Jesse Beentjes

Jesse Beentjes (1992) is journalist en redactioneel adviseur. Eerder werkte hij bij Het Financieele Dagblad, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek en Het Parool. In zijn journalistieke werk is Jesse geïnteresseerd in de vele menselijke kanten van grote maatschappelijke verhalen.

In het najaar van 2023 verblijft Jesse met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten als journalist-in-residence zes weken op Buitenplaats Doornburgh. Hij werkt aan de afronding van zijn eerste boek, in 2024 te verschijnen bij De Bezige Bij. Hierin onderzoekt hij de, op het eerste gezicht voor de hand liggende, band tussen ‘mannelijkheid’ en ‘testikels’. Een persoonlijk onderwerp, wat hem bezighoudt sinds hij in 2020 met zaadbalkanker werd gediagnosticeerd en een testikel verloor. De vraag “voel ik me nu minder man?” bleef maar door zijn hoofd spoken, tot zijn ergernis. Als zelfverklaard geëmancipeerd queer mens dacht hij wel klaar te zijn met ‘mannelijkheid’.

Aan de hand van historische bronnen, kunst, interviews, reportages en persoonlijke beschouwingen probeert hij een antwoord te vinden op de vraag waarom het verlies van een testikel zo vanzelfsprekend tot vragen over mannelijkheid leidt.

Deze residentie is tot stand gekomen met de hulp van:

Scroll naar boven