Stichting Buitenplaats Doornburgh
(RSIN/fiscaalnummer 8603.06.616)
In 2019 werd de Stichting Buitenplaats Doornburgh opgericht. Na een rijk programma van tentoonstellingen, presentaties, concerten, residenties en andere activiteiten, werd in 2024 de programmering tijdelijk gestaakt vanwege de overname van de Buitenplaats. Eind 2024 zijn de rondleidingen hervat en in 2025 werd geleidelijk aan de programmering van concerten en activiteiten hervat.
Oprichting en doel (update 2025)
De Stichting heeft ten doel:
- het ontwikkelen, in stand houden en exploiteren van delen in en rond de zogenaamde priorij, onderdeel van Buitenplaats Doornburgh te Maarssen, als cultureel erfgoed ten behoeve van de presentatie van Buitenplaats Doornburgh aan het publiek; en
- het organiseren van activiteiten als concerten, lezingen, rondleidingen, workshops en masterclasses, waarvoor kaartverkoop plaatsvindt.
De visie van de stichting luidt als volgt:
Buitenplaats Doornburgh is een levendige en betekenisvolle plek die historie ademt, maar ook ruimte biedt voor nieuwe energie. Hier komen mensen samen om cultuur, natuur en architectuur te ervaren. In deze unieke omgeving worden diverse culturele activiteiten georganiseerd, waarbij muziek (o.a. klassiek en jazz) een hoofdrol zal spelen. Er wordt een hoge kwaliteit beoogd, voor een zo breed mogelijk publiek van alle leeftijden. Doel is om op deze historische plek, met behoud van sfeer en op kleinschalige basis, een cultureel hart te ontwikkelen voor buren en inwoners van de Gemeente Stichtse Vecht, alsmede voor liefhebbers die van buiten deze regio komen. Dit in nauwe samenwerking met ensembles, musici, podia en andere culturele instellingen uit binnen- en buitenland.
Samen met lokale musici werd op 6 april 2025 een eerste concert georganiseerd (Klassiek aan de Vecht, uitverkocht). Aan de verdere programmering wordt gewerkt.
Bestuurssamenstelling
De Stichting heeft op dit moment een vacature voor een bestuurslid. De huidige programmering van de activiteiten wordt in samenspraak met de (onbezoldigde) raad van toezicht voorgesteld. De raad van toezicht bestaat op dit moment (2025) uit de volgende drie personen: de heer H. Starren, mevrouw B. Vehmeijer en mevrouw H. Rouwers.
Inkomsten
De inkomsten van de Stichting komen uit de opbrengst van de verkoop van tickets, sponsoring door de eigenaren van de Buitenplaats en vrijwillige bijdrages/ schenkingen. Ook zal er worden gekeken naar de mogelijkheden voor het ontvangen van subsidies voor specifieke projecten.
Samen met de omgeving
Samen met lokale musici zoals Carol Ruiz organiseert de Stichting concerten. In de zomer kan onze tuin als buitenpodium fungeren. De stichting nam eerder het initiatief voor de realisatie van de moestuin, waar veel enthousiaste vrijwilligers de handen uit de mouwen steken.
Cultureel erfgoed in de kijker
De stichting ontsloot het bijzondere cultureel erfgoed van Buitenplaats Doornburgh voor publiek. Zo vinden er twee wekelijks rondleidingen plaats waarin de architectuur van de Bossche School, de historie van de buitenplaats en de Zochertuin centraal staan.
In de podcast-serie “Het Binnenste van de Buitenplaats” werd in 7 delen meer verteld over de gelaagde geschiedenis van Buitenplaats Doornburgh, over de architectuur van het klooster, de connectie met het slavernijverleden en rijke geschiedenis van de buitenplaatsen aan de Vecht.
Jaarverslagen
Jaarverslag 2019
Jaarverslag 2020
Jaarverslag 2021
Jaarverslag 2022
Jaarverslag 2023
Beleidsplan
Cijfers
Cijfers 2024 Stichting Buitenplaats Doornburgh