Concertreeks STEK – Wachten is wat een tuin overkomt

Buitenplaats Doornburgh en Syrène Saxofoonkwartet presenteren de nieuwe concertreeks ‘STEK’. De concertreeks bestaat uit drie concerten met verschillende thema’s en muzikanten. De tweede editie vindt plaats op zaterdag 16 september.

Vergankelijkheid geeft betekenis aan het leven. Het helpt ons om dingen op waarde te schatten, te bewonderen, te relativeren. Voor verschillende componisten is dit een grote inspiratiebron geweest. Wanneer je iemand bent verloren (Ravel), grote eerbied hebt voor mensen die op het randje van leven en dood nog steeds rocken (Smithuijsen) of een fuga die geen einde kent omdat je er zelf niet meer bent (Bach).

Een van de hoogtepunten van het programma is de eigen gemaakte bewerking van !Der Tod und das Mädchen” van Schubert. Bijzonder is de hierop geïnspireerde vanitas die Syrène heeft laten maken door fotograaf Heidi de Gier. In een timelapse van duizenden foto’s die achter elkaar worden afgebeeld verandert het beeld langzaam van vorm. Het zet aan tot denken: waarom zijn we hier? Wat en wie vinden we belangrijk? Hoe willen we onze tijd doorbrengen?

Programma 16 september

Maurice Ravel (1875-1937) arr. C. Enzel – Tombeau de Couperin (1914 -1917)

Pieter Smithuijsen (1953) – Inblazen – uitblazen (2015 in opdracht van Syrène)

Johann Sebastian Bach (1685-1750) arr. J. Van der Linden – Uit: Kunst der Fuge (BWV 1080, 1724) Contrapunt 14 ‘onvolledig/onvoltooide’

Franz Schubert (1797-1828) arr. A. VrieswijkStrijkkwartet nr 14 in d, D810 (1824) – ‘Der Tod und das mädchen’ – II Andante con moto

Praktische informatie

Datum: zaterdag 16 september
Aanvang: 20:00 uur, het programma duurt ongeveer een uur

Concertreeks STEK

De reeks STEK loopt t/m december 2023. Lees snel verder wat er nog meer op de plannig staat:

Zaterdag 8 juli – An American (picknick) in Paris
Frisse en zwoele klanken van zowel Gershwin als Ravel klinken in de binnentuin van Buitenplaats Doornburgh. Het programma wordt afgewisseld met een selectie van Franse Chansons en liedjes van Gershwin gezongen door Sterre Konijn. Inclusief amuse en drankje.

Zaterdag 16 september -Wachten is wat een tuin overkomt
Vergankelijkheid en verwondering staan centraal. Er klinkt o.a. een bijzondere bewerking van “Der Tod und das Mädchen” van Schubert en er is timelapse fotografie van Heidi de Gier. Voorafgaand aan het concert is er een instrumententuin voor de piepjonge bezoekers.

Zaterdag 30 december – Rising Waves
Samen met violiste Merel Vercammen presenteren de Syrènes een programma over waterstijging. Indrukwekkende muziek van Arvo Pärt, het troostende Lark Ascending van Vaughan-Williams en tijdloosheid in The Waves van Jacob ter Veldhuis. Waar in Underwater het water langzaam begint te stijgen, staat het water in The Waves aan de lippen. In The Lark Ascending stijgt de leeuwerik op boven het water uit.

Scroll naar boven