Podcast

Het binnenste van de buitenplaats

Buitenplaats Doornburgh heeft een rijke en gelaagde geschiedenis. In de 7-delige podcastserie ‘Het Binnenste van de Buitenplaats’ gaat Michelle Gulickx in gesprek met experts die het verhaal van Doornburgh vertellen vanuit verschillende perspectieven. Over het verleden en de toekomst, de gebouwen en het park. De serie kwam tot stand onder leiding van de vorige eigenaar van buitenplaats Doornburgh, bestaat uit zeven afleveringen en is te luisteren op Spotify, Apple Podcast, NRC Audio (alleen in de app) en Audible.

Aflevering 1 – Buitenplaats voor Kunst en Wetenschap

In deze eerste aflevering stappen we de wereld van Doornburgh binnen. We ontmoeten Maya Meijer-Bergmans, tot recent deigenaar van deze plek. Zij hield zich, samen met haar man Ton, bezig met de transformatie en herbestemming van erfgoed. Maya vertelt onder andere hoe Doornburgh op haar pad kwam en over de kunst die er nu te zien is.

Aflevering 2 – De villa’s aan de Vecht

In deze aflevering zoomen we in op de cultuurhistorische waarde van de Vechtstreek en de buitenplaatsen die je daar vindt. Hoe zijn ze ontstaan, en wat vertellen ze ons? We spreken met Juliette Jonker-Duynstee, dé ambassadeur van de Vechtstreek. Zij weet alles over de historische gelaagdheid die je in deze regio aantreft.

Aflevering 3 – Architectuur vol ritme

We onderzoeken in deze aflevering de architectuur van de priorij van Doornburgh, het voormalige klooster. Het gebouw is ontworpen door Jan de Jong en is een voorbeeld van de architectuur van de Bossche School. Iemand die alles weet over deze architectuurstijl is Caroline Voet. We vragen haar naar het verhaal achter het bijzondere gebouw.

Aflevering 4 – Het koloniale verleden

In deze aflevering duiken we dieper in de geschiedenis. Want de Vechtstreek is, naast een idyllische omgeving, ook een plek waar koloniale ideeën nauw verweven zijn met het landschap en de gebouwen. We spreken Myrthe Minnaert, die de Vechtstreek vanuit machtsverhoudingen en koloniale geschiedenis heeft onderzocht.

Aflevering 5 – De tuinen van Doornburgh

In deze aflevering wandelen we door de tuinen van Doornburgh. Wat voor bijzondere planten, dieren en monumenten zijn er te vinden? En hoe maak je van zo’n historische tuin een circulair landgoed van de toekomst? We ontmoeten Markus Eeftinck Schattenkerk en Jessie Westgeest. Zij zetten zich beide in om de biodiversiteit op de buitenplaats te vergroten.

Aflevering 6 – De zusters van Doornburgh

Zo’n vijftig jaar lang was Buitenplaats Doornburgh in gebruik als klooster. Van 1966 tot 2016 woonden hier de Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf. Twee betrokkenen vertellen over die periode: Hans van Bemmel, die al jaren als vrijwilliger op de buitenplaats werkt, en zuster Monica Raassen, die in het klooster heeft gewoond.

Aflevering 7 – Toekomst voor een buitenplaats

In deze aflevering kijken we vooruit. Buitenplaats Doornburgh heeft nu een toekomst als tentoonstellingsruimte en residentie voor kunstenaars. Maarten Peek werkte als restauratiearchitect aan de restauratie en herbestemming. Hij vertelt welke dilemma’s dat opleverde. En we spreken Bart Lunenburg, één van de kunstenaars die op de buitenplaats verbleef om er nieuw werk te maken.

Bijzondere muziek

De soundtrack van de podcast is speciaal op Doornburgh ontwikkeld, door Felbm en Stef Veldhuis terwijl zij in residentie waren.

Credits

Redactie & verteller: Michelle Gulickx
Audio productie: Vic Willems

Met dank aan

De podcast wordt ondersteund door Provincie Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuurfonds Stichtse Vecht en Stichting Carel Nengerman Fonds.

Scroll naar boven