Ons verhaal

Aan de rand van Maarssen ligt Doornburgh, een buitenplaats die al bestaat sinds de zeventiende eeuw. Na jarenlang bewoond te zijn geweest door de Kanunnikessen van het Heilig Graf, is het nu in bezit van MeyerBergman Erfgoed Groep, een organisatie die nieuw leven geeft aan erfgoed. Tot 2016 was de buitenplaats in gebruik als klooster. Sinds 2018 is de buitenplaats opengesteld voor publiek. Stichting Buitenplaats Doornburgh organiseert residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen op het snijvlak van kunst en wetenschap.

Vragen over verhuur, de organisatie of op zoek naar persmateriaal? Neem contact met ons op.

Een plek vol betekenis en historie

Buitenplaats Doornburgh bestaat al sinds 1623, eerst als zomerverblijf voor vermogende stedelingen om te genieten van de rust en de natuur aan de Vecht. Vanaf 1957 vestigden de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf zich op Doornburgh. Zij gaven architect Jan de Jong opdracht tot het bouwen van de priorij in de stijl van de Bossche School.

Buitenplaats Doornburgh in de toekomst

Doornburgh is nog steeds in transitie. Welke plannen zijn er, wie zijn de makers en wat kan ik in de toekomst ontdekken op de buitenplaats?

Drie eeuwen jonge architectuur

Doornburgh is een unieke bestemming voor iedere architectuurliefhebber. Op deze locatie vind je een achttiende-eeuws hoofdhuis naast een voormalig klooster uit de jaren zestig. Dit klooster is uitzonderlijk: het is één van de eerste ‘jonge’ rijksmonumenten van Nederland en een topstuk van de architectuurstijl de Bossche School. Eerder vond op Doornburgh een tentoonstelling plaats over het gebouw.

bereikbaarheid Doornburgh

Flora en fauna in het park van Zocher

Het park van Doornburgh is één van de parels aan de Vecht. Deze groene oase is eind negentiende eeuw ontworpen door tuinarchitect J.D. Zocher. Je vindt er o.a. meanderende paden, schapenweides, fruitbomen en bijenkorven. De buitenplaats beschikt over unieke flora en fauna: er groeien bijzondere stinzenplanten en er zijn tal van vogels te zien.

Binnentuin door Karin Blom van Assendelft

Met respect voor de architectuur, de bestaande boom en het kruis is er in 2018 een nieuwe plattegrond voor de binnenplaats ontworpen. De ingetogen stijl van het gebouw inspireerde Karin Blom van Assendelft tot het gebruik van beweging en natuurlijke kleuren. De tuin staat nu symbool voor het nieuwe hart van de priorij.

Over Stichting Buitenplaats Doornburgh

In 2019 is Stichting Buitenplaats Doornburgh opgericht. De stichting transformeert de buitenplaats tot een plek voor kunst en wetenschap. Er vinden regelmatig tentoonstellingen, lezingen en concerten plaats.

Over de eigenaar

Buitenplaats Doornburgh is een project van MeyerBergman Erfgoed Groep.
MeyerBergman Erfgoed Groep werkt aan integrale herbestemmings- en herontwikkelingsopgaven, zodat de bijzondere erfenis van monumentale gebouwen doorgegeven wordt aan volgende generaties.