Robots in Captivity

1 juli 2021 t/m 9 januari 2022

Van 1 juli 2021 t/m 9 januari 2022 was op Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling Robots in Captivity te zien. Hierin onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de complexe relatie tussen mens en technologie. De priorij is ingericht als een robot-kennel. Je ontmoet als bezoeker in verschillende ruimtes diverse robots: een drie meter hoge robotarm, een snel lerende robotstem en een robot in een kooi. In de tentoonstelling en het onderzoekslab verkennen de bezoekers de vraag: zijn de robots onze dienaars, vrienden of juist onze vijanden?

Bekijk de trailer:

Angstaanjagende robotarm
Bram Ellens (1978) was jaren werkzaam bij internationale tech-bedrijven. Hij werkte tijdens de beroemde ‘dot.com boom’ in o.a. Silicon Valley en zag zo van heel dichtbij de opkomst van algoritmen en robotica. De afgelopen jaren maakte hij als beeldend kunstenaar diverse sculpturen en installaties, waarmee hij de relatie tussen mens en technologie verkent. Robots in Captivity op Buitenplaats Doornburgh bestaat uit een tentoonstelling, een residentie, een onderzoekslab en verschillende activiteiten voor het publiek. De robots in de installaties lijken menselijke eigenschappen te bezitten. Een angstaanjagende robotarm aan een ketting, een vliegende drone in een kooi die medelijden opwekt, een klunzige robot die door de gangen slentert. De ‘menselijke’ connectie met het werk verwondert en verwart bezoekers. Ellens is tijdens de tentoonstelling ook artist in residence op Buitenplaats Doornburgh. Hij werkt er aan de doorontwikkeling van de installaties en onderzoekt de wisselwerking tussen mens en technologie. Hij doet dit samen met verschillende kunstenaars, zoals Mette Sterre, Gabriel Lester en singer-songwriter Janne Schra.

Actueel
Ethische vragen omtrent robotica en algoritmen zijn actueler dan ooit, door de snelle technologische ontwikkelingen en onze afhankelijkheid van techniek. Het lijkt een vooruitgang als een robot of algoritme het werk doet. Maar wie heeft eigenlijk de controle? Schuilt er gevaar in deze technologische revolutie? Tijdens Robots in Captivity op Buitenplaats Doornburgh onderzoekt kunstenaar Bram Ellens deze ontwikkelingen op een speelse manier, in het gezelschap van diverse robots. Zo maakt hij deze vraagstukken invoelbaar en inzichtelijk door middel van kunst. Bram Ellens: “Kunst is bij uitstek hét middel om de relatie tussen mens en kunstmatige intelligentie invoelbaar te maken. Kunst is een universele taal.”

Een robotkennel in een voormalig klooster aan de Vecht
Het werk van Ellens is theatraal, grappig en vaak interactief. Zijn werk was eerder te zien in het HEM in Zaandam, IBB op Curaçao en in het WTC in Amsterdam. Zijn serie Robots in Captivity is een doorlopend onderzoek naar hoe wij mensen ons verhouden tot robots. Ellens: “Elke robot in de kennel heeft zijn eigen kwaliteiten en een eigen verhaal. Elke robot roept net een andere emotie op bij het publiek. Ze vragen zich misschien af: worden deze robots opgevangen of zijn ze juist gevangen?’ Maakt meer technologie een utopie mogelijk? Of worden de algoritmen en robots onze ondergang?”

Samenwerking met universiteiten
Tijdens het project vindt ook een onderzoekslab plaats in samenwerking met Acting Like a Robot, een meerjarig onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Ook het publiek doet actief mee. Zij worden betrokken bij het project via een uitgebreid programma van masterclasses, lezingen en rondleidingen, die ook geschikt zijn voor mensen zonder technologische achtergrond.

Ga voor meer informatie over het project ook naar www.robotsincaptivity.com. Hier kun je de tentoonstelling onder andere door de ogen van één van de robots bekijken!

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Carel Nengerman Fonds, Cultuurfonds Stichtse Vecht, Prins Bernhard Cultuurfonds, KF Hein Fonds en het Kickstart Fonds.

Scroll naar boven