Jan Mulder: Manifest tegen de dood

Jan Mulder opende op 12 september 2019 de tentoonstelling ENDLESS LIFE.
Hij las daar zijn manifest tegen de dood voor. Hier is de video te zien van zijn voordracht.

 

Manifest tegen de Dood

Ik lees u een bericht voor uit de krant van morgen, 12 september 2019.

‘Jan Mulder overleden. Gistermiddag is oud-voetballer, columnist en tv-persoonlijkheid Jan Mulder dodelijk verongelukt. Op de A7 bij Hemeloord raakte zijn auto door nog onbekende oorzaak van de weg en botste frontaal tegen een boom.

Een wrange bijkomstigheid was de eindbestemming van de autorit: Endless Life in buitenplaats Doornburgh bij Utrecht, waar Jan een expositie zou openen met een toespraak getiteld Manifest tegen de Dood. Mulder laat een vrouw en twee kinderen achter.’

In het kader van mijn door de staf van Doornburgh aangedragen onderwerp, Manifest tegen de Dood dus, heb ik dat wel allemaal zelf bij leven en welzijn bedacht, geloof ik, tóch ben ik niet 100 procent zeker dat dat verschrikkelijke ongeluk niet in een flits daadwerkelijk is gebeurd en deze bijeenkomst plaatsvindt in het paradijs.

Zou deze dramatische locatie het hiernamaals zijn? Is dit de hemel? Ze zeggen toch dat je je geliefden daar terugziet?
Caroline, jij ook! En je was nog zo jong. Wat aardig. Had echt niet gehoeven, schat.

Dames en heren, tot voor kort woonden hier nog drie Kanunnikessen van het Heilige Graf. Ze konden gebouw en tuin niet meer onderhouden, MeyerBergman Erfgoed Groep nam de zaak over en koos voor de bestemming ‘Een plek om over de toekomst na te denken’.

Voor u staat iemand die niet gelooft in paradijs, hiernamaals, god en duivel, hemel en hel. Beide voeten stevig op de grond, is mijn wens voor de toekomst.

Geinig over de dood spreken, doe ik niet, maar die houding volhouden wordt lastig sinds dit voorjaar op de televisie mijn zesdelige serie Het Eeuwige Leven van Jan Mulder werd uitgezonden en mijn dood geassocieerd wordt met gegrinnik. Voorlopig door mijzelf. ‘Als ik vanavond maar niet het hoekje om ga,’ ging er bij de eerste tv-interviews voor het eeuwige leven al door me heen, ‘want van dat nieuws krijgen de mensen de slappe lach.’

Omdat ik toch bezig was het lot te tarten, nam ik dus, een tikje overmoedig geworden, zelfs de uitnodiging aan om deze dag te openen met een filippica tegen de dood. In mijn situatie is dat nóg eens vragen om een te vroeg levenseinde en de volle laag van in memoriam-schrijvers en youtube grappenmakers. Maar wie de dood publiekelijk de oorlog verklaart, dient onverschrokken te zijn. En goed geïnformeerd.

In de roman Een leven zonder einde van de Fransman Frédéric Beigbeder, waarin hij de onsterfelijkheid zoekt, en, net als ondergetekende op de televisie deed, wetenschappers, futurologen en dna-knippers interviewt, staat een antwoord aan Beigbeder van professor Stylianos Antonarakis in Genève, expert modificaties van desoxiribonucleïnezuur.

Ja, even doorzetten, niet meteen het kopje in de schoot leggen, kom op, niet afhaken bij het eerste het beste moeilijke woord dat onze levensduur zou kunnen verlengen; als Mary Poppins supercalifragalisticespialidocious kan zingen, moeten wij desoxiribonucleïnezuur aan kunnen, een woord met een veel hoger doel dan musical-amusement.

Professor Antonarakis zegt over het verwerven van eeuwig leven: ‘Onze voornaamste zorg zal het brein zijn: de lever, de darm, het bloed en zelfs het hart kan worden geregenereerd. Maar de hersencellen herstellen zich niet. We kunnen cellen injecteren in de endocriene klieren. Maar ik denk niet dat we een kunstbrein kunnen ontwikkelen. Ik zie veel patiënten van tachtig, negentig jaar, en van allemaal hoor ik hetzelfde: het is oké om het leven te beëindigen. Er komt een moment waarop je het wel genoeg vindt. U zult zien! Er is een soort, de efemeriden, die één dag leeft. De hele cyclus, geboorte, opgroeien, volwassenheid, ouderdom en dood, in één dag. En misschien is die soort wel gelukkig.’

