Residenties

Buitenplaats Doornburgh is een bijzondere plek en dat willen we graag delen met publiek, maar ook met makers. Als klooster deed het gebouw al jarenlang dienst als een plek om naar binnen te keren, en sinds 2019 is het een toevluchtsoord geworden waar we makers uitnodigen om afstand te nemen van het snelle en veeleisende dagelijkse leven en zich te concentreren op hun eigen praktijk. Net als de zusters voor hen gebruiken zij hun handen en hoofd om deze plek eigen te maken en nieuwe dingen voort te brengen. Zo reflecteren we op ons verleden, en bieden we nieuwe perspectieven op de toekomst.

Het werk van de residenten wordt gepresenteerd op de buitenplaats in de vorm van tentoonstellingen, presentaties, artist talks en luistersessies. Bekijk de agenda voor het actuele programma.

Nu in residentie

Eerder in residentie

Joyce Overheul

Het werk van Joyce Overheul gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Op Buitenplaats Doornburgh gaat zij werken aan een nieuw wandkleed van knopen, en een kralenportret van een van de zusters die vroeger in klooster heeft gewoond.

Lees verder

Wianda Keizer

Wianda Keizer brengt via haar werk een ode aan de eenvoud en de kracht van de materie. Tijdens haar residentie op Buitenplaats Doornburgh zal Wianda een werk maken voor de tentoonstelling EXODUS die vanaf maart 2023 op de buitenplaats te zien zal zijn.

Lees verder

Cecilia Rebergen

Tijdens haar residentie ontwikkelde Cecilia werk met een voor haar nieuw medium, namelijk zeep. Dit maakte ze met ingrediënten die ze verzamelde op de buitenplaats, als walnoten en palmkool. Haar werk zal te zien zijn in de tentoonstelling EXODUS die vanaf maart 2023 op de buitenplaats opent.

Lees verder

Chae Eun Rhee

De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee maakt monumentale olieverfschilderijen. Op Buitenplaats Doornburgh werkt zij momenteel aan zes doeken in opdracht voor het nog te openen Fenix Museum in Rotterdam.

Lees verder

Monika Dahlberg

Nu in residentie op Buitenplaats Doornburgh: Monika Dahlberg doet onderzoek naar de theekoepel als bestemming voor ontmoetingen. Dit in relatie tot haar geboorteplaats Kericho, Kenia, waar Europeanen de eerste theeplantages vestigden aan het begin van de 20e eeuw.

Lees verder

Bart Lunenburg

In het voorjaar van 2022 deed Bart zijn onderzoek bij Doornburgh. Hij heeft zich tijdens de residentie verdiept in de architectuur van het voormalig klooster. Bart’s werk is t/m 8 januari te zien in de tentoonstelling NIEUW WERK.

Lees verder

Natalia Ossef

Natalia Ossef maakt video’s, foto’s en installaties. Op Doornburgh heeft zij zich verdiept in de historie van de buitenplaats en het landschap. Natalia’s werk is t/m 8 januari te zien in de tentoonstelling NIEUW WERK.

Lees verder

Workingbert

Kunstenaar Bert Timmermans was voorafgaand aan de tentoonstelling Vorm aan de Vecht resident bij Doornburgh en maakte plantafdrukken van de najaars- en voorjaarsbloemen uit de tuinen van de buitenplaats.

Lees verder

Koen Boeijinga

In november verbleef muzikant Koen twee weken op Buitenplaats Doornburgh, waarin hij zich in nachtelijke sessies in de kapel liet inspireren door de bijzondere architectuur en de rust van het gebouw.

Lees verder

Johanna Franco Zapata

30 januari t/m 6 maart 2022 – Artist-in-residence Johanna Franco Zapata presenteert in de rondgang van het klooster een presentatie in ontwikkeling. Gedurende vijf weken nodigt Johanna verschillende kunstenaars uit om in het klooster werk te maken en te presenteren. Het wordt een eclectische accumulatie van uiteenlopende werken. Van 3 t/m 6 maart is de eindpresentatie te bezichtigen.

Lees verder

Aleksandra Gaca

Aleksandra bracht eind 2021 een periode bij Buitenplaats Doornburgh door als artist in residence, en het werkt dat zij hier maakte was te zien in de groepstentoontelling Vorm aan de Vecht.

Lees verder

Robots in Captivity – Residentie

Als onderdeel van de tentoonstelling Robots in Captivity van Bram Ellens werden verschillende kunstenaars en wetenschappers in residentie uitgenodigd. Er werd samen gewerkt rondom de thema’s van de tentoonstelling, en er waren Science Talks, Art Talks en rondleidingen.

Lees verder

Felbm

In Januari 2021 was Doornburgh voor het publiek gesloten, maar achter deze gesloten deuren bood de priorij een stille en contemplatieve werkplek aan componist en muzikant Eelco Topper, als maker beter bekend onder de naam Felbm. Tijdens een residentieperiode van twee weken werkte hij aan een nieuw album, met de natuur op de buitenplaats en de architectuur van de priorij als inspiratiebron.

Lees verder

Stef Veldhuis

Stef Veldhuis was de eerste resident van Buitenplaats Doornburgh. Hij combineert zijn werk als componist met perspectieven vanuit wetenschap, architectuur of filosofie.

Lees verder