Trudy Dehue en Margo Trappenburg: gezondheid als keuze en koopwaar

Mocht er een behandeling tegen veroudering op de markt komen. Wat zijn dan de gevolgen? Worden deze gezondheidsbehandelingen dan toegankelijk voor alle mensen of alleen voor de rijken? Wetenschapsfilosoof Trudy Dehue (1951) en hoogleraar Margo Trappenburg (1962) geven op zaterdag 15 februari een lezing over dit onderwerp. Ze gaan daarna met elkaar in gesprek. Kom luisteren en meepraten.

Wie wil er niet graag  lang leven en gezond oud worden? Is het niet voor jezelf, dan toch wel voor je geliefden. Dat droomscenario komt weldra binnen handbereik: de medische wetenschap belooft dat we dankzij tal van anti-aging behandelingen onze gezonde levensduur een heel eind kunnen oprekken. Fantastisch, toch? Of niet?  Er zijn nog wel een paar haken en ogen. Bijvoorbeeld: Wie gaat het betalen? Worden we er collectief gelukkiger van, of vooral de medische industrie? Wat als veroudering een ziekte wordt, eentje die we levenslang met veel moeite moeten proberen te voorkomen? Als gezondheid een eigen keuze is, zijn ongezondheid en pech dat dan ook? Wat betekent het als de één zich straks een langer leven kan permitteren, en de ander niet?

In deze Doornburgh Dialoog staat de nieuwe ‘gezondheidspolitiek’ centraal. Over dit onderwerp gaat een uitgesproken denker in gesprek met een uitgesproken expert: wetenschapsfilosoof Trudy Dehue (1951)  en beleidswetenschapper Margo Trappenburg (1962).

Trudy Dehue is emeritus hoogleraar ’theorie en geschiedenis van de psychologie’ aan de Rijksuniversiteit Groningen. Bij het grotere publiek is ze bekend door de bekroonde boeken “De depressie-epidemie'(2008)  en “Betere Mensen – over gezondheid als keuze en koopwaar.” (2014)  In dat laatste boek schetst Dehue de paradoxen van leefstijlpolitiek en gezondheid als individuele keuze en verantwoordelijkheid.

Margo Trappenburg is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit voor Humanistiek en hoofddocent bestuurswetenschap aan de Universiteit Utrecht. Zij schrijft over ethische en politieke kwesties in de gezondheidszorg zoals  verdelingsvraagstukken en patiëntenrechten. Ze pleit voor het belang van solidariteit in de gezondheidszorg.

Programma

  • 15:00 uur inloop
  • 15:30 uur aanvang
  • 18:00 uur einde

Aanvang: 15:30 u – 18:00 u 
Deelname: €25,00 regulier / € 17,50 student (entree inclusief toegang tentoonstelling)/ € 10,- student UU
Voertaal: Nederlands
Locatie: Buitenplaats Doornburgh, Diependaalsedijk 17, 36021 GH Maarssen
Kaarten    : Bestel ze online of mail naar info@buitenplaatsdoornburgh.nl

Aansluitend dineren
Combineer de lezing met een bijzonder diner bij DeZusters. De reguliere prijs voor een diner is € 75,00 (inclusief alle dranken, koffie en thee).
Speciaal voor deze avond betaal je voor de combinatie van lezing + tentoonstelling + diner € 95,00. Reserveren kan via www.dezusters.nl

Lezing + tentoonstelling
Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk om de presentatie ENDLESS LIFE te bezoeken waarin verschillende kunstenaars reflecteren op het oneindige leven. In het voormalige klooster met werk van; o.a. Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors (UK), Katja Novitskova (EE), Temra Pavlovic, Rustan Söderling (SWE), JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann (DE). Daan Roosegaarde ontwierp voor ENDLESS LIFE een speciale opstelling van het interactieve landschap DUNE en LOTUS MODEL.

Scroll naar boven