Vorm aan de Vecht

In het voorjaar van 2022 opent op Buitenplaats Doornburgh de nieuwe tentoonstelling Vorm aan de Vecht. In deze tentoonstelling zet curator Nicole Uniquole bijzonder erfgoed in een nieuw licht met hedendaagse kunst en design.

Hoe kan hedendaags ontwerp een nieuw perspectief bieden op een rijksmonument met een unieke en rijke historie? De tentoonstelling Vorm aan de Vecht die vanaf 18 maart 2022 op Buitenplaats Doornburgh te zien is geeft antwoord op die vraag. Curator Nicole Uniquole presenteert samen met bekende en opkomende ontwerpers, kunstenaars en fotografen eigentijds werk dat is geïnspireerd op de gelaagde geschiedenis van de buitenplaats. Buitenplaats Doornburgh is een bijzonder voormalig klooster, gebouwd door Architect Jan de Jong in de beroemde vormentaal van de Bossche School, maar diende ooit als buitenverblijf van welgestelde regenten.

Buitenplaats Doornburgh ligt tussen Utrecht en Amsterdam aan de rivier de Vecht. De strakke en sobere architectuur van het klooster uit 1966 is even indrukwekkend als adembenemend, en staat in sterk contrast met de klassieke vormgeving van het 18e-eeuwse hoofdhuis en landschapspark. Waar de buitenplaats eerst diende als een zomerverblijf van de Amsterdamse elite, werd het vanaf de jaren ‘60 in gebruik genomen door de Zusterorde de Kanunnikessen van het Heilig Graf die hier nog tot 2016 woonden. Zowel de architectuur als het tegelijk ontworpen meubilair van het klooster zijn op gave wijze behouden gebleven en is nu één van de jongste Rijksmonumenten van Nederland.

Erfgoed en hedendaags ontwerp zij aan zij in het klooster

‘Vorm aan de Vecht’ reflecteert op de bijzondere geschiedenis van het landgoed door het in een nieuw daglicht te zetten. De kunstenaars enontwerpers gaan met hun eigentijdse werk een dialoog aan met de architectuur en geschiedenis van de plek. Vorm aan de Vecht toont historische objecten in combinatie met werk van diverse gerenommeerde ontwerpers, kunstenaars en fotografen, onder meer van Suzanne Jongmans, Lita Cabellut, Jan Taminiau, Esmé Hofman, Winnie Teschmacher, Danielle Kwaaitaal en Bert Kuizenga. Vanaf het najaar van 2021 verblijft een deel van de makers als artist in residence in het klooster om nieuwe ontwerpen te maken, zoals Bert Timmermans en Aleksandra Gaca. Hun werk zal tijdens de tentoonstelling gepresenteerd worden.

Curator Nicole Uniquole heeft voor deze voorstelling makers geselecteerd die de kracht van de locatie versterken: “de deelnemende makersvinden hun inspiratie uit de plek. Bijvoorbeeld in hetdagritme van de nonnen die vroeger in het klooster leefden, de herhalingen in de architectuur van Jan de Jong, het bijzondere interieur en de regelmatige structuren in de vormgeving.  Door het werk en de perspectieven van hedendaagse makers ontdek je als bezoekers het verhaal van de nonnen en de historie die de buitenplaats en het klooster rijk zijn.”

Maya Meijer-Bergmans, voorzitter kunstcommissie Buitenplaats Doornburgh: “Met de tentoonstelling wordt erfgoed en hedendaags ontwerp gecombineerd door deze zij aan zij te presenteren. De historische en hedendaagse objecten in de tentoonstelling versterken elkaar en geven op een aansprekende manier vorm aan de historie en betekenis van deze bijzondere plek.”

De tentoonstelling Vorm aan de Vecht van 18 maart t/m  25 september 2022  te zien op Buitenplaats Doornburgh.

Nicole Uniquole
Sinds de jaren negentig is Nicole Uniquole internationaal actief als curator, conceptontwikkelaar en tentoonstellingsmaker, waarbij zij op onnavolgbare wijze uiteenlopende werelden weet te verbinden. Inmiddels heeft Uniquole wereldfaam verworven door haar Masterly-tentoonstellingen, waarbij ze hedendaags design combineert met het werk van oude meesters. Nicole Uniquole zoekt bij al haar projecten naar de meest aansprekende hedendaagse ontwerpers en fotografen die de kracht van het erfgoed versterken.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Cultuurfonds Stichtse Vecht en Prins Bernhard Cultuurfonds.

Suzanne Jongmans – Valentino Pink (via galerie Wilms)

De binnentuin van het klooster op Buitenplaats Doornburgh in het voorjaar.