Moestuin

In de lente van 2022 is er met een team van vrijwilligers begonnen aan het aanleggen van een grote moestuin in het weiland tegenover het klooster. De moestuin zal de biodiversiteit in de tuin vergroten en de verse groenten, kruiden en eetbare bloemen worden verwerkt in de keuken van Doornburgh en worden verkocht aan bezoekers.

Moestuinen horen historisch gezien bij buitenplaatsen, die veelal zelfvoorzienend waren. Dit wilden wij weer terugbrengen op de buitenplaats door de aanleg van een nieuwe moestuin, wat ook zal zorgen voor de komst van meer insecten. Het versterken van de biodiversiteit op de buitenplaats is voor ons erg belangrijk in het behoud en beheer van deze bijzondere plek. Als onderdeel van de transformatie hebben wij dit voorjaar samen met onze vrijwilligersgroep een moestuin gerealiseerd.

De moestuin is aangelegd op een stuk grond dat vorig jaar is omgespit door de varkens van PigMe, zij hebben gezorgd voor mooie vruchtbare aarde. Het ontwerp is gemaakt door coördinator Jessie Westgeeft en is een combinatie van driehoeken en halve cirkels met in het midden van de tuin een kleine ontmoetingsplek.

Er wordt plantgoed afgewisseld met eetbare bloemen, kruiden en bloemen die goed zijn voor de bodemgesteldheid. We werken met wisselteelt en veranderen jaarlijks de indeling van de beplanting om de bodem voedzaam te houden.

Bezoekers van de buitenplaats kunnen ook een kijkje komen nemen in de moestuin. Uiteindelijk hopen we pluk- en oogstdagen te kunnen organiseren in en rond de moestuin, zodat we onze kennis kunnen delen en nieuwe vrijwilligers kunnen aantrekken. Maar eerst moeten de jonge plantjes aanslaan en goed gaan groeien!

De komende jaren zal de moestuin hopelijk steeds verder groeien en bloeien, en kan ons restaurant DeZusters mooie gerechten gaan serveren met onze eigen oogst.

Er zijn veel enthousiaste vrijwilligers betrokken bij de moestuin. Samen werken in de moestuin met ook de medewerkers en artists-in-residence van Buitenplaats Doornburgh zorgt voor saamhorigheid en positieve energie.

De moestuin is mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Fonds KIEM.

Scroll naar boven