Monika Dahlberg

Monika Dahlberg is binnen diverse kunstuitingen actief; ze fotografeert, maakt collages en ontwerpt beelden. De bonte collages van Monika Dahlberg zijn felgekleurd, grappig, soms erotisch, en vaak sinister – de mensfiguren krijgen steevast venijnige zaagtandjes en Mickey Mouse-oren. Dahlberg werkt veel met antropomorfisme: het toekennen van menselijke eigenschappen en emoties aan niet-menselijke wezens. Haar werk is expressief, direct en biedt een kritische blik, die voor kijkers ook ongemakkelijk en confronterend kan zijn.

Monika Dahlberg is geselecteerd uit inzendingen van de Open Call voor de tentoonstelling EXODUS die vanaf 24 maart t/m 24 september 2023 te zien was op de buitenplaats.

Residentie

Tijdens haar residentie gaat de kunstenaar onderzoek doen naar het spirituele en maatschappelijke gedeelte in haar werkproces. Ook wil ze de gezamenlijke geschiedenis tussen locatie, haar werk en zichzelf onderzoeken. Ze is geïnteresseerd in de theekoepel (die traditioneel op buitenplaatsen als Doornburgh werden gebouwd) als plek van contemplatie en verhalen vertellen. Monika is geboren in Kericho, Kenia in de stam van de Kipsegis. Het was er voorheen oerwoud, maar later de plek waar Europeanen, ten tijde van de bouw van Doornburgh, theeplantages vestigden. Ze wilde graag de theekoepel onderzoeken als bestemming voor ontmoetingen.

De bezoeker die er voor open staat reist mee naar ‘haar wereld’. Een wereld die zowel anders is als herkenbaar, omdat er altijd en overal een beetje overlap is tussen mensen en culturen, daar waar men elkaar in herkenning ontmoet ligt de verbinding, het startpunt voor nieuwe en voortschrijdende inzichten.

Eerder werk van Monika Dahlberg
Eerder werk van Monika Dahlberg

Scroll naar boven