PERSBERICHT: Buitenplaats Doornburgh lanceert eigen podcast

“Het binnenste van de buitenplaats”

Maarssen, 14 november 2023
Buitenplaats Doornburgh heeft een rijke en gelaagde geschiedenis van meer dan 400 jaar. Doornburgh ontsluit deze verhalen voor het publiek door middel van een podcastserie. De podcast bestaat uit zeven afleveringen waarin verteller Michelle Gulickx in gesprek gaat met experts, voormalig bewoners en de mensen die de buitenplaats nieuw leven geven. Over het verleden en de toekomst, de gebouwen en het park. Alle afleveringen staan nu online.

Verschillende perspectieven
Aan het woord komen uiteenlopende gasten, zoalsambassadeur van de Vechtstreek Juliette Jonker-Duynstee. Zij vertelt over de cultuurhistorische waarde van de Vechtstreek en de buitenplaatsen die je daar vindt. Dom Hans van der Laan-kenner Caroline Voet is architect en weet alles over de priorij, het bijzondere Bossche School klooster. Onderzoeker Myrthe Minnaert heeft de Vechtstreek vanuit machtsverhoudingen en koloniale geschiedenis onderzocht. Eigenaar Maya Meijer-Bergmans vertelt onder andere hoe Doornburgh op haar pad kwam en over de kunst die er nu te zien is. Moestuinarchitect Jessie Westgeest & beheerder Markus Eeftinck Schattenkerk zetten zich beide in om de biodiversiteit op de buitenplaats te vergroten en vertellen over het bijzondere groene erfgoed. Voormalig bewoonster Zuster Monica Raassen en vrijwilliger Hans van Bemmel vertellen over de periode dat de zusters op Doornburgh woonden. Restauratiearchitect Maarten Peek en kunstenaar Bart Lunenburg vertellen over de wijze waarop de toekomst vorm krijgt op Doornburgh als buitenplaats voor kunst en wetenschap.

Bijzondere muziek
Vervlochten door de afleveringen hoor je prachtige muziek. Deze soundtrack is op Doornburgh ontwikkeld tijdens een residentie, door Felbm en Stef Veldhuis.

Hoe te luisteren & audiotour
De serie bestaat uit zeven afleveringen en is online te luisteren op de reguliere kanalen, zoals Spotify, Apple Podcast, NRC Audio en Audible. Daarnaast zijn er op de buitenplaats bordjes met QR-codes, zodat bezoekers ook ter plekke kunnen genieten van de verhalen als audiotour. Alle afleveringen zijn te vinden op: buitenplaatsdoornburgh.nl/podcast

Met dank aan
Deze podcastserie werd gemaakt door architectuur- en erfgoedspecialist Michelle Gulickx & audioproducent Vic Willems. En kwam tot stand met steun van Provincie Utrecht, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Cultuurfonds Stichtse Vecht en Stichting Carel Nengerman Fonds.

Extra informatie

Over Buitenplaats Doornburgh
Buitenplaats Doornburgh is een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten, vlak bij Utrecht. Bij Doornburgh kom je tot rust, maar er is ook van alles te doen. Wandel door onze tuinen, laat je inspireren door tentoonstellingen, workshops, lezingen, rondleidingen en de bijzondere architectuur. Bewonder de moestuin, neem een plekje in onze binnentuin of Refter en geniet van het heerlijke eten & drinken.

Noot voor redactie

Meer informatie: Amber Scheffers, a.scheffers@buitenplaatsdoornburgh.nl.
Download hier de perskit

Scroll naar boven