PERSBERICHT: Saxofoonkwartet in de kapel van Buitenplaats Doornburgh

12 september 2023 – Maarssen

Samen met Syrène Saxofoonkwartet presenteert Buitenplaats Doornburgh een driedelige concertreeks genaamd STEK. De concertreeks bestaat uit drie concerten op een betoverende locatie; een voormalig klooster vlakbij Utrecht. Het eerstvolgende concert vindt plaats op 16 september in de kapel van Doornburgh. 

Wachten is wat een tuin overkomt
Vergankelijkheid geeft betekenis aan het leven. Het helpt ons om dingen op waarde te schatten, te bewonderen, te relativeren. Voor verschillende componisten is dit een grote inspiratiebron geweest. Wanneer je iemand bent verloren (Ravel), grote eerbied hebt voor mensen die op het randje van leven en dood nog steeds rocken (Smithuijsen) of een fuga die geen einde kent omdat je er zelf niet meer bent (Bach).Een van de hoogtepunten van het programma is de eigen gemaakte bewerking van “Der Tod und das Mädchen” van Schubert. Bijzonder is de hierop geïnspireerde vanitas die Syrène heeft laten maken door fotograaf Heidi de Gier. In een timelapse van duizenden foto’s die achter elkaar worden afgebeeld verandert het beeld langzaam van vorm. Het zet aan tot denken: waarom zijn we hier? Wat en wie vinden we belangrijk? Hoe willen we onze tijd doorbrengen?

Programma 16 september
Maurice Ravel (1875-1937) arr. C. Enzel – Tombeau de Couperin (1914 -1917)

Pieter Smithuijsen (1953) – Inblazen – uitblazen (2015 in opdracht van Syrène)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) arr. J. Van der Linden – Uit: Kunst der Fuge (BWV 1080, 1724) Contrapunt 14 ‘onvolledig/onvoltooide’


Franz Schubert (1797-1828) arr. A. Vrieswijk – Strijkkwartet nr 14 in d, D810 (1824) – ‘Der Tod und das mädchen’ – II Andante con moto

STEK
Het woord “stek” verwijst enerzijds naar “plaats” met Buitenplaats Doornburgh als vaste basis voor de reeks. Daarnaast is “Stek” symboliserend voor een stekje: een deel van een plant afkomstig van de stengel, het blad of de wortel waar een nieuwe plant uit kan groeien. Dat is iets organisch, waarvoor de juiste omstandigheden geboden moeten worden om gestaag te kunnen groeien. Dat is wat het kwartet gaat doen op Buitenplaats Doornburgh: de juiste omstandigheden bieden om verschillende publieksgroepen samen te laten komen en jonge mensen in aanraking te brengen met cultuur. Er is ruimte voor iedereen: van de doorgewinterde luisteraar tot de culinair geïnteresseerde cultuurminnaar en van amateurmusicus tot festivalbezoeker. 
Educatie
Speciaal voor kinderen van de lokale school Wereldkidz Bolenstein (groep 5 & 6) wordt er voorafgaand aan het concert een instrumententuin georganiseerd. Tijdens deze gratis workshop van een uur kunnen kinderen kennismaken met verschillende instrumenten als trompet, trombone,  slagwerkinstrumenten, cello en viool. Syrène zal samen met de kinderen aan de slag gaan met creatieve werkvormen over samenspel en vrije improvisatie.
NB: Reserveren is verplicht.

Informatie & tickets
Voor meer informatie & tickets kijk op https://www.buitenplaatsdoornburgh.nl/concertreeks-stek 

Adres
Diependaalsedijk 17, Maarssen

Met dank aan
Cultuurfonds Stichtse Vecht, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Kindersymfonie, Leerorkest Stichtse Vecht en Kunstencentrum Nieuwe Vaart. 
Over Buitenplaats Doornburgh
Buitenplaats Doornburgh is een plek waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten, vlak bij Utrecht. Op Buitenplaats Doornburgh kom je tot rust, maar er is ook van alles te doen. Wandel door onze tuinen, laat je inspireren door tentoonstellingen, workshops, lezingen, rondleidingen en de bijzondere architectuur. Bewonder de moestuin, neem een plekje in onze binnentuin en geniet van het heerlijke eten & drinken van restaurant DeZusters.
 
Over Syrène Saxofoonkwartet
Het Syrène Saxofoonkwartet bestaat uit vier vrouwen die zich vernoemd hebben naar de Sirenen uit Homerus’ Odyssee: zeegodinnen die met helder gezang zeelieden verlokken. Syrène wil de toehoorder uitnodigen met haar muziek en de klassieke saxofoon laten klinken bij een uiteenlopend publiek. Het is hun energie, kwaliteit en sterke communicatie op het podium, dat hen geliefd maakt bij de luisteraar. Syrène heeft alle grote Nederlandse concertpodia en vele internationale podia weten te bespelen. Het motto van Syrène is ‘friszoet & stevig’, een korte uitdrukking om hun talenten te formuleren: pittig, met vrouwelijke finesse en zeer begaafd. Het kwartet heeft twee succesvolle albums uitgebracht: Friszoet & Stevig – Fresh, Sweet & Sturdy (2017) en Water Works (2019). Vanaf juni 2023 brengt het kwartet haar drieluik Building Bridges uit.
Noot voor de redactieDownload hier beeldmateriaal

Meer informatie
Buitenplaats Doornburgh: Amber Scheffers, 06 46000156, a.scheffers@buitenplaatsdoornburgh.nl
Syrène Saxofoonkwartet: Femke Steketee, 06 34931955, femkesteketee@gmail.com

Websites
www.buitenplaatsdoornburgh.nl
www.syrene.nl
Scroll naar boven