Stef Veldhuis eerste artist in residence op Buitenplaats Doornburgh

Vanaf 1 september start kunstenaar/componist Stef Veldhuis als eerste artist in residence op Buitenplaats Doornburgh. Deze nieuwe residentie is bedoeld voor kunstenaars en wetenschappers. Op Doornburgh krijgen zij de ruimte om in een bijzondere omgeving onderzoek te doen en nieuw werk te creëren. Stef Veldhuis werkt op Doornburgh een maand lang aan een nieuwe compositie, die geïnspireerd is op de architectuur van de priorij. Vanaf november kan het publiek de muziek zelf ervaren in de gangen van dit voormalige klooster.  

Artists en scientists in residence in voormalig klooster

Sinds eind 2018 is Buitenplaats Doornburgh geopend voor het publiek, met programma’s gericht op kunst en wetenschap. Een onderscheidende kwaliteit van de buitenplaats is de bijzondere, sobere architectuur van het klooster en de rust van het historische parkbos. Nu geeft Doornburgh kunstenaars en wetenschappers de ruimte om in deze unieke omgeving nieuw werk te creëren. Het werk van de residenten, de kunstenaars en wetenschappers, wordt gepresenteerd aan bezoekers als tentoonstelling, installatie, experiment of een reeks lezingen en optredens. Vanaf november kun je de compositie van Stef Veldhuis ervaren in de gangen van het voormalige klooster. Ook zal de compositie in het najaar live uitgevoerd worden voor publiek.

Over kunstenaar/componist Stef Veldhuis

Stef Veldhuis (1992) is de eerste resident op Buitenplaats Doornburgh. Hij maakt composities en (klank-) installaties waarin de tweedeling tussen mens en natuur centraal staat. Veldhuis studeerde aan HKU Utrechts Conservatorium. Eerder maakte hij onder andere Music by Oceans, een compositie die oceaanstromingen omzet tot geluid door middel van data-sonificatie. Ook was hij als resident verbonden aan het AIAV in Japan, waar een onderzoek naar ecosystemen resulteerde in het project Twenty Perspectives on a Mountain. De residentie van Stef Veldhuis wordt mede mogelijk gemaakt met steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het K.F. Heinfonds.
Stef Veldhuis: “Doornburgh heeft een architectuur met een sterke wil. Ik ben benieuwd of deze kaders me bevrijden of beperken. Hoe het klinkt, en hoe het klank aantast. Wat er gebeurt als ik mee ga met de wil van het huis, en wat er gebeurt als ik ertegenin ga. Wat het geeft en wat ik terug kan geven.”

Beluister hieronder één van de composities van Stef Veldhuis: