Johanna Franco Zapata

Begin 2022 presenteerde artist-in-residence Johanna Franco Zapata (Cali, 1985) werk in de rondgang van het klooster.  

In de hoekkamer hangen abstracte, kleurrijke schilderijen met herkenbare, maar niet helemaal thuis te brengen vormen. Deze werken maakte de kunstenaar in 2019 op Curaçao, waar zij opgroeide, toen ze zich aan  het voorbereiden was om voor de eerste keer naar Nederland te komen. De werken samen heten “La Armada” (Het Leger), en het zijn als ware de wapens waarmee de kunstenaar de strijd aan ging om Nederland te overwinnen. Met een doek, een kwast en haar karakteristieke felle kleuren.

Johanna werkt op geheel intuïtieve wijze, in haar kleurkeuze, composities en materiaalkeuze. Op gevoel kiest de kunstenaar materialen, het zijn dingen waar zij een persoonlijke band mee heeft; stoffen uit Curaçao, tatoeage-inkt die Johanna normaal gesproken gebruikt om vrienden mee te tatoeëren. Zelfs gordijnen hier uit Doornburgh zijn verwerkt in een schilderij. Gordijnen die lagen te verstoffen zijn door de kunstenaar verheven tot kunst.

Simbiosis
In het hoofdstuk Simbiosis nodigt Johanna gedurende een maand verschillende kunstenaars uit om in het klooster werk te maken en te presenteren. Hier is het thema ‘Freedom of Expression’, een blank canvas, anything goes. Het gaat om maken, plezier, ontdekken, dingen laten ontstaan en dit plezier kunnen delen. Het wordt een eclectische accumulatie van uiteenlopende werken. Ben je benieuwd naar het eindresultaat? Van 3 t/m 6 maart is de eindpresentatie te bezichtigen.