Joyce Overheul

Kunstenaar Joyce Overheul werkt van 1 februari t/m 12 maart in een open werkplaats in de kloostergangen van Doornburgh. Hier kunnen bezoekers van de buitenplaats bij haar langs gaan, een kijkje nemen in haar atelier en met haar in gesprek gaan over haar werk. Ze is in ieder geval op vrijdag t/m zondag aanwezig, dus als je haar tegen wilt komen maak je op die dagen het meeste kans.

Het werk van Joyce Overheul (1989) gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Geen romantisch l’art pour l’art voor deze activistische kunstenaar. Wel werkt ze in zachte kleuren, textiel en kralen. Een bewuste keuze: handwerk en textielbewerking zijn eeuwenlang afgedaan als vrouwenhobby, een minderwaardig ambacht binnen de rest van de ‘hoge kunsten’. Het gebruik van textiel, of het handwerken ziet Joyce Overheul dan ook als een daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen en de hedendaagse vrouwenhaat.

Residentie

Tijdens haar residentie bij Doornburgh gaat Joyce werken aan verschillende projecten. Dit doet ze in een openbare werkplaats waar bezoekers bij haar langs kunnen lopen en met haar in gesprek kunnen gaan over het werk, en over de relatie tussen kunst en religie.

Joyce zal zelf ook in gesprek gaan met één van de zusters die nog op de buitenplaats heeft gewoond, zuster Monica, en van haar een kralenportret maken. Ze zal het portret weven van ongeveer 33.000 minuscule glaskralen, als beproeving van haar eigen geduld en als onderdeel van haar eigen zoektocht naar haar eigen volharding. De kralen hebben per stuk een afmeting van 1,6×1,3mm, hiermee kan een zeer gedetailleerd portret worden gemaakt van ongeveer 30x23cm groot. Het maken van het portret zal naar schatting 6 weken in beslag nemen.

Joyce’s werk zal ook te zien zijn in de groepstentoonstelling EXODUS vanaf 24 maart.

Praktische informatie

Datum: 1 februari t/m 12 maart
Entree: gratis

Scroll naar boven