Start transitie Doornburgh tot buitenplaats voor kunst en wetenschap

Met ingang van zondag 23 september opent Buitenplaats Doornburgh in Maarssen haar deuren voor het publiek. Dat is het startsein van een nieuw hoofdstuk voor deze zeventiende-eeuwse buitenplaats aan de Vecht. Eigenaar MeyerBergman Erfgoed Groep, tevens eigenaar van Paleis Soestdijk, heeft voor Doornburgh een eigenzinnig plan voor ogen: een centrum waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten. De openstelling gaat gepaard met onder meer de expositie Cathedral van de Russisch-Nederlandse kunstenares Masha Trebukova.

Buitenplaats voor kunst en wetenschap

Buitenplaats Doornburgh, gelegen aan de Vecht vlakbij Utrecht, is sinds 2016 eigendom van MeyerBergman Erfgoed Groep, bekend van onder meer de Westergasfabriek en Paleis Soestdijk. Het doel van de Groep is om Doornburgh, met behoud van de monumentale waarden, een nieuwe bestemming te geven. De komende jaren zal Doornburgh getransformeerd worden tot een centrum waar kunst en wetenschap elkaar ontmoeten, met verbeelding als bindmiddel; Doornburgh als laboratorium voor kunstenaars en atelier voor wetenschappers. En een podium worden waar professionals, talent, leiders en publiek de gelegenheid krijgen om schoonheid, nieuwe inzichten en maatschappelijke verdieping te onderzoeken, te presenteren en te ervaren.

Historie

Op het landgoed staan twee markante gebouwen: een oud landhuis met een nog authentiek interieur en een imposante priorij die in 1966 gebouwd is naar ontwerp van Jan de Jong, leerling van Dom van der Laan en architect van De Bossche School. De tuin is ontworpen door landschapsarchitect J.D. Zocher. Sinds 1957 was Doornburgh in bezit van de Kanunnikessen van het Heilig Graf, die de buitenplaats tot twee jaar geleden bewoonden. Onder meer het landhuis, het park, de toegangshekken en de ijskelder zijn erkend als rijksmonument.

Maya Meijer-Bergmans, co-founder MeyerBergman Erfgoed Groep:
“Waarom dit de uitgelezen plek is om ideeën over de toekomst te formuleren? Voor we het terrein kochten hebben we lang met de zusters gesproken. Op het laatst werd de priorij op deze buitenplaats slechts door drie zusters bewoond. Het idee voor Doornburgh is geïnspireerd op hun open attitude, devotie en idee van bezinning. Niet leven in de waan van de dag, en je bewust zijn wat je kan betekenen voor een ander. Doornburgh is wat mij betreft de uitgelezen plek waar we vanuit een rijke geschiedenis met verschillende disciplines, kunnen werken aan een ‘bright future’.”

De transitie naar een nieuwe bestemming

Voor het eerst wordt de buitenplaats opengesteld voor het publiek. Thema van deze periode is dan ook Transitie. In de herfst van 2018 wordt de bezoeker deelgenoot gemaakt van het begin van een reis met als einddoel: Doornburgh als unieke plaats waar kunst, cultuur, wetenschap, filosofie en eten elkaar ontmoeten en versterken. De herontwikkeling en herbestemming van Doornburgh zal meerdere jaren in beslag nemen.

Scroll naar boven