Joyce Overheul en Jaasir Linger

Zaterdag 27 mei gaat kunstenaar en theatermaker Raul Balai in gesprek met kunstenaars Joyce Overheul en Jaasir Linger over hun werk in de tentoonstelling EXODUS. In het kader van deze tentoonstelling organiseren we een aantal Artist Talks waar ruimte om dieper in te gaan op de diversiteit aan verhalen die in de tentoonstelling naar voren komen. Raul Balais was onderdeel van de curerende commissie die de kunstenaars voor EXODUS selecteerde. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur. Jaasir Linger zal aansluitend aan de Artist Talk een ritueel uitvoeren. Lees hieronder meer over het werk van Joyce en Jaasir.

EXODUS

Met EXODUS laten wij een meerstemmig verhaal klinken over de maatschappij van vandaag. Verhalen van aanstormende en gevestigde kunstenaars. Verbeeldingen van mensen met verschillende ervaringen en culturele achtergronden, uitgedrukt in zeer diverse kunstvormen.

Joyce Overheul – Piëta
Joyce Overheul – Piëta (detail)

Joyce Overheul

In de tentoonstelling EXODUS zie je dit wandkleed van Joyce Overheul, Piëta. Joyce Overheul is opgegroeid in een religieuze omgeving waar het niet vanzelfsprekend is dat vrouwen gelijk zijn aan mannen. Overheul combineert het Bijbelse Paradijs met een Piëta: “De uittocht uit het Paradijs heeft zeer grote gevolgen voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen in ons dagelijks leven. Omdat het Eva was die Adam verleidde ook van de appel te eten, zijn vrouwen in de geschiedenis als listig en onbetrouwbaar afgeschilderd. Dit zien we nog steeds terug in hoe er met vrouwen wordt omgegaan als zij wangedrag aankaarten of zich ertegen verweren.”

Jaasir Linger – Schet voor het werk ‘Mama Aisa tyari a boskopu ko

Jaasir Linger

Jaasir maakte voor deze tenoonstelling een heel nieuw werk. Met de installatie Mama Aisa tyari a boskopu ko verbeeldt hij het rijtuig van de, uit de Afro-Surinaamse Winti-religie afkomstige, moedergodin Aisa, dat zij bereed tijdens de uittocht van de slavernij. Winti is ontstaan tijdens de trans-Atlantische slavernij op plantages in Suriname. Tijdens de Nederlandse overheersing in Suriname werd Winti door de kerk en staat als afgoderij bestempeld en verboden waardoor het in het geheim werd beleden. Alle delen van de installatie hebben een symbolische betekenis, van de pembadoti (witte klei) tot de kopro beki (koperen schaal). Na de Artist Talk zal er een ritueel worden uitgevoerd rondom het werk van Jaasir.

Praktische informatie

Datum: zaterdag 27 mei
Tijd: 14.00 – 15:00
Prijs incl. tentoonstelling: € 20,00, met korting € 15,00 (korting is geldig bij vertoon van een Museumkaart, ICOM pas of Studentenpas, of voor jongeren t/m 18 jaar)