Renovatie 18e-eeuwse hoofdhuis gestart

Het klassieke hoofdhuis op Buitenplaats Doornburgh staat sinds oktober in de steigers. Het is de start van een gefaseerde restauratie. Het huis werd gebouwd omstreeks 1721 en is een rijksmonument. Joanna van Dorp, directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh: “Wij zijn blij dat we nu kunnen beginnen met de renovatie van dit bijzondere gebouw. We willen dit zorgvuldig onderhouden en restaureren zodat nog vele generaties ervan kunnen genieten”.

In deze eerste fase wordt al het houtwerk van het exterieur hersteld en in de lak gezet. Alles wordt geïnventariseerd en meegenomen in het renovatieplan. Op termijn zal er ook het interieur worden gerenoveerd en gerestaureerd.

Geschiedenis
Buitenplaats Doornburgh bestaat al sinds de 1623. In 1772 kocht Jan Elias Huydecoper de buitenplaats, waarna het tot 1912 in bezit bleef van de familie Huydecoper van Maarseveen. Het 18e-eeuwse hoofdhuis met prachtig beschilderde plafonds was voor hen een zomerverblijf.

In de jaren vijftig trokken de Kanunnikessen van het Heilig Graf in het gebouw. De zusters hadden meer ruimte nodig en bouwden daarom in 1966 het moderne klooster aan de Vecht. Dankzij de karakteristieke architectuur van Jan de Jong, in de stijl van de Bossche School, is dit gebouw inmiddels ook een jong rijksmonument. De gehele buitenplaats van negen hectare beschikt over nog meer rijksmonumenten, zoals de 19e-eeuwse ijskelder, een smeedijzeren hekwerk aan de Vechtzijde uit 1725 en ook het hele park is een rijksmonument, omdat het nog aangelegd is door de beroemde landschapsarchitect Zocher.

Rondleidingen
Er zijn regelmatig rondleidingen door het hoofdhuis. Dan is het mogelijk om in een klein gezelschap met een rondleider het klassieke interieur en de opvallende plafonschilderingen te bekijken. Vanwege de corona-maatregelen vinden deze momenteel helaas geen doorgang. Houd onze nieuwsbrief in de gaten voor nieuwe data.

Scroll naar boven