Vorm aan de Vecht

18 maart t/m 25 september 2022

Vanaf vrijdag 18 maart t/m 25 september 2022 presenteerde Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling Vorm aan de Vecht. In het klooster is werk te zien van diverse gerenommeerde ontwerpers, kunstenaars en fotografen in een bijzondere combinatie van erfgoed en hedendaags design. Curator Nicole Uniquole: “Deze tentoonstelling reflecteert op de bijzondere geschiedenis van deze buitenplaats door het in een nieuw daglicht te zetten.”

Er wordt werk getoond van ruim 50 ontwerpers, fotografen, kunstenaars en modeontwerpers zoals; Jan Taminiau, Stefan Scholten, Richard Hutten, Wieki Somers, Suzanne Jongmans, Lita Cabellut, Jan Noyons, Job Smeets, Jimmy Nelson, Esmé Hofman, Winnie Teschmacher, Danielle Kwaaitaal, Aleksandra Gaca, Bert Kuizenga, Carla van de Puttelaar & Iris van Herpen en vele anderen.

Hedendaagse ontwerpers

De tentoonstelling Vorm aan de Vecht toont het erfgoed van Buitenplaats Doornburgh naast een selectie van hedendaagse design, kunst, mode en fotografie. Curator Nicole Uniquole stelt de tentoonstelling samen in het voormalige klooster aan de Vecht. Uniquole; “De Amsterdamse zeventiende-eeuwse elite bouwde haar buitenhuizen aan de Vecht om zich hier ’s zomers te verpozen. Deze tentoonstelling laat het erfgoed van de buitenplaats naast hedendaags design zien. Zo vertellen we het verhaal van deze bijzondere locatie en ontstaat er door de getoonde kunst en design een verrassend perspectief op de toekomst.” Diverse makers wonen als artist in residence tijdelijk in het klooster om nieuwe ontwerpen te maken, hiertoe geïnspireerd door Buitenplaats Doornburgh

Ritme als rode draad

Curator Nicole Uniquole maakt vaker toonaangevende tentoonstellingen op bijzondere erfgoedlocaties. Ze selecteerde voor deze tentoonstelling makers die de kracht van de locatie versterken. Rode draad door de tentoonstelling is het dagritme van de zusters die ooit de priorij bewoonden, de regelmatige vormen in de architectuur en structuren in de vormgeving. Uniquole; “De deelnemende makers putten inspiratie uit de plek. Studio Stefan Scholten maakten het tentoonstellingsontwerp dat gebaseerd is op de markante architectonische uitgangspunten van het klooster. In nauwe samenhang met de inrichting en styling door Maarten Spruyt ontstaat een Gesamtkunstwerk.” Voorzitter kunstcommissie Buitenplaats Doornburgh Maya Meijer-Bergmans: “We willen de bezoekers verrassen. Door in deze tentoonstelling erfgoed en hedendaags ontwerp te combineren ontdekken bezoekers meer over het verleden en het heden.”

Nonnen aan de Gouden Bocht

Voor ‘Vorm aan de Vecht’ verdiepte historica Reinildis van Ditzhuyzen zich in de geschiedenis van de buitenplaatsen aan de Vecht tussen Utrecht en Amsterdam. Deze verzameling 17e-eeuwse buitenplaatsen aan de Vecht wordt ook wel de Gouden Bocht genoemd. Van Ditzhuyzen heeft speciale aandacht voor de zusterorde de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Deze orde bewoonde Doornburgh van 1957 tot 2016. De historica sprak met oud-bewoners en bracht een deel van de geschiedenis van de buitenplaats in kaart. In de jaren zestig gaven de zusters de opdracht om het moderne klooster te bouwen, ontworpen door Jan de Jong, leerling van architect en monnik Dom Hans van der Laan. Het is vrij uniek dat het klooster als geheel behouden is gebleven inclusief het karakteristieke meubilair dat bijdraagt aan de bijzondere sfeer. De natuur, architectuur en historie van deze buitenplaats inspireert nog steeds makers van nu.

De tentoonstelling Vorm aan de Vecht van 18 maart t/m  25 september 2022  te zien op Buitenplaats Doornburgh.

Koop je tickets aan de kassa, of klik hier om tickets online te kopen.

Moncler – Pierpaolo Piccioli
Michael Hermann

Nicole Uniquole
Sinds de jaren negentig is Nicole Uniquole internationaal actief als curator, conceptontwikkelaar en tentoonstellingsmaker, waarbij zij op onnavolgbare wijze uiteenlopende werelden weet te verbinden. Inmiddels heeft Uniquole wereldfaam verworven door haar Masterly-tentoonstellingen, waarbij ze hedendaags design combineert met het werk van oude meesters. Nicole Uniquole zoekt bij al haar projecten naar de meest aansprekende hedendaagse ontwerpers en fotografen die de kracht van het erfgoed versterken.

Deze tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Cultuurfonds Stichtse Vecht, Elise Mathilde Fonds en Fentener van Vlissingen Fonds.

Alle geselecteerde kunstenaars in Vorm aan de Vecht

Aectual
Aldo Bakker Studio
Aleksandra Gaca
Anne Rose Regenboog
Anoukart
Ap Verheggen
Arnout Meijer Studio
Atelier Schaft & Bold. Studio
Berndnaut Smilde
Bert Kuizenga
Carla van de Puttelaar
Cathrien de Jong
Cornelis Kruseman
Daniel van Dijck
Danielle Kwaaitaal
David Derksen
Demi Horsman
Dick Schoenmakers
Dom Hans van der Laan
Dwars
Eelco Brand
Emy Bensdorp
Esmé Hofman
Fault Lines
Frederik Roijé
Frieda Mellema

FritsJurgens
Geke Lensink
Hadders & Gruson
Hanna Kooistra
Harmen Brethouwer
Heiko Balster
Henriëtte Meijer
Hilde Trip
House of DUS
Iris van Herpen
Jac Bisschops
Jan de Jong
Jan Noyons
Jan Taminiau
Japth
Jesse Visser
Jimmy Nelson
Karel Bodegom
Lenny Stöpp
Lidewij Edelkoort
Lita Cabellut
Louise Hollandine
Mae Engelgeer
Michael Hermann
Michiel Deylius
Micky Hoogendijk

Miriam Slaats
Moncler, Pierpaolo Piccioli
Mondilab
Mosa
Nob Ruijgrok
Olivier van Herpt
RAR
Richard Hutten
Robbert de Goede
Saskia Boelsums
Scholten en Bajings
Sofonisba Anguissola
Studio 212 Fahrenheit
Studio Job
Studio Lawrence
Studio Wieki Somers
Suzanne Jongmans
The Novel Grey
Theo Rooden
Thomas Eyck
Un*Sound
Van Rossum
Willem Noyons
Winnie Teschmacher
Workingbert

Geselecteerde kunstnaars in de side-show van Lidewij Edelkoort:

Beck & Kinch (Denemarken) x Okko
Fay Toogood (Verenigd Koninkrijk) x Driade
Front (Zweden) x Vitra
Ilio (Turkije) x Demirden
Ina + Matt (Nederland)
Ingo Maurer (Duitsland)
Marco Sousa Santos (Portugal) x Branca
Ronel Jordaan (Zuid-Afrika)

De binnentuin van het klooster op Buitenplaats Doornburgh in het voorjaar.