Nieuwe kunstwerken in de priorij van Margriet van Breevoort

In de hal van de priorij van Buitenplaats Doornburgh staat sinds november 2019 “The Waiting”, het beeld van een zeer realistisch uitziend wezen is meteen een groot succes bij de bezoekers. Joanna van Dorp: “Het werk van Margriet van Breevoort is een bijzondere aanwinst voor de priorij en doen onze bezoekers hopelijk verwonderen over wat echt is en wat niet.”

De sculptuur van het fantasiewezen in de hal heet ‘The Waiting’ en is van kunstenaar Margriet van Breevoort (1991). Het hyperrealistische sculptuur met het hoofd van een zeeolifant en menselijke armen speelt met de verbeeldingskracht van het publiek. Deze ‘Homunculus Loxodontus’ balanceert op de grens tussen de menselijke en de niet-menselijke wereld. De kunstenaar laat de kijker op innemende wijze nadenken over de grens tussen mensen en dieren.

Van Breevoort speelt ook met ons gevoel voor empathie. Het hyperrealistische uiterlijk nodigt uit om dichterbij te komen en misschien zelfs een gesprekje met het wezen te voeren. Tegelijkertijd heeft het bijna-menselijke aanzicht van de sculptuur een beangstigende, haast afstotelijke kwaliteit.

In 2017 ging een foto van dit wezen ‘viral’ op het internet en werd het vooral beroemd in Rusland. Daar is het wezen nu het symbool van de wachtende Rus. In online plaatjes wacht het wezen geduldig en vol goede moed, de handen over elkaar, met een opgewekte blik. Het wezen heeft na een tocht langs diverse musea nu een vaste wachtplek in Doornburgh. Van Dorp: “De beelden van Margriet verwonderen en roepen vragen op die vooral veel over ons zelf zeggen. ”

In de gangen van de priorij staat nog een tweede beeld van dezelfde kunstenaar. Dit is een levensecht beeld van een man in een zwarte regenponcho. Ook dit beeld roept meteen vragen op bij de beschouwer: ‘Is dit echt of niet? Is dit een enge man? Wat doet hij?’

Scroll naar boven