David Bade: Een gedeeld hiernamaals

Kunstenaar David Bade gaat van 30 maart t/m 22 april in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh een kunstinstallatie maken met de titel ‘Een gedeeld hiernamaals.’ Bade onderzoekt met dit werk het beeld dat verschillende levensovertuigingen hebben van het leven na de dood. De weekenden voor Pasen kunnen bezoekers meebouwen aan het project. Op 22 april worden de wekelijkse workshops afgesloten door een bijeenkomst met David Bade en extra gast Karine van Doninck, hoogleraar evolutionaire biologie van de Universiteit van Namen.

Verbeelden van het hiernamaals

Bade gaat voor zijn werk ‘Een gedeeld hiernamaals’ eerst in gesprek met (regionale) vertegenwoordigers van bepaalde religies over hun hiernamaals. Want hoe ziet dat eruit? Hoe beschrijft een christen de hemel en een moslim het paradijs? Geïnspireerd door deze verhalen gaat Bade deze versies van het hiernamaals verbeelden in de ruimtes van de voormalige priorij op Doornburgh. Bade: “Het hiernamaals heeft mij altijd al gefascineerd. Elk geloof heeft hiervan een andere voorstelling.” Bij de installaties van Bade is het maakproces ook onderdeel van het kunstwerk. Hij werkt vaak samen met grote groepen mensen die allemaal mogen meebouwen, onder de regie van Bade. “Ik breng graag mensen bijeen via kunst. In deze tijden van polarisatie moeten we eigenlijk leren en genieten van het feit dat we in Nederland in zoveel vrijheid en welvaart samen onze overtuigingen, hoop, fantasieën en onzekerheden kunnen beleven.”

David Bade (1970) is een veelzijdig kunstenaar die al vele prijzen won, zoals de Prix de Rome 1993, de Sikkensprijs 2010 en samen met de Kunsthal Rotterdam won hij met het project AYCA (All you can Art) ook de &Award voor het betrekken en verbinden van mensen bij kunstprojecten. Hij werd geboren op Curaçao en was een van de oprichters van een platform en vooropleidingsinstituut voor hedendaagse kunst: Instituto Buena Bista (IBB).

Bouw mee

Het is mogelijk om mee te bouwen aan ‘Een gedeeld hiernamaals’. In de weekenden voor Pasen zijn er workshops waarin je met David Bade kunt meewerken aan een parcours van installaties. “Iedereen heeft wel verbeelding. Alleen: dat vergeet iedereen zo jong. Ik probeer dat naar boven te halen en dat verbindt mensen en verbetert direct de communicatie,” aldus Bade.  In een workshop worden deelnemers onderdeel van het team van Bade en bouwen onder de regie van de kunstenaar en zijn assistenten aan het kunstwerk. De data van de workshops staan hieronder.

Afsluitend event maandag 22 april (2e Paasdag)

Op Tweede Paasdag, maandag 22 april, wordt het project afgesloten met een presentatie van David Bade om 14.00 u. Het evenement is gratis toegankelijk voor deelnemers en alle andere geïnteresseerden. Het unieke werk van David Bade zal vervolgens nog tot en met 5 mei te zien zijn op Buitenplaats Doornburgh.

Op 22 april is hoogleraar Karine Van Doninck van de Universiteit van Namen als extra gast aanwezig. Als wetenschapper doet zij in haar Laboratory of Evolutionary Genetics and Ecology fundamenteel onderzoek naar de evolutie. Naast haar werk in de evolutionaire biologie, heeft Karine een passie voor kunst. David Bade heeft haar gevraagd om bij de afsluiting van zijn project ‘Een Gedeeld Hiernamaals’ haar wetenschappelijke visie met de aanwezigen te delen. Karine spreekt tijdens de presentatie over het ontstaan van het leven en de rol van toeval hierin.

Praktische informatie

Aanmelden

Interesse om in een workshop mee te bouwen/schilderen/tekenen/fotograferen aan Een Gedeeld Hiernamaals? Stuur een mail naar hiernamaals@buitenplaatsdoornburgh.nl
Vermeld de gewenste datum en tijdslot, naam deelnemer(s), e-mailadres en telefoonnummer.
Families zeer welkom (vanaf 8 jaar).

Kosten 

Toegang tot de Buitenplaats en de priorij is momenteel gratis. Voor deelname aan een workshop met David Bade vragen wij een vergoeding:

Volwassenen: 12,50
Kind: 7,50
Student: 7,50
Prijs is inclusief koffie/ thee/ limonade

Data

Zaterdag 30 maart 14:00 – 16:00 uur
Zondag 31 maart 14:00 – 16:00 uur
Zaterdag 6 april 14:00 – 16:00 uur
Zondag 7 april 14:00 – 16:00 uur
Zaterdag 13 april 14:00 – 16:00 uur
Zondag 14 april 14:00 – 16:00 uur – VOL
Zaterdag 20 april 14:00 – 16:00 uur

Maandag 22 april (2e Paasdag) – AFSLUITEND EVENT – 14:00 uur
Rondleiding + presentatie (gratis toegankelijk)

Hierna is de installatie nog tm zondag 5 mei te zien.
Openingstijden Buitenplaats Doornburgh:
vrijdag t/m zondag – 10.00 tot 17.00 u.

 

Scroll naar boven