David Bade: een gedeeld hiernamaals

30 maart t/m 5 mei 2019

Kunstenaar David Bade maakte in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh samen met bezoekers een kunstinstallatie met de titel ‘Een gedeeld hiernamaals.’ Bade onderzoekt met dit werk het beeld dat verschillende levensovertuigingen hebben van het leven na de dood. Het kunstwerk is nog t/m 5 mei te zien in de priorij.

Verbeelden van het hiernamaals

Bade ging voor zijn werk ‘Een gedeeld hiernamaals’ eerst in gesprek met (regionale) vertegenwoordigers van bepaalde religies over hun hiernamaals. Want hoe ziet dat eruit? Hoe beschrijft een christen de hemel en een moslim het paradijs? Geïnspireerd door deze verhalen heeft Bade deze versies van het hiernamaals verbeeld in de ruimtes van de voormalige priorij op Doornburgh. Bade: “Het hiernamaals heeft mij altijd al gefascineerd. Elk geloof heeft hiervan een andere voorstelling.” Bij de installaties van Bade is het maakproces onderdeel van het kunstwerk. Hij werkt vaak samen met grote groepen mensen die allemaal mogen meebouwen, onder de regie van Bade. “Ik breng graag mensen bijeen via kunst. In deze tijden van polarisatie moeten we eigenlijk leren en genieten van het feit dat we in Nederland in zoveel vrijheid en welvaart samen onze overtuigingen, hoop, fantasieën en onzekerheden kunnen beleven.”

David Bade (1970) is een veelzijdig kunstenaar die al vele prijzen won, zoals de Prix de Rome 1993, de Sikkensprijs 2010 en samen met de Kunsthal Rotterdam won hij met het project AYCA (All you can Art) ook de &Award voor het betrekken en verbinden van mensen bij kunstprojecten. Hij werd geboren op Curaçao en was een van de oprichters van een platform en vooropleidingsinstituut voor hedendaagse kunst: Instituto Buena Bista (IBB).

Bouw mee

Het was mogelijk om mee te bouwen aan ‘Een gedeeld hiernamaals’. In de weekenden voor Pasen waren er workshops met David Bade.“Iedereen heeft wel verbeelding. Alleen: dat vergeet iedereen zo jong. Ik probeer dat naar boven te halen en dat verbindt mensen en verbetert direct de communicatie,” aldus Bade. Het unieke werk van David Bade zal vervolgens nog tot en met 5 mei te zien zijn op Buitenplaats Doornburgh.

Op 22 april was hoogleraar Karine Van Doninck van de Universiteit van Namen als extra gast aanwezig. Als wetenschapper doet zij in haar Laboratory of Evolutionary Genetics and Ecology fundamenteel onderzoek naar de evolutie. Naast haar werk in de evolutionaire biologie, heeft Karine een passie voor kunst. David Bade heeft haar gevraagd om bij de afsluiting van zijn project ‘Een Gedeeld Hiernamaals’ haar wetenschappelijke visie met de aanwezigen te delen. Karine sprak tijdens de presentatie over het ontstaan van het leven en de rol van toeval hierin.

Praktische informatie

De installatie is van 30 maart t/m 5 mei 2019 te zien.
Openingstijden Buitenplaats Doornburgh:
vrijdag t/m zondag – 10.00 tot 17.00 u.

Scroll naar boven