Grote rondleiding Buitenplaats Doornburgh: zondag 22 december

UITVERKOCHT : volgende grote rondleiding is op zondag 23 februari.

Op zondag 22 december om 11.00 is er op Buitenplaats Doornburgh een uitgebreide rondleiding langs de verschillende monumenten op deze buitenplaats aan de Vecht. De rondleiding neemt bezoekers mee door de geschiedenis van de buitenplaats tot het heden. We bezoeken het voormalige klooster en het 18e-eeuwse hoofdhuis van Doornburgh wordt speciaal voor deze rondleiding geopend. Reserveer uw kaarten op tijd.

De buitenplaats bestaat uit een mooi parkbos van J.D. Zocher met diverse rijksmonumenten, zoals een smeedijzeren hekwerk uit 1725 aan de Vecht, het 18e-eeuwse hoofdhuis met prachtig beschilderde plafonds, de 19e-eeuwse ijskelder en de priorij uit 1966 met strakke geometrische architectuur. Er zijn wekelijks rondleidingen door de priorij, maar alleen deze grote rondleiding gaat dus ook door het 18e-eeuwse landhuis.

Geschiedenis
Buitenplaats Doornburgh bestaat al sinds de 17de eeuw. De welgestelde zakenman Jan Elias Huydecoper kocht de buitenplaats in 1772. Het bleef tot 1912 binnen de familie Huydecoper van Maarseveen. Op de buitenplaats bevindt zich de priorij 1966. Tot 2016 woonden hier de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het gebouw is ontworpen door architecten Dom Hans van der Laan en Jan de Jong in de naoorlogse stijl van de Bossche School. Mede dankzij het nog aanwezige originele meubilair is de gewijde sfeer van het voormalig klooster nog duidelijk voelbaar. De gids vertelt u meer over de idealen van deze architecten en de filosofie achter hun bouwstijl.

Nieuwe bestemming
Sinds het najaar van 2018 is de buitenplaats opengesteld voor publiek. Het voormalige klooster wordt momenteel door de nieuwe eigenaren ontwikkeld tot een buitenplaats voor kunst en wetenschap, waar regelmatig tentoonstellingen en lezingen te bezoeken zijn. Nu te zien is de tentoonstelling ENDLESS LIFE, waarin kunstenaars en wetenschappers reflecteren op het eeuwige leven.

Tentoonstelling
Kom na de rondleiding vooral kijken en ontdek de kunst van ENDLESS LIFE met het werk van verschillende hedendaagse beeldende kunstenaars; Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden, Hannes Wiedemann (DU) en Daan Roosegaarde.

Lunchen & Dineren
Ga na de rondleiding aansluitend lunchen bij ons restaurant DeZusters in de priorij van Doornburgh. Hier eet je aan de originele kloostertafels, omringd door hedendaagse beeldende kunst. Chefs Roy Wiggers en Niels van Zijl serveren elke zondag een extra bijzondere lange lunch. Reserveer dan om 13.00 een tafel, want dan sluit het goed aan op de rondleiding. www.dezusters.nl

UITVERKOCHT : volgende grote rondleiding is op zondag 23 februari.

Rondleiding – hele terrein 11.00 t/m 12.30 (duur 1,5 uur)

  • Regulier € 7,50
  • Tm 12 jr gratis

Kaarten:
Boek uw kaarten online. Lukt dat niet? Reserveren kan ook via info@buitenplaatsdoornburgh.nl o.v.v  Rondleiding 22 december 11.00

Scroll naar boven