Residenties

Buitenplaats Doornburgh is een bijzondere plek en dat willen we graag delen met publiek, maar ook met makers. Als klooster deed het gebouw al jarenlang dienst als een plek om naar binnen te keren, en sinds 2019 is het een toevluchtsoord geworden waar we makers uitnodigen om afstand te nemen van het snelle en veeleisende dagelijkse leven en zich te concentreren op hun eigen praktijk. Net als de zusters voor hen gebruiken zij hun handen en hoofd om deze plek eigen te maken en nieuwe dingen voort te brengen. Zo reflecteren we op ons verleden, en bieden we nieuwe perspectieven op de toekomst.

Het werk van de residenten werd gepresenteerd op de buitenplaats in de vorm van tentoonstellingen, presentaties, artist talks en luistersessies. Bekijk hieronder het residentie-archief:

Jesse Beentjes

Jesse Beentjes is freelance journalist en adviseur, voorheen schreef hij voor Het Financieele Dagblad, Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en het Parool. In het najaar van 2023 is Jesse journalist-in-residence op Buitenplaats Doornburgh.

Lees verder

Odile van Stuijvenberg

Odile van Stuijvenberg is bio-ethicus en doet onderzoek naar kunstmatige sensorische prikkelverwerking – zoals met behulp van protheses en implantaten – en de ethische vraagstukken daaromtrent aan de faculteit Medical Humanities van het UMC Utrecht.

Lees verder

Vinny Jones

Vinny Jones (Australië) is beeldend kunstenaar en maker van immersieve lichtinstallaties. Zij gebruikt licht om een fysieke of emotionele ruimte te creëren die de kijker dichter bij de wereld van de voorstelling brengt.

Lees verder

Deanne Spek

Deanne Spek is (industrieel) ontwerper. In haar werk combineert ze haar kennis op het gebied van design met persoonlijke ervaringen om mensen met een atypische prikkelverwerking te ondersteunen.

Lees verder

Roos van Geffen

Kunstenaar Roos van Geffen werkt met video, installatie en fotografie. De centrale vraag die zij stelt in haar kunstpraktijk is: Wat betekent het om mens te zijn? Ze onderzoekt verschillende manieren om het mens-zijn zelf te onthullen, waarbij het lichaam (of delen ervan) de vertolker is van abstracte ideeën. Haar artistieke proces is fenomenologisch van aard en begint vaak met het onderzoeken van haar persoonlijke levenservaring, die ze in het uiteindelijke werk verbindt met grotere tendensen.

Lees verder

Joyce Overheul

Het werk van Joyce Overheul gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Op Buitenplaats Doornburgh gaat zij werken aan een nieuw wandkleed van knopen, en een kralenportret van een van de zusters die vroeger in klooster heeft gewoond.

Lees verder

Anne Hofstra

Anne Hofstra maakt geen theater voor mensen, maar voor kippen. De theatermaker, kunstenaar en artistiek onderzoeker, heeft in voorbereiding op de voorstelling zes weken tussen de kippen geleefd, op Buitenplaats Doornburgh. Ze zong, danste, vertelde verhalen en onderzocht zo wat kippen zouden willen van een theatervoorstelling. Met als resultaat: KIP: THEATERVOORSTELLING VOOR KIPPEN als onderdeel van het Amsterdam Fringe Festival.

Lees verder

Wianda Keizer

Wianda Keizer brengt via haar werk een ode aan de eenvoud en de kracht van de materie. Tijdens haar residentie op Buitenplaats Doornburgh zal Wianda een werk maken voor de tentoonstelling EXODUS die vanaf maart 2023 op de buitenplaats te zien zal zijn.

Lees verder

Natalia Ossef

Natalia Ossef maakt video’s, foto’s en installaties. Op Doornburgh heeft zij zich verdiept in de historie van de buitenplaats en het landschap. Natalia’s werk is t/m 8 januari te zien in de tentoonstelling NIEUW WERK.

Lees verder

Lisanne Buik

Lisanne Buik is multidisciplinair kunstenaar. Ze combineert wetenschappelijke inzichten met een intuïtieve en multi-zintuigelijke werkwijze. Haar werk anticipeert op een nieuw tijdperk waarin het menselijk lichaam, natuur en technologie samensmelten.

Lees verder

Felbm | Eelco Topper

Eelco Topper, beter bekend als Felbm, is Nederlands muzikant en producer. Begin 2021 was Eelco een korte periode in residentie bij Buitenplaats Doornburgh, waarna hij zijn cassette Elements of Nature presenteerde op Doornburgh.

Lees verder

Margriet van Breevoort

Margriet van Breevoort (1991) is beeldend kunstenaar. In haar werk legt ze graag de nadruk op een netwerk van tegenstellingen tussen mens en natuur, het organische en het technologische.

Lees verder

Kunstenaars collectief Totomboti

Kunstenaars Marjet Zwaans (NL), Edje Doekoe (SU) en Toya Saakie (SU) van kunstenaarscollectief Totomboti uit Pikin Slee, Suriname en Nederland gaan gezamenlijk in residentie op Buitenplaats Doornburgh. Zij vinden artistieke raakvlakken door te kijken naar vormen en systemen uit de natuur.

Lees verder

Silvana Hurtado-Dianderas

Silvana Hurtado-Dianderas (Peru, 1991) is beeldend kunstenaar en maakt interactieve installaties die uitnodigen om op onverwachte manieren gebruik te maken van je zintuigen.

Lees verder

Molly Palmer

Molly Palmer werkt in film, beeldende kunst en choreografie. Haar werk laat ons een stap opzij zetten, parallelle werelden in, waar ze ons de mogelijkheid geeft om de complexiteit en de absurditeit van het mens-zijn onder de loep te nemen en opnieuw te waarderen.

