Asjera’s mogen mee naar huis

Zondag 24 september is de laatste dag waarop de tentoonstelling EXODUS te bezoeken is. We nodigen bezoekers van harte uit om op de laatste tentoonstellingsdag na afloop van hun bezoek een godinnenbeeldje uit te zoeken uit de installatie Asjera’s terugkeer. Zo krijgen alle Asjera’s een mooi plekje thuis.

EXODUS de tentoonstelling opent met de installatie Asjera’s terugkeer. Hierin vraagt kunstenaar Marieke Ploeg met een stoet van godinnenbeeldjes aandacht voor Asjera, de vrouwelijke verschijningsvorm van God. Ploeg maakte opnieuw ruim 3000 beeldjes naar voorbeeld van de circa 3000 godinnenbeeldjes die bij opgravingen in en rond Jeruzalem zijn teruggevonden. Asjera werd daar enkele millenia geleden vereerd als de wederhelft van Jahweh. Na de verwoesting van de eerste tempel (586 v. Chr) was er voor haar geen plaats meer in de steeds patriarchaler wordende samenleving. Ze verdween uit de verhalen en daarmee uit ons collectieve bewustzijn.

Het kunstwerk Asjera’s terugkeer bracht veel teweeg, Kranten schreven erover, mensen raakten ontroerd door dit statement voor gelijkwaardigheid. Zo’n 250 mensen hielpen tijdens meemaakdagen op de Buitenplaats en in het atelier van de kunstenaar met het produceren van duizenden godinnenbeeldjes. Al ruim 1100 beeldjes vonden hun weg naar een huiskamer. Nu de einddatum van de tentoonstelling nadert, zoeken ook de 1900 Asjera’s uit de vaste installatie een nieuw thuis. Bijbels Museum, Buitenplaats Doornburgh en kunstenaar Marieke Ploeg nodigen bezoekers van harte uit op de laatste tentoonstellingsdag, zondag 24 september, na afloop van hun bezoek een beeldje uit te zoeken en mee te nemen uit de installatie. En om Asjera thuis een eigen mooie plek te geven. Zo zet het kunstwerk Asjera’s terugkeer zich ook voort na de expositie EXODUS, verspreid over 3000 huiskamers.

Praktische informatie

Datum: Zondag 25 september
Tijd: vanaf 13:00 uur
Tickets: Gratis, na afloop van bezoek aan EXODUS. Voor deze tentoonstelling is een kaartje verplicht.

Scroll naar boven