Ons verhaal

Aan de rand van Maarssen ligt Doornburgh, een buitenplaats die al bestaat sinds de zeventiende eeuw. Na jarenlang bewoond te zijn geweest door de communiteit van de Kanunnikessen van het Heilig Graf, is het nu in bezit van MeyerBergman Erfgoed Groep, een organisatie die nieuw leven geeft aan erfgoed. Sinds 2018 is de buitenplaats geopend voor publiek. Er vinden tentoonstellingen, workshops en lezingen plaats rond kunst en wetenschap en er bevindt zich een restaurant, DeZusters. In de toekomst komt hier o.a. ruimte voor een artist-in-residence.

Een plek vol betekenis en historie

Buitenplaats Doornburgh bestaat als sinds 1623. Gedurende vier eeuwen heeft de buitenplaats zich ontwikkeld tot een plek die zich kenmerkt door zowel bezinning als vooruitgang.

Buitenplaats Doornburgh in de toekomst

Doornburgh is nog steeds in transitie. Welke plannen zijn er, wie zijn de makers en wat kan ik in de toekomst ontdekken op de buitenplaats?

Drie eeuwen jonge architectuur

Doornburgh is een unieke bestemming voor iedere architectuurliefhebber. Op deze locatie vind je een achttiende-eeuws hoofdhuis naast een voormalig klooster uit de jaren zestig. Dit klooster is uitzonderlijk: het is één van de eerste ‘jonge’ rijksmonumenten van Nederland en een topstuk van de architectuurstijl de Bossche School. Eerder vond op Doornburgh een tentoonstelling plaats over het gebouw.

bereikbaarheid Doornburgh

Flora en fauna in het park van Zocher

Het park van Doornburgh is één van de parels aan de Vecht. Deze groene oase is eind negentiende eeuw ontworpen door tuinarchitect J.D. Zocher. Je vindt er o.a. meanderende paden, schapenweides, fruitbomen en bijenkorven. De buitenplaats beschikt over unieke flora en fauna: er groeien bijzondere stinzenplanten en er zijn tal van vogels te zien.

Over Stichting Buitenplaats Doornburgh

In 2019 is Stichting Buitenplaats Doornburgh opgericht. De focus van de organisatie zal de komende jaren liggen op het professionaliseren en uitbreiden van de publiekspresentatie en het verder vormgeven van de stichting.

Over de eigenaar

MeyerBergman Erfgoed Groep werkt aan integrale herbestemmings- en herontwikkelingsopgaven, zodat de bijzondere erfenis van monumentale gebouwen doorgegeven wordt aan volgende generaties.