EXODUS

Van 24 maart t/m 24 september 2023 was te zien bij Buitenplaats Doornburgh: de grote groepstentoonstelling EXODUS, met o.a. werk van Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. Honderden kunstenaars uit diverse disciplines zonden werk in voor de gelijknamige Open Call. Een curerende commissie selecteerde de meest inspirerende kunstwerken voor de tentoonstelling die plaatsvindt in het voormalig klooster dat op de buitenplaats is gevestigd.

De Open Call EXODUS vormde de basis van de tentoonstelling. Een curerende commissie met onder meer Raul Balai, Rikko Voorberg en Onno Zijlstra was overweldigd en verrast door de hoeveelheid en de hoge kwaliteit. Commissievoorzitter Yuki Kho: ‘Het was een grote, maar ook leuke opdracht om samen uit de meer dan 700 inzendingen een selectie te maken. We zijn trots op het eindresultaat. Dat bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden en vertelt samen een meerstemmig verhaal. Veel werken schuren, en bevragen urgente hedendaagse maatschappelijke kwesties.’

Groepstentoonstelling

De tentoonstelling EXODUS die de kloostergangen volgt langs kleine kabinetten en grote zalen, is dynamisch in zowel vorm als inhoud. Er is ruimte voor intieme en persoonlijke werken, zoals de verfijnde collages van Eva Spierenburg (Koninklijk Prijs voor Vrije Schilderkunst 2022) en de fragiele waterval van papier die kunstenaar Szu-Han Lin maakte over haar eigen emigratieverleden. Maar er is ook uitgesproken ruimtelijk werk waar bezoekers helemaal in op kunnen gaan. Zoals de kritische installatie met textiel van Antonio Jose Guzman, of de zee van zoutbergen van AnneMarie van Splunter.

Ook te zien zijn: Mario Sergio Alvarez, Fatima Barznge, Airco Caravan, Anook Cléonne, Sam Drukker, Loes Groothuis, Esther Hoogendijk, Domenique Himmelsbach de Vries, Jaasir Linger, Mehdi Mashayekhi, Joyce Overheul, Marieke Ploeg, Sybren Renema, Hanan Saif, Gurt Swanenberg, Celine van den Boorn, Marcha van den Hurk i.s.m. makers van de Pauluskerk Rotterdam, Alydia Wever en videokunstenaars als Zhixin Liao & Bernardo Beirão, Thom van Rijckevorsel en Roosje Verschoor. Kunstenaars Monika Dahlberg, Wianda Keizer en Cecilia Rebergen maken als artist in residence nieuw site-specifiek werk voor de tentoonstelling.

Met EXODUS willen de initiatiefnemers mensen in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. En laten zien welke belangrijke bijdrage kunst kan leveren aan een samenleving in tijden van spanning en verandering.

Activiteitenprogramma

Bij de tentoonstelling EXODUS organiseren we een verdiepend programma met verschillende activiteiten. Kom luisteren naar de Artist Talks waarbij verschillende thema’s aan bod komen. Laat je samen met een van de deelnemende kunstenaars rondleiden door de tentoonstelling en ga in gesprek met elkaar, of neem deel aan een workshop Asjera’s bakken.

Podcast

Lotte van Gaalen en Babette Rijkhoff nemen je in de vierdelige podcastreeks ‘Exodus de Expo. Van Extinction Rebellion tot Winti.’ mee naar de groepstentoonstelling EXODUS. Hoe verbeelden hedendaagse kunstenaars de eeuwenoude thema’s en verhalen uit dit Bijbelboek? Hoe ervaren bezoekers dit?

Eva Spierenburg – Nu mag je lijden
Szu-Han Lin – Not Leave But Remain

EXODUS is een samenwerkingsproject van het Bijbels Museum en Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht. Het geheel is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van het Mondriaan Fonds, Vermeulen Brauckman Stichting, Fonds 21, Predikfonds Haarlem, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Zabawas, Rita en Rudolf Boon-Schilling Fonds,  Vrienden van het Bijbels Museum, Meyer Bergman Erfgoedgroep, Cultuurfonds Stichtse Vecht, K.F. Hein Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds.

Scroll naar boven