Cecilia Rebergen

Het werk van Cecilia Rebergen (1991) kenmerkt zich door een speelse baldadigheid. Door te breken met regels zoekt zij de grenzen op van haar materiaal, het idee en zichzelf als kunstenaar. Voor haar is het loslaten van verwachtingen en wensen de enige manier om vrij te kunnen spelen met haar werk. Daarbij accepteert zij alle risico’s die haar handelingen met zich meebrengen, met alle vervormende, mogelijk destructieve gevolgen van dien. De juiste flow in deze krachtmeting bepaalt voor een substantieel deel de kwaliteit van het eindresultaat.

Aan het fysieke vormen van de sculptuur gaat een heel ander soort fase vooraf. Die fase staat juist in het teken van verdieping, concentratie en zorgvuldigheid. Oude manuscripten en andere geschriften zijn het uitgangspunt in haar recente werk. Haar op de sculpturen geschilderde letters en tekens zijn een onderzoek naar de kern van schrift. Door een schrift te schilderen, probeert zij het te doorgronden. De samenkomst van verfijnd cultuurhistorisch onderzoek en het oer-lichamelijk optreden in haar werk zorgt voor grootse, verwrongen en toch elegante sculpturen.  De spanning die deze botsing van tegengestelden veroorzaakt, raakt voor Rebergen het wezen van het kunstenaarschap en het menszijn.

Tijdens haar residentie ontwikkelde Cecilia werk met een voor haar nieuw medium, namelijk zeep. Dit maakte ze met ingrediënten die ze verzamelde op de buitenplaats, als walnoten en palmkool. Haar werk was van maart t/m september 2023 te zien in de tentoonstelling EXODUS.

Cecilia bij de Artist Talk | 23 september 2023

Scroll naar boven