EXODUS – OPEN CALL levert ruim 700 inzendingen op

De Open Call EXODUS, uitgeschreven door Buitenplaats Doornburgh en Bijbels Museum, leverde afgelopen weken ruim 700 inzendingen op van kunstenaars uit heel Nederland, werkend in allerlei disciplines.

Het thema EXODUS, naar de verzameling verhalen uit Bijbel, Thora en Koran, bood veel inspiratie: de kunstwerken gaan over onderdrukking, oorlog en de bevrijding daaruit, over vluchtelingenstromen wereldwijd, over slavernij in verleden én heden, en over een lange en ongewisse tocht naar een nieuw leven. Ook in de inzendingen terug te zien, is dat voor veel kunstenaars EXODUS niet alleen gaat over de fysieke tocht, maar ook over de persoonlijke en innerlijke reis. Over de hindernissen onderweg, de ontheemding en het wortelen op de eindbestemming.

Uit alle inzendingen maakte de curerende commissie onder leiding van Yuki Kho een selectie van ruim 60 werken, die vanaf heden als EXODUS de online tentoonstelling voor iedereen toegankelijk is op www.exodus.nu.

Groepstentoonstelling
In de zomer van 2023 zal de uiteindelijke selectie van bijna 30 kunstenaars te zien zijn in de groepstentoonstelling EXODUS, in het voormalig klooster van Buitenplaats Doornburgh. Hier zitten ook werken bij die door kunstenaars in residentie gemaakt worden op de buitenplaats: Wianda Keizer, Cecilia Rebergen en Monika Dahlberg.

Met EXODUS willen de initiatiefnemers mensen in het hart raken, zachtmoedig confronteren, inspireren en bemoedigen. 

Curerende commissie
Naast voorzitter Yuki Kho (cultuurjournalist, onder meer voor VPRO) werd de curerende commissie van EXODUS gevormd door Raul Balai (kunstenaar en curator), Rikko Voorberg (theoloog en kunstenaar), Onno Zijlstra (filosoof en auteur), Carolien Croon (directeur Bijbels Museum) en Joanna van Dorp (directeur Buitenplaats Doornburgh). De commissie beoordeelde de werken op basis van artistieke kwaliteit, verbeeldings- en zeggingskracht, vakmatige uitvoering en op het vermogen om een breed publiek te inspireren.

Initiatiefnemers
EXODUS is een initiatief van Bijbels Museum in samenwerking met Buitenplaats Doornburgh. Het Bijbels Museum organiseert reizende tentoonstellingen met in opdracht gemaakte kunst en bruiklenen rond Bijbelse thema’s en verhalen buiten de klassieke opzet van het museum. Vaak raken ze aan het gedachtengoed van meerdere religies tegelijk. 

Buitenplaats Doornburgh is een voormalig klooster bij Utrecht. Sinds 2019 organiseert Stichting Buitenplaats Doornburgh residenties, tentoonstellingen, workshops en lezingen op het snijvlak van kunst en wetenschap. 

Stichting De Werkelijkheid en The Turn Club zijn partner bij EXODUS.

De Open Call EXODUS is mogelijk gemaakt dankzij de bijdragen van alle partners en de steun van het Mondriaan Fonds, de Vermeulen Brauckman Stichting, het Predikfonds het Rita en Rudolf Boon-Schillingfonds en Stichting Zabawas.