Lees verder

Boukje Schweigman

Boukje Schweigman is regisseur en artistiek leider van Schweigman&. In woordeloze voorstellingen creëert ze een setting waarin wordt gespeeld met de waarneming en zintuigen zachtmoedig ontregeld worden.

Lees verder

Cecilia Rebergen

Tijdens haar residentie ontwikkelde Cecilia werk met een voor haar nieuw medium, namelijk zeep. Dit maakte ze met ingrediënten die ze verzamelde op de buitenplaats, als walnoten en palmkool. Haar werk zal te zien zijn in de tentoonstelling EXODUS die vanaf maart 2023 op de buitenplaats opent.

Lees verder

Janne Schra & Laurens Radstake

Janne Schra en Laurens Radstake verbleven twee weken in het voormalig klooster van Doornburgh om te werken aan een nieuw project ‘Now you see it, now you don’t’. Ze onderzochten of ze een nieuwe vorm konden vinden voor een optreden.

Lees verder

Chae Eun Rhee

De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee maakt monumentale olieverfschilderijen. Op Buitenplaats Doornburgh werkt zij momenteel aan zes doeken in opdracht voor het nog te openen Fenix Museum in Rotterdam.

Lees verder

Koen Boeijinga

In november verbleef muzikant Koen twee weken op Buitenplaats Doornburgh, waarin hij zich in nachtelijke sessies in de kapel liet inspireren door de bijzondere architectuur en de rust van het gebouw.

Lees verder

Johanna Franco Zapata

Begin 2022 presenteerde artist-in-residence Johanna Franco Zapata (Cali, 1985) werk in de rondgang van het klooster.  

Lees verder

Stef Veldhuis

Stef Veldhuis was de eerste resident van Buitenplaats Doornburgh. Hij combineert zijn werk als componist met perspectieven vanuit wetenschap, architectuur of filosofie.

Lees verder

Anouk Keizer

Anouk Keizer is als wetenschappelijk onderzoeker verbonden aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoek richt zich op het effect van sociale aanraking op mentaal welzijn in gezonde en psychiatrische populaties.

Lees verder

Johannes Bellinkx

Johannes Bellinkx (België) is opgeleid als sociaal geograaf en fysiek performer. Zijn werk balanceert tussen performance, live cinema, beeldende kunst en geluidskunst.

Lees verder

Nahuel Cano

Wat hoor je als je luistert naar een rivier? Welke geschiedenis en verhalen schuilen erin? De Argentijnse kunstenaar Nahuel onderzocht de rivier de Vecht tijdens zijn residentie. Het resultaat was een bijzondere performance als onderdeel van het Gaudeamus Festival 2023.

Lees verder

Monika Dahlberg

Monika Dahlberg doet onderzoek naar de theekoepel als bestemming voor ontmoetingen. Dit in relatie tot haar geboorteplaats Kericho, Kenia, waar Europeanen de eerste theeplantages vestigden aan het begin van de 20e eeuw.

Lees verder

Bart Lunenburg

In het voorjaar van 2022 deed Bart zijn onderzoek bij Doornburgh. Hij heeft zich tijdens de residentie verdiept in de architectuur van het voormalig klooster. Bart’s werk is t/m 8 januari te zien in de tentoonstelling NIEUW WERK.

Lees verder

Koen Haegens

Journalist en politicoloog Koen Haegens zocht voor de laatste fase van zijn boek ‘Op zoek naar de verstrooide tijd’ een rustige plek om te schrijven. Ver weg van de drukte thuis en alle dagelijkse prikkels. ‘Dat laatste raakte aan de centrale vraag van mijn boek’, aldus Koen. ‘Hoe kan het dat we van elk moment ten volle willen genieten, maar ondertussen al swipend en scrollend smijten met de uren alsof het niets is?’ In 2022 verbleef Koen een paar maanden op Buitenplaats Doornburgh als journalist-in-residence, dankzij de steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Lees verder

Aleksandra Gaca

Aleksandra bracht eind 2021 een periode bij Buitenplaats Doornburgh door als artist in residence, en het werkt dat zij hier maakte was te zien in de groepstentoontelling Vorm aan de Vecht.

Lees verder

Workingbert

Kunstenaar Bert Timmermans was voorafgaand aan de tentoonstelling Vorm aan de Vecht resident bij Doornburgh en maakte plantafdrukken van de najaars- en voorjaarsbloemen uit de tuinen van de buitenplaats.

Lees verder

Bram Ellens

Als onderdeel van het residentieprogramma is er tijdens de tentoonstelling Robots in Captivity een onderzoekslab ingericht. Hier werken kunstenaars en wetenschappers samen rondom de vragen en thema’s van de tentoonstelling. Zo ook Bram Ellens (1978).

Lees verder

Mette Sterre

Tijdens de tentoonstelling Robots in Captivity een onderzoekslab ingericht. Hier werkten kunstenaars en wetenschappers samen rondom de vragen en thema’s van de tentoonstelling. Mette Sterre is één van deze makers. Mette creëert sculpturale kostuums, die als een masker het hele lichaam van de drager bedekken. Met haar buitenaardse creaties waarmee ze de menselijke contouren verstoort, zoekt ze de grenzen van het menszijn op.

Lees verder

Suzanne Dikker

Suzanne Dikker is onderzoeker & neurowetenschapper, verbonden aan de Universiteit Utrecht en New York University. Samen met Matthias Oostrik vormt zij het duo DIKKER + OOSTRIK, dat werkt op het snijvlak van neurowetenschappen en performancekunst.

Lees verder

Scroll naar boven