Voorlopig einde Stichting Buitenplaats Doornburgh

Maandag 5 februari 2024, Maarssen – Van 2018 tot 2024 was Stichting Buitenplaats Doornburgh actief. De stichting organiseerde een rijk programma van tentoonstellingen, concerten, rondleidingen en een tal van andere activiteiten. Vanaf februari 2024 worden alle programma’s op het snijvlak van kunst & wetenschap tijdelijk gestaakt. Vanaf 17 februari is het klooster echter gewoon weer geopend en blijven bezoekers van harte welkom om het klooster te ontdekken, meer te leren over de historie en architectuur, en te komen lunchen in de refter.

Podium voor talentvolle makers
Wij zijn trots op de mooie tentoonstellingen en de programma’s die wij in de afgelopen vijf jaar hebben kunnen realiseren. Belangrijk onderdeel van het programma was de residentie voor kunstenaars en wetenschappers. De stichting gaf makers de ruimte om op deze unieke plek nieuw werk te creëren en presenteren. Hierbij was het “niet weten” het uitgangspunt. In deze tijden van productie en prestatie zijn plekken waar mag ontstaan schaars. Stichting Buitenplaats Doornburgh wilde daar verandering in brengen door de residenten tijd, ruimte en geld te geven om zich te verdiepen en nieuw werk te maken.

Cultureel erfgoed in de kijker
De stichting ontsloot het bijzondere cultureel erfgoed van Buitenplaats Doornburgh voor publiek. Zo vonden er elk weekend rondleidingen plaats en lieten de kunstenaars, schrijvers en wetenschappers van de residentie zich inspireren door het erfgoed, wat terugkwam in de tentoonstellingen en de programma’s. Ook maakten wij een podcast-serie “Het Binnenste van de Buitenplaats”. In zeven delen wordt de gelaagde geschiedenis van Buitenplaats Doornburgh verteld; over de Bossche School architectuur van het klooster, de connectie met het slavernijverleden en rijke geschiedenis van de buitenplaatsen aan de Vecht.

Samen met de omgeving
Samen met lokale musici zoals Mike Boddé en Carol Ruiz organiseerde de stichting concerten. In de zomer telde onze tuin als buitenpodium; poëtische wandelingen, natuur-ontdektochten voor families of bijzondere performances tijdens Gluren bij de Buren en Open Monumentendag. De stichting nam het initiatief voor de realisatie van de moestuin, waar veel enthousiaste vrijwilligers de handen uit de mouwen hebben gestoken. Wij prijzen ons gelukkig met de geweldige creativiteit en inzet van onze fantastische “buren”, die met ons bouwden aan een nieuwe invulling van de buitenplaats.

Dank
Wij hebben genoten van het ontsluiten van deze bijzondere plek voor het publiek, het vertellen van de vele verhalen van Buitenplaats Doornburgh en het toevoegen van nieuwe verhalen aan haar rijke geschiedenis. Wij bedanken alle kunstenaars, wetenschappers, partners, fondsen, onze vrijwilligers en alle bezoekers voor de afgelopen jaren.

Buitenplaats Doornburgh blijft geopend
Buitenplaats Doornburgh is tijdelijk gesloten voor de winterstop. Op 17 februari gaan de deuren weer open voor publiek en zijn bezoekers welkom om een kopje koffie te drinken, te lunchen en te wandelen. De architectuur op de buitenplaats blijft beleefbaar, bezoekers zijn welkom om het klooster met rondleiding, audiotour of op eigen gelegenheid te ontdekken. Ook blijft het mogelijk om een bijeenkomst te organiseren, zoals een vergadering of bruiloft.

“The Waiting” van Margriet van Breevoort, foto: Lize Kraan.