Juist, Antonarakis: misschien. Jij weet het níet zeker.

Ik weet zeker dat efemeriden, mits ze met hun piepkleine brein ertoe in staat waren, zich niet ‘gelukkig’ voelen. Organismen willen leven. Dat is zinvol voor ze.

Een leven zonder dood is zinloos, zeggen ze. Je wordt lui en apathisch, niks kan je eigenlijk nog iets schelen.

Hoezo? Het vooruitzicht van de eeuwigheid vóór je lucht op. Het bestaan heeft pas zin als de dag van morgen komt om je op te verheugen. Het ‘nu’ bestaat niet, de essentie van het leven is verheugen en herinneren, tot in lengte van dagen. En dat kan. De mens is een machine met een motor. Slechte onderdelen kunnen vervangen worden. Niet vergeten door te smeren en olie te verversen, anders loopt ‘ie vast. Meer is het niet.

Ik sta aan de kant van Beigbeder, die schrijft: ‘Dat stomme sterven. Creperen zonder te reageren is geen optie.’

Wij moéten in opstand komen. De baan op, naar de virtuozen van het dna die de erfelijke ziektes eruit knippen, naar de garages waar ze cellen verversen, organen vervangen, het lichaam voorbereiden op de eeuwigheid.

Ik moét naar de whizzkids van de robotica en naar het ouderdomsgenie dat op een dag in het blad Science publiceert dat niemand niet meer hoeft te sterven.

Klein nadeel van Nooit Meer Sterven is dat er te veel mensen komen. Duizend en één oorlogen zullen de wereld in een nimmer vertoonde chaos storten. Sorry, maar dat zet ik even weg als bijzaak. First things first.

‘Ik ben niet bang voor de dood; als ik er maar niet bij hoef te zijn.’
Woody Allen

Ik ben ook niet bang voor de dood, dat rare moment. Het saaie vervolg zit me hoog. We gaan het Niets in.

Hoe bedénk je het: mijn bewustzijn vernietigen, en mijn lichaam, mijn enige bezit. Mij biljoenen lichtjaren en nog een paar hectokilometer scheiden van mijn vrouw Johanna, met wie ik tijdens de zestig jaar die wij elkaar kennen dingen heb uitgewisseld en voor eigen gebruik overgenomen, zoals daar zijn maag, knieën, ogen. Ik stoot me en zij voelt de pijn in mijn elleboog van haar arm. En omgekeerd. Zelfs onze hersenen hebben we gekopieerd voor vloeiend dubbelspel.

En dan komt de dood. Weg, weg is ze, of ik, verbrand of zand erover. Onze innig geliefde zonen, en mijn naaste vrienden niet te vergeten, zal ik nooit meer zien.

Voorafgaand aan die krankzinnig makende waanzin moet je ‘afscheid nemen’.

Je ligt met je laatste krachten aan het terminale bed gekluisterd, je grote liefde en kinderen staan ernaast en houden je hand vast. Moet je dan naar toepasselijke woorden zoeken? Gelukkig: je ademt voor de laatste keer, ’t hoeft al niet meer.

Mijn zoons staren dan naar iemand die hun vader niet is: vijfentachtig, negentig of honderdéén en dood, verkreukeld en klein, lijkwit met een masker op, geen haar.

Het ding dat ik geworden ben, druist volledig tegen mijn gevoel voor gezelligheid in. Ik zit met een groep vrienden in een brasserie met vliegende obers en bestel béarnaise met iets erbij. Zó zit het toch?

Afscheid van mijn vrouw nemen? Dat overleef ik niet. Tegen mijn twee heldenzonen zeggen: ‘Zorg goed voor je moeder’?

Van cynische grapjes in die laatste momenten houd ik ook niet. Aan ze vragen of ze straks You never walk alone willen neuriën, of zo. Of op de valreep nog oplettend zijn, zoals groenteboer Berend de Vries in Winschoten in de jaren vijftig, die op zijn laatste ziekbed aan zijn vrouw Fokje vroeg of de oudste, Hillechien, er ook was.

Fokje: ‘Ja, Bé, ze zit naast mij, vlak bij je.

