Over

Verleden

Aan de rand van Maarssen, een plek van rust en stilte: buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw. Bijzondere aandacht gaat uit naar het klooster, priorij Emmaus. De zusters die de communiteit van de Kanunnikessen van het Heilig Graf vormden leidden hier sinds de jaren ’60 een bijzonder spiritueel leven. De zusters stonden bekend om hun open houding naar geïnteresseerden die, mits de leefregels respecterend, welkom waren om tijdelijk deel uit te maken van de gemeenschap.

Het klooster uit 1966 is gebouwd door architect Jan de Jong van de Bossche School. De strakke en sobere architectuur is even indrukwekkend als adembenemend, en staat in sterk contrast met de klassieke vormgeving van het 18e-eeuwse hoofdhuis.

Nu

Doornburgh is sinds 2016 eigendom van MeyerBergman Erfgoed Groep, een organisatie die nieuw leven geeft aan erfgoed.

Stichting Buitenplaats Doornburgh organiseert nu een nieuw programma op het snijvlak van kunst en wetenschap, met o.a. residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen. Eerder presenteerde de buitenplaats o.a. de tentoonstelling Cathedral van de Russisch-Nederlandse kunstenaar Masha Trebukova, en videowerk van de Griekse Janis Rafa. Prikkelende voorstellingen uit kunst en wetenschap worden in de priorij gepresenteerd. In 2019 organiseerde Doornburgh o.a. een project met kunstenaar David Bade, een tentoonstelling over de architectuur van de priorij en de tentoonstelling ENDLESS LIFE. In 2020 verbleef de eerste artist in residence Stef Veldhuis in de priorij met de tentoonstelling Counterpoints als resultaat.

De refter en binnenplaats zijn het toneel van restaurant DeZusters, waar gezamenlijk eten en ‘voedsel voor de geest’ centraal staan. Het park is openbaar toegankelijk voor omwonenden, wandelaars en overige geïnteresseerden. Ook is het mogelijk om verschillende ruimtes in de priorij te huren voor een activiteit of bijeenkomst.

Toekomst

Doornburgh zal in de komende jaren de monumenten van de buitenplaats stapsgewijs renoveren en verduurzamen, zodat toekomstige generaties kunnen blijven genieten van dit bijzondere erfgoed. Restaurant DeZusters werkt toe naar een circulaire keuken, waarbij de buitenplaats zal worden ingezet voor de eigen voedselvoorziening middels o.a. een moestuin. Stichting Buitenplaats Doornburgh bouwt verder aan het nieuwe culturele publieksprogramma op het snijvlak van kunst en wetenschap. Toekomst, reflectie en nieuwe perspectieven zijn leidend in de programmering.