Stef Veldhuis – Counterpoints

11 december 2020 t/m 20 juni 2021

Kunstenaar/componist Stef Veldhuis verbleef een maand lang in de priorij van Doornburgh als artist in residence. Nu is het resultaat van zijn residentie te bezichtigen en beluisteren op de buitenplaats. In de tentoonstelling Counterpoints verkent hij de neiging van de mens tot ordening en behoud, en hoe dat zich verhoudt tot het veranderlijke en vergankelijke karakter van de natuur. De expositie omvat een muzikale compositie en verschillende kunstinstallaties die reageren op de architectuur van de priorij.

Mens en natuur

Stef Veldhuis is zowel componist als kunstenaar. De sobere vormgeving van de priorij inspireerde hem tot het verkennen van het spanningsveld tussen natuur en architectuur.  Tussen het ongecontroleerde en het geconstrueerde. Stef Veldhuis: “Het is een voortdurende wisselwerking tussen conservering en de krachten die dat teniet willen doen; tussen het streven naar eeuwigheid van de mens en het tijdelijke van de natuur. Door de introductie van natuur in de menselijke ruimte roep ik dit conflict op. Ik gebruik natuurlijke producten en processen om de architectuur te bevragen, te accentueren en tegen te spreken.”

Installaties van natuurlijke materialen

De werken in de tentoonstelling Counterpoints reageren op de architectuur van het voormalige klooster. Het werk Bridging toont een boom van de buitenplaats, die tegelijkertijd als accentuering en barrière van de ruimte fungeert. De stam is gewikkeld in textiel, gedrenkt in bijenwas; een overlijdensritueel van de mens, toegepast op een gestorven stuk natuur. Bijenwas komt ook terug in de levensgrote kolommen van het werk Telling the Bees. Stef Veldhuis: “Bijen zijn niet-menselijke ‘architecten’, die hele steden bouwen met materiaal wat zij zelf uit hun wasklieren produceren. De mens heeft sinds lange tijd een symbiotische relatie gehad met dit insect, en is zelfs van bijen afhankelijk voor hun voortbestaan.”  Naast deze site-specific werken zijn enkele installaties te zien die Veldhuis maakte tijdens een residentie aan het Akiyoshidai International Art Village (AIAV) in Japan.

Het licht van Doornburgh

In de tentoonstelling is de compositie Tryptich from Light  te beluisteren in twee kloostercellen. De compositie voor viool, cello en contrabas is geïnspireerd op de lichtinval van Doornburgh en vangt het kenmerkende spel van licht en donker van het voormalige klooster in klanken. Verschillende muzikale elementen verwijzen naar de theorie en de beleving van de architectuur. De ‘hoofdstukken’ in de compositie worden door het geluid van een bel met elkaar verbonden, zoals die vroeger in het klooster werd gebruikt om de start van een nieuw dagdeel aan te kondigen.

Stef Veldhuis als eerste resident van Doornburgh

Buitenplaats Doornburgh geeft kunstenaars en wetenschappers de ruimte om in een unieke omgeving nieuw werk te creëren. Stef Veldhuis (1992) is de eerste resident. Hij combineert zijn werk als componist met perspectieven vanuit wetenschap, architectuur of filosofie. Stef gelooft dat vanuit deze interdisciplinaire ontmoetingen interessant en vernieuwend werk ontstaat.  Eerder maakte hij onder andere Music by Oceans, een reeks composities gebaseerd op data van oceaanonderzoek.

Binnenkort is het werk van Stef Veldhuis te ervaren in de gangen van het voormalige klooster. Ook zal de compositie op de openingsdag live uitgevoerd worden voor publiek. De residentie van Stef Veldhuis wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds, het K.F. Heinfonds, stichting Echo en gemeente Stichtse Vecht.

Rondleidingen door Stef Veldhuis op 12, 13 en 19 juni

De laatste drie weekends van de tentoonstelling leidt kunstenaar Stef Veldhuis je persoonlijk rond.

Datum: zaterdag 12, 13 en 19 juni
Tijd: 11.30 u. en 14.30 u.
Prijs: € 10,- incl. toegang tentoonstelling
Aantal deelnemers: om de veiligheid van deelnemers aan de rondleiding te borgen, geldt een maximum van 4 personen.
Meer informatie

Bekijk de mini-documentaire

Meer weten?

Lees ook het nieuwsbericht over de start van de residenties en het interview met Stef.

Scroll naar boven