‘En Onno, is die er ook?’

‘Ja, hier, naast Hillechientje.’

‘En dikke Bas?’

‘Aan het voeteneind, Berend.’

‘En Kris?’

‘Hij houdt je hand vast.’

‘En onze jongste? Fenna?’

‘Op mijn schoot, lieve man.’

Berend richtte zich een laatste maal op en knetterde: ‘Wie staat er dan in de winkel?’

Het besef dat het heden, 2019, mijn prehistorie is, wordt met de dag sterker. Ik ben een bot, gevonden door een archeoloog in een khaki broek en een helm op in een documentaire van tv National Geographic. Hij houdt het beentje tegen het zonlicht boven de rivier de Vecht, tuurt met één oog door de loep en zegt: ‘Ik vermoed begin negentiende eeuw.’

Ik ben Jan Mulder, maar die vent kraait: ‘Misschien een potvis die hier toen zwom. Een wolharig hert zou ook kunnen.’

In een laboratorium te Leiden besluiten ze vervolgens dat het menselijk beentje uit Oost-Groningen stamt. Maar wat deed hij in Maarssen?

Ik vertik het in een pipet terecht te komen. Ik ben het anders gewend. Ze hebben me een leven lang lekker gemaakt met een Audi A8, een bord spaghetti Bolognaise, een koolzaadveld in Nieuwolda, het genot van mijn lichaam, de taal, de vrijheid, het leven.

Mijn instinct wil de dood doden en ik ga af op mijn instinct: draai hem de nek om, Jan.

Om hem te pakken te nemen sprak ik om te beginnen met verouderingsonderzoeker en hoogleraar gerontologie Andrea Maier in de VU te Amsterdam. Zij raadde me aan op één been mijn tanden te poetsen. Goed voor de spierkracht in de bovenbenen, de balans van het lichaam en een vastberaden tred naar de verre toekomst.

Dat consult vond acht maanden geleden plaats, ik heb trouw elke ochtend en avond op één been mijn tanden gepoetst, maar het eeuwige leven kwam niet in zicht.

Nogmaals: de dood is een serieuze aangelegenheid. Met een versierd bootje in een rij andere hippe bootjes naar de begrafenis, het lijk op een bedje van spinazie en bloemen op de plecht en de vriendenkring juichend op de kade: niks voor mij. Bovendien sterf ik niet, dus waar hebben we het over.

Voor Het Eeuwige Leven sprak ik, behalve met mevrouw Maier, met vrienden en wetenschappers, buren en kennissen, personen van wie ik niet wist wat ze van mijn levenswerk (het stichten van een leven zonder einde) dachten.

Al snel werd duidelijk dat niemand warm liep voor het idee. Lichte afkeer zelfs, was mijn deel. Ik begrijp dat: eeuwig leven werd geïnterpreteerd als eeuwig moéten leven; een plicht, dwang, geketend in dit ondermaanse, locked in in het uitzinnige, expressieve leven zelf.

Dat is niet waar. Je kunt ‘eruit stappen’ wanneer je wilt. Maar let op mijn woorden: velen, zo niet allen die ‘normaal’ de hoek om willen gaan wanneer zijn of haar ‘tijd is gekomen’, zullen, wanneer Magere Hein aanbiedt om nog een dag eraan vast te knopen, dit aanbod met beide handjes aangrijpen. Een dagje erbij kan geen kwaad. De volgende dag doen ze er weer een dag bij als het van Hein mag. En zo voorts.

Ik wil er meteen de eeuwigheid bij, met een eigen verantwoordelijkheid inzake het tijdstip van sterven.

Ik heb niet gevraagd om geboren te worden, maar om ongevraagd ook nog dood te moeten: neen.

Het is namelijk zo, dat ik, in tegenstelling tot de eindeloze tijd vóór mijn geboorte die ik niet bewust meekreeg, weet welk onheil aanstaande is. Dát is het onverdraaglijke aspect van de dood, en naarmate men ouder wordt, wordt de gedachte aan die dood onaangenaam frequent. Het is oorruis die nooit meer weggaat, met je meeleest. Je bladert in de krant door geboortedata op de pagina met een In Memoriam en wat sterfgevallen en: ‘Jezus, alweer iemand uit 1945, net als ik.’

Vaak zie je 1947 en passeren zelfs al 1950-ers die een ‘natuurlijke dood’ zijn gestorven. Het is een opheffingsuitverkoop, alles moet weg.

