Boom van het Jaar: stem op onze veldesdoorn!

De bijzondere veldesdoorn in ons park is genomineerd voor Boom van het Jaar, als vertegenwoordiger van de provincie Utrecht! Onze boom is uniek in zijn soort: zevenstammig, gespreid tot een natuurlijke paraplu en bijna twintig meter hoog. De boom vervult een belangrijke rol binnen de biotoop. Het publiek kan nu stemmen welke boom de felbegeerde titel een jaar lang zal dragen. Help jij onze prachtige veldesdoorn naar de winst? Stemmen kan tot 14 oktober.

Over de verkiezing

De Boom van het Jaar 2020 draait om markante bomen met een bijzonder verhaal. Het kan gaan om een historisch verhaal of om een boom met een bijzondere waarde voor een dorp of stad. De boom die een natuurramp overleefde, of die op het schoolplein generaties scholieren aan zich voorbij zag trekken. De boom waaronder al sinds mensenheugenis het dorpsfeest plaatsvindt. Bomen vertolken een emotionele waarde, zij vertellen ons verhalen die het waard zijn gedeeld en herinnerd te worden.
De Heksenboom van Zwarte Kaat op Landgoed Ten Vorsel (provincie Noord-Brabant) werd afgelopen jaar in Nederland met 9840 stemmen gekozen tot Boom van het Jaar 2019.

De veldesdoorn van Doornburgh

De markante veldesdoorn is een herkenbaar punt aan de Vechtzijde van Buitenplaats Doornburgh. Hij is uniek in zijn soort: zevenstammig en gespreid tot een natuurlijke paraplu van twintig meter hoog. De boom vervult een belangrijke rol binnen de biotoop. In de lente staan er kleurrijke stinzenplanten omheen. Vogels en insecten zijn dol op de boom.

Stemmen voor de Boom van het Jaar

Uit 87 aangemelde bomen met de bijbehorende verhalen heeft de jury 12 bomen (1 voor iedere provincie) genomineerd. De jury bestaat uit Frits Mohren, Gerbrand Bakker, Beatrix Kleuver, Pauk Makken en Maaike Brasz. Ook dingt de winnaar mee naar de prijs voor European Tree of the Year.

Van 28 augustus tot 14 oktober (12.00 uur) mag iedereen in Nederland stemmen op de boom van zijn/haar keuze via de website www.deboomvanhetjaar.nl
De boom met de meeste stemmen wordt uitgeroepen tot De Boom van het Jaar 2020. Deze winnaar wordt eind oktober/begin november feestelijk gehuldigd en is tevens de Nederlandse inzending voor de European Tree of the Year 2021. Deze Europese verkiezing bestaat sinds 2011 en wordt georganiseerd door de Environmental Partnership Association (EPA). Nederland is een van de 16 deelnemende landen.

Dit zijn de 12 provinciale genomineerden:

 1. Drenthe: De mooiste treurbeuk ooit in Gieten
 2. Flevoland: De schietwilg van de Kamperweg in Ens
 3. Friesland: De kranige vlierbes bij Griltjeplak op Terschelling
 4. Gelderland: De oude Mariaboom in Hattem
 5. Groningen: De rode beuk in Domies Toen te Pieterburen
 6. Limburg: De Settela-eik in Born
 7. Noord-Brabant: De Moeierboom in Etten-Leur
 8. Noord-Holland: De Boom Die Alles Zag, Amsterdam
 9. Overijssel: De Boomtuin van Diepenheim
 10. Utrecht: De veldesdoorn van Doornburgh
 11. Zeeland: De tweestammige vleugelnoot in Middelburg
 12. Zuid-Holland: De linde van Mookhoek, een ultieme overlever

Over de organisatie

SBNL Natuurfonds in Leersum selecteert exclusief de Nederlandse inzending voor deze verkiezing in samenwerking met dagblad Trouw. SBNL Natuurfonds is een stichting die zich inzet voor natuur, landschap en erfgoed dat door particulieren en agrariërs wordt beheerd. Zij biedt financiële ondersteuning, zorgt voor promotie en stimuleert wetenschappelijk onderzoek. Daarnaast beheert zij ongeveer 325 hectare aan eigen terreinen. SBNL Natuurfonds is een goede-doelenorganisatie, een zogeheten ANBI.

Scroll naar boven