Jan Geurtz & Ivana Ivkovic: De kunst van het sterven

Op Allerzielen (2 november), het traditionele feest waarop de overledenen werden herdacht, proberen wij in ENDLESS LIFE onze eindigheid onder ogen te zien. Moeten we dood en veroudering beschouwen als iets dat we moeten vermijden of zo lang mogelijk uitstellen? Het streven naar levensverlenging, ofwel anti-aging, lijkt een typisch product van de westerse traditie, met haar drang om meester te worden over het noodlot. Maar wat als het dan toch zover is?

UPDATE: Dit event is uitverkocht. We maken een reservelijst. Mochten mensen met een kaartje zich afmelden dan gaan die kaarten naar de mensen op die lijst. Aanmelden voor reservelijst via info@buitenplaatsdoornburgh.nl

Jan Geurtz deelt tijdens deze ‘Doornburgh Dialoog’ zijn visie op het leren sterven en omgaan met de dood. Kunnen we naast proberen langer te leven, ons niet ook toeleggen op ‘leren sterven’? Wat kunnen we leren van andere tradities? Geurtz is schrijver en geïnspireerd door het Tibetaans boeddhisme.

Filosoof Ivana Ivkovic reageert op zijn verhaal en deelt haar eigen perspectief. Sinds het overlijden van haar vader denkt zij na over ‘hoe te sterven’. Want hoewel het de enige zekerheid is in het leven, hebben we geen idee hoe we het moeten doen. Toch denkt Ivkovic niet dat we beter kunnen leren sterven. We kunnen ons beter richten op de levenskunst, en die tot het einde toe volhouden. Als intermezzo zal violiste Heleen Hulst een stuk spelen dat past bij het thema.

De kunst van het sterven – lezing met Jan Geurtz en Ivana Ivkovic
Zaterdag 2 november
Inloop             15:00 uur
Lezing             15:30 – 18:00 uur
Prijs                 € 37,50 regulier/ € 17,50 student (Inclusief bezoek tentoonstelling)
Aanmelden    *UITVERKOCHT* Aanmelden voor reservelijst via info@buitenplaatsdoornburgh.nl
Voertaal          Nederlands
Locatie            Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, 36021 GH Maarssen

Aansluitend dineren
Combineer de lezing met een bijzonder diner bij DeZusters. De reguliere prijs voor een diner is € 75,00 (inclusief alle dranken, koffie en thee).
Speciaal voor deze avond betaal je voor de combinatie van lezing + tentoonstelling + diner € 95,00. Reserveren kan via www.dezusters.nl

Lezing + tentoonstelling
Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk om de presentatie ENDLESS LIFE te bezoeken waarin verschillende kunstenaars reflecteren op het oneindige leven. In het voormalige klooster met werk van; o.a. Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann (DE). Daan Roosegaarde ontwierp voor ENDLESS LIFE een speciale opstelling van het interactieve landschap DUNE en LOTUS MODEL.

Doornburgh Dialogen
Deze lezing is onderdeel van een reeks die hoort bij ENDLESS LIFE, waarin kunstenaars en wetenschappers reflecteren op het aanstaande eeuwige leven. Kunst en wetenschap bieden verschillende perspectieven op de vraag: Als we straks langer of oneindig leven, hoe ziet dat er dan uit? Diverse experts komen aan het woord tijdens de Doornburgh Dialogen, waar u ook in gesprek kunt gaan met de sprekers.

Scroll naar boven