Eerlijk gezegd raakt het me niet echt, ik voel niks, ik ben hoogst waarschijnlijk een speciaal geval.

Misschien ga ik wel helemaal niet dood. Harry Mulisch zei: ‘Dat ik doodga moet nog bewezen worden.’ That’s the spirit. Dank je, Harry.

Soms probeer ik me voor te stellen wat het is, dood zijn. Ja, je bent er niet meer, het bewustzijn is gedoofd en het lichaam verbrand of het rot weg in de aarde. Alledaagse weetjes. Het ‘niets’ ligt ingewikkelder. Het is niet in beeld te brengen, hoe intens je ook graaft en zoekt.

De niet eindigende tijd bevatten zonder jou erin gaat mij boven de pet, ik deins terug. Geen nood, de postbode brengt uitkomst.

Tijdens en na mijn televisieserie ontving ik tientallen brieven van enthousiaste kijkers, meestal gelovigen, meest Jehova’s getuigen, die mij wezen op het bestaan van het koninkrijk Gods op aarde: ‘U hebt het eeuwige leven al!’

Ook schetsten sommige correspondenten aanlokkelijke vooruitzichten qua reïncarnatie. Ik zou terug kunnen komen als Bengaalse tijger.

Dat was niet grappig bedoeld, geloof ik.

In een andere brief werd ik gaarne verwezen naar de krakeling. Het koekje. Ik citeer uit die brief: ‘De achtvorm van de krakeling verwijst naar een nieuw begin. Op de achtste dag – de achtste dag van de week is Jezus na zijn sterven opgestaan. Na de dood was er een nieuw begin van leven. De doorgetrokken acht zoals de krakeling er uit ziet, verwijst naar een cyclus van leven en dood en leven dat doorgaat als een vloeiende en doorlopende overgang. Geef u over.’

Met de kennis van nu doe ik dat liever niet.

Maar het leven zelf lijkt, toegegeven, ook zinloos.

Bernlef dichtte:

Beroemd maar dood vroeg hij: en

wat bleef er van mij over?

 

Ik wees op een losse regel

een uit zijn verband gerukt citaat

meestal toegeschreven aan een ander.

 

Voetafdruk op een verlaten strand

vol lege, uitgewoonde schelpen

 

Prachtig is de onsterfelijkheid

maar wat doen we in de tussentijd?

 

Dat is pijnlijk waar: wat doen we in de tussentijd. Ook het eeuwige leven lijkt betrekkelijk zinloos. Op één stukje tijdverdrijf in de onbenutte tussentijd van Bernlef na: sex. Orgasme, ook wel genoemd la petite mort – ‘de kleine dood’.

In die overrompelend intense momenten ervaart de mens onuitsprekelijk geluk, vredelievende macht, schitterende uitputting en toverachtig besef dat alles voor eeuwig goed en raak is zonder beperkende filosofische bijgedachten.

De Engelse futuroloog Ian Pearson vertelde me dat de mens van de toekomst als robot met een enorm aantal ingebouwde chips en apps in de cloud leeft. Iets is beter dan niets. Ik sputterde nog wel dat ik van het tastbare houd en onzeker ben over wat er aan de hand is zonder mijn beeldschone lichaam. Hij antwoordde dat je robotbrein het lijf erbij denkt. Je merkt het verschil niet. Alles van hetzelfde.

‘Met orgasme en zo?’ vroeg ik.

De futuroloog: ‘Honderd keer per uur als u wilt.’

Het blijft behelpen.

 

Jan Mulder, 2019

Filter op soort
06-10 t/m 07-01

Tentoonstelling
Prikkel

Van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024 bezoek je op Buitenplaats Doornburgh de tentoonstelling PRIKKEL. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: “Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?”; “Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?” en “Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?”. De uitkomsten vind je terug in deze zintuiglijke tentoonstelling - vol kunstwerken, video- en licht- installaties en een interactief lab – waarin wordt gespeeld met de waarneming en al je zintuigen aan bod komen.

1-12

Concert
Klassiek aan de Vecht – Vincent Kusters & Charlie Bo Meijering

Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz Gandia en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) de nieuwe concertreeks ‘Klassiek aan de Vecht’. We hebben weer vijf prachtige concerten in de planning staan. Er komt een diversiteit aan verschillende instrumenten en stijlen voorbij, van moderne klassiekers op saxofoon, tot de Winterreisse van Schubert. Het laatste concert van 2023 is op vrijdag 1 december om 20:00 van baritone Vincent Kusters en pianist Charlie Bo Meijering.

