Ontdek de priorij tijdens de Dag van de Architectuur 2020

Op 20 en 21 juni 2020 vindt de Dag van de Architectuur plaats. Doornburgh organiseert een rondleiding op zaterdag waarin je duikt in de architectuur van de priorij, het voormalige klooster van de buitenplaats. Dit gebouw staat bekend bij architectuurliefhebbers als één van de mooiste voorbeelden van de bouwstijl de Bossche School. De Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf lieten het imposante complex in 1964 bouwen door architect Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan, de ‘vader’ van de architectuurstijl de Bossche School. De architectuur is sober en oogt modern, ondanks dat het inmiddels al meer dan 50 jaar oud is.

Dag van de Architectuur

Het weekend van 20 en 21 juni is een mooie gelegenheid om de priorij van Doornburgh te bezoeken. Met een regulier toegangsticket tot de buitenplaats krijg je de mogelijkheid om vrij rond te dwalen in het gebouw. Op zaterdag 20 juni is er bovendien een rondleiding waarin je alles hoort over de architectuur, de architect en de filosofie achter het gebouw.

Een meester en zijn leerling

Het ontwerp van de priorij is gemaakt door architect Jan de Jong en is één van de jongste rijksmonumenten van Nederland. Zijn gerealiseerde ontwerp toont de kenmerken van de filosofie waar Van der Laan bekend mee zou worden: het zogenaamde ‘plastisch getal’, dat het uitgangspunt is van de architectuurstijl de Bossche School.

Architect Jan de Jong – Archief Jan de Jong

Het plastisch getal

Veel ontwerpmethodes hanteren een maatvoering gebaseerd op het getal 10. Dat deel je al gauw in tweeën, tot 5 en 5, waardoor vierkante en symmetrische composities ontstaan. Van der Laan ontwikkelde daarentegen een ontwerpmethodiek gebaseerd op het getal 7.
Dat resulteert in dynamische, asymmetrische verhoudingen, bijvoorbeeld 3 staat tot 4, of 1 staat tot 7. Deze verhoudingen worden door de mens doorgaans als aangenaam ervaren. In de priorij zie je dit terugkomen in bijvoorbeeld de dikte van de wanden ten opzichte van de ruimte tussen de kolommen en de verhoudingen van de kamers.

Kleur, textuur en meubilair

Tijdens een rondgang door de priorij van Doornburgh valt op hoe tactiel en vol detail het gebouw is. Zo zijn de gemetselde wanden wit geschilderd, maar hebben ze ook een reliëf waarin de individuele stenen herkenbaar zijn en zijn de kiezels in de gestorte grindbetonnen vloer zichtbaar én voelbaar onder de voeten. De rustige kleurtonen die in het pand zijn gebruikt, komen overal terug en zijn kenmerkend voor de Bossche School. Het meubilair, zoals de banken, stoelen en boekenkasten met de kenmerkende kopspijkers, zijn speciaal voor dit gebouw ontworpen en zijn ook gebaseerd op het plastisch getal.

Verdieping

Benieuwd naar meer informatie over het plastisch getal, de Bossche School en het gedachtegoed van Dom Hans van der Laan? Bezoek dan de website over deze architect en monnik, samengesteld door o.a. Caroline Voet, die er op Doornburgh een tentoonstelling over maakte.

Scroll naar boven