijzen ons gelukkig met de geweldige creativiteit en inzet van onze fantastische “buren”, die met ons bouwden aan een nieuwe invulling van de buitenplaats.

Cultureel erfgoed in de kijker

De stichting ontsloot het bijzondere cultureel erfgoed van Buitenplaats Doornburgh voor publiek. Zo vonden er elk weekend rondleidingen plaats waarin de architectuur van de Bossche School, de historie van de buitenplaats en de Zochertuin centraal stond. De kunstenaars, schrijvers en wetenschappers van de residentie zich inspireren door het erfgoed, wat terugkwam in de tentoonstellingen en de programma’s.

In de podcast-serie “Het Binnenste van de Buitenplaats” wordt in 7 delen meer verteld over de gelaagde geschiedenis van Buitenplaats Doornburgh, over de architectuur van het klooster, de connectie met het slavernijverleden en rijke geschiedenis van de buitenplaatsen aan de Vecht.

Voorlopig einde van de stichting

Eind 2023 werd het duidelijk dat het voor de eigenaren niet meer haalbaar bleek om de stichting te ondersteunen. Daarom worden alle activiteiten gestaakt vanaf februari 2024. Het is nog onduidelijk wat er in de toekomst gaat gebeuren.

Wij hebben genoten van het ontsluiten van deze bijzondere plek voor het publiek, het vertellen van de vele verhalen van Buitenplaats Doornburgh en het toevoegen van nieuwe verhalen aan haar rijke geschiedenis. Wij bedanken alle kunstenaars, wetenschappers, partners, fondsen, alle bezoekers en onze geweldige vrijwilligers voor de afgelopen jaren.

Buitenplaats Doornburgh blijft geopend

Bezoekers blijven welkom om een kopje koffie te drinken en te wandelen. Ook blijft het mogelijk om een bijeenkomst te organiseren, zoals een vergadering of bruiloft.

Jaarverslagen

Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2022