3-12

Rondleiding
Architectuur rondleiding door de priorij

Benieuwd naar de architectuur en geschiedenis van de priorij, het voormalige klooster? Je komt alles te weten tijdens een rondleiding door het gebouw, dat is ontworpen door Jan de Jong in de stijl van de Bossche School.

8-12

PRIKKEL
PRIKKEL-TALK VII

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie “art-science-talks” onderzoeken we gezamelijk verschillende manieren van prikkelverwerking. 

10-12

Historie
Grote Rondleiding

Tijdens de grote rondleiding ontdek je de verschillende monumenten op onze buitenplaats aan de Vecht. De rondleider neemt je mee door de geschiedenis van de buitenplaats tot het heden. Het 18e-eeuwse hoofdhuis van Doornburgh wordt speciaal voor deze rondleiding geopend.

15-12

Historie
Lichtjesavond bij Buitenplaats Doornburgh

Op vrijdag 15 december viert Maarssen Lichtjesavond. Er is een uitgebreide kerstmarkt in het dorp en er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Bij Buitenplaats Doornburgh kun je deze avond een kijkje nemen in de twee stijlkamers van ons prachtige hoofdhuis, en genieten van warme dranken & huisgemaakt lekkers.

17-12

Concert
Mike Boddé & Ineke van Klinken – Prikkel

Op zondag 17 december komen muzikanten Mike Boddé en Ineke van Klinken weer samen naar Buitenplaats Doornburgh voor een bijzonder optreden. Ze maakten voor deze gelegenheid een nieuw concert, geïnspireerd op de tentoonstelling PRIKKEL die in het najaar in het voormalig klooster te zien is. Laat je door Mike & Ineke meenemen op een muzikale reis.

22-12

PRIKKEL
Prikkelarme bezoekuren

Voor de tentoonstelling Prikkel zijn drie momenten ingericht die gelden als prikkelarme bezoekuren. De prikkelarme bezoekuren zijn bedoeld voor mensen met een lage tolerantie voor prikkels waarvoor een museumbezoek tijdens reguliere tijden echt niet gaat.

30-12

Concert
Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht

Tussen Kerst en Oud & Nieuw vindt het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht plaats. Doornburgh is één van de locaties van dit bijzondere festival. Op zaterdag 30 december zal het Syrène Saxofoonkwartet een prachtige performance doen in onze Kapel. 'Rising waves' is naast onderdeel van het IKFU ook onderdeel van de concertreeks STEK.

30-12

Concert
Concertreeks STEK – Rising waves

Op zaterdag 30 december vindt de derde editie van concertreeks STEK plaats, een samenwerking tussen Buitenplaats Doornburgh en Syrène Saxofoonkwartet.

6-1

PRIKKEL
Walk & Talk

Speciaal voor de tentoonstelling Prikkel organiseren we Walk & Talks. Dit is als het ware een rondleiding en Artist Talk in één. Een kunstenaar neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. De kunstenaars zal ook meer over diens werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur.

7-1

PRIKKEL
Prikkel Workshop

Op zondag 7 januari organiseert Schweigman& een fysieke en informatieve workshop over prikkelverwerking. De workshop wordt gegeven door theatermaker Boukje Schweigman en wetenschapper Anouk Keizer (Universiteit Utrecht). Een interactieve, dynamische en leerzame middag, voor iedereen die dieper wil duiken in de wereld van ons lichaam, brein, zintuigen en prikkelverwerking.

Agenda archief

25-11

Architectuur
Van der Laan-Lab #2

Op 25 november organiseert de Van der Laan Stichting het tweede Van der Laan-Lab, onder leiding van Caroline Voet. Het Van der Laan-Lab is een vervolg op de eerdere workshops. Met dit Van der Laan-Lab willen we het gedachte¬goed van Dom Hans van der Laan op een praktijk¬gerichte manier onderzoeken en inzichten genere¬ren voor een hedendaagse ontwerphouding.

23-11

Workshop
Symposium “Mind the GAP!”

