Harmonic Dissonance

27 januari t/m 27 februari 2022

In de kapittelzaal van de priorij is de multimedia installatie Harmonic Dissonance te zien. De installatie is het resultaat van een samenwerking tussen Suzanne Dikker (neurowetenschapper) en Matthias Oostrik (kunstenaar). Met hun installaties en performances onderzoeken zij het menselijk (on)vermogen om relaties te begrijpen, zowel die met zichzelf als die met de ander.

Harmonic Dissonance is een speelse installatie die het midden houdt tussen kunst en wetenschap waarin bezoekers worden uitgenodigd om menselijke verbondenheid te ontdekken, zoals die wordt gecommuniceerd met het lichaam, hersenen en kunstmatige algorithmen.

In interactie met het publiek onderzoekt Harmonic Dissonance de frictie tussen onze ervaringen van verbinding, en de algoritmische datatsystemen die ons en onze relaties met anderen beschrijven.

Zo biedt de installatie een kritische ervaring rondom wederzijdse afhankelijkheid en individuele zeggenschap in door computers gestuurde sociale netwerken. Harmonic Dissonance maakt een zich doorlopend ontwikkelend netwerk gebaseerd op fysieke, fysiologische en aan hersengolven verbonden groepssynchroniciteit. De gebruiker kan in het netwerk meegaan, of ertegen rebelleren.

Muziek bij de installatie is van Than van Nispen en Ivo van Dijk.

De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt met dank aan:

Scroll naar boven