12 meter hoge ‘Burger Queen’ geplaatst op Buitenplaats Doornburgh

Op dinsdag 27 oktober 2020 is op Buitenplaats Doornburgh een sculptuur geïnstalleerd van kunstenaar David Bade. Het is een hoge lantaarnpaal met daarin een grote vrolijke, felgekleurde danseres. Het is samengesteld uit allerlei onconventionele materialen en geeft ’s avonds licht. Met het werk ‘Burger Queen’ wil Bade voorbijgangers herinneren dat ze moeten genieten van alle mooie dingen in het leven. Directeur van Stichting Buitenplaats Doornburgh Joanna van Dorp: “Met dit nieuwe baken aan de Vecht markeren we Doornburgh als buitenplaats voor kunst en wetenschap.”

Hedendaagse kunst op een historische buitenplaats
Doornburgh ontwikkelt zich sinds 2018 steeds verder tot buitenplaats voor kunst en wetenschap. Naast een programmering van lezingen en tentoonstellingen is er dit jaar gestart met een nieuwe residentie voor kunstenaars en wetenschappers. Het beeld van David Bade is een mooie toevoeging aan de bestaande programmering. Joanna van Dorp: “Wij zijn trots dat wij dit stoere beeld van David Bade op de buitenplaats een plek mogen geven. Het laat zien dat wij de ambitie hebben om een plek te zijn voor nieuwe kunst, maar het sluit ook aan op de historie van buitenplaatsen, die vaak een beeldentuin bezaten.”

Burger Queen: een vrolijk beeld
Het kunstwerk ‘Burger Queen’ toont een vrolijke danseres in een lantaarnpaal. Het gebruik van gerecyclede materialen en de naam van de sculptuur zijn een verwijzing naar de ongezonde consumptiemaatschappij waar fastfood en plat vermaak overheersen. Bade ziet de rol van deze roze dansers als iets positiefs: “Ze straalt macht en vrolijkheid uit. Als een koningin kijkt ze triomfantelijk de wereld in. Ze herinnert ons om te genieten van het leven en is een soort ‘koningin’ die zich verheft tot het hogere. Dat laatste gaat door de locatie en historie van Doornburgh nog meer gelden.” In 2013 was dit kunstwerk te zien op de sculptuur biënnale ARTZUID in Amsterdam waar het was geselecteerd door curator Henk van Os.

Over David Bade
David Bade (1970) is een veelzijdig kunstenaar die al vele prijzen won, zoals de Prix de Rome en de Sikkensprijs. Hij werd geboren op Curaçao en was daar één van de oprichters van een platform en vooropleidingsinstituut voor hedendaagse kunst: Instituto Buena Bista (IBB). Ook is hij co-founder van All You Can Art (AYCA), een  summer school in samenwerking met de Kunsthal die al vele prijzen won. Het werk van David Bade is maatschappelijk geëngageerd en prikkelt met veel verbeeldingskracht de fantasie. Hij werkt vaak samen met publiek of andere deelnemers. In zijn kunstwerken weet hij op verrassende wijze combinaties te maken van kunststoffen zoals piepschuim, organische materialen, found objects en zelf gevormde delen. David Bade is geen onbekende voor de buitenplaats: in 2019 werkte hij op Doornburgh aan een werk over het hiernamaals, samen met deelnemers van verschillende levensovertuigingen.

Scroll naar boven