Op 23 november organiseert het lectoraat Expanding Artistic Practices van de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht op Buitenplaats Doornburgh een 1-daags symposium over Transdisciplinaire Cocreatie. Tijdens het symposium wordt er ingegaan op wat samenwerken vanuit heel verschillende perspectieven en disciplines aan uitdagingen biedt. Welke creatieve impulsen, mogelijkheden en dilemma's ontstaan wanneer wetenschappers en kunstenaars, ontwerpers en artsen, of musici en patiënten zich samen over een probleem of onderwerp buigen?

19-11

PRIKKEL
Walk & Talk

Speciaal voor de tentoonstelling Prikkel organiseren we Walk & Talks. Dit is als het ware een rondleiding en Artist Talk in één. Een kunstenaar neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. De kunstenaars zal ook meer over diens werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur.

15-11

PRIKKEL
Prikkelarme bezoekuren

Voor de tentoonstelling Prikkel zijn drie momenten ingericht die gelden als prikkelarme bezoekuren. De prikkelarme bezoekuren zijn bedoeld voor mensen met een lage tolerantie voor prikkels waarvoor een museumbezoek tijdens reguliere tijden echt niet gaat.

3-11

PRIKKEL
PRIKKEL-TALK VI

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie “art-science-talks” onderzoeken we gezamelijk verschillende manieren van prikkelverwerking. 

03-11

Architectuur
Symposium door KNOB

Het KNOB organiseert op vrijdag 3 november 3:4 | SYMPOSIUM BUITENPLAATS DOORNBURGH, in de Kapel van Doornburgh. Coen van der Heiden, Gerdy Verschuure-Stuip, Annemiek Braunius, Hilko Riepema, Maarten Beek en Bernard Colenbrander nemen u mee in de geschiedenis van de buitenplaats, Priorij Emmaus, de architectuur en ideologie van de Bossche School, ideeën voor herbestemming van het voormalige klooster en Post 65 discussies. Het team van Doornburgh zorgt voor een heerlijke lunch, aan het einde van de middag kunt u tijdens de rondleidingen de priorij en de buitenplaats verkennen. 

29-10

Eten & drinken
Moestuinlunch – Uitverkocht

Na het succes van vorig jaar kan een 2023-editie niet uitblijven: de Moestuinlunch keert terug op 29 oktober! Lange tafels, heerlijke dranken, uitzicht op het groen, en bovendien: een middag vol (over)heerlijke gerechten boordevol ingrediënten vers uit eigen grond. Van tuin, tot tafel, dus! 

21-10

PRIKKEL
Walk & Talk

Speciaal voor de tentoonstelling Prikkel organiseren we Walk & Talks. Dit is als het ware een rondleiding en Artist Talk in één. Een kunstenaar neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. De kunstenaars zal ook meer over diens werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur.

21 & 22-10

Performance
I’m listening

Op zaterdag 21 oktober en zondag 22 oktober draait pianist Marnix van de Poll in Buitenplaats Doornburgh – Maarssen de rollen om. Marnix is als pianist toehoorder van museumbezoekers, die dit weekend zijn gasten zijn.

19-10

PRIKKEL
Prikkelarme bezoekuren

Voor de tentoonstelling Prikkel zijn drie momenten ingericht die gelden als prikkelarme bezoekuren. De prikkelarme bezoekuren zijn bedoeld voor mensen met een lage tolerantie voor prikkels waarvoor een museumbezoek tijdens reguliere tijden echt niet gaat.

12-10 t/m 29-10

Eten & drinken
De Maaltuin

De Maaltuin is een pop-up restaurant waarbij de verborgen verhalen van unieke locaties en kastelen verteld worden. De Maaltuin reist langs bijzondere kastelen, paleizen, musea of botanische tuinen. Buitenplaats Doornburgh is de nieuwste locatie van De Maaltuin! Deze unieke ervaring is vanaf donderdag 12 oktober te beleven op onze buitenplaats aan de Vecht.

13-10

Concert
Klassiek aan de Vecht – Rafael Gutiérrez-Vélez

Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz Gandia en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) de nieuwe concertreeks ‘Klassiek aan de Vecht’. We hebben weer vijf prachtige concerten in de planning staan. Er komt een diversiteit aan verschillende instrumenten en stijlen voorbij, van moderne klassiekers op saxofoon, tot de Winterreisse van Schubert. Dit najaar speelt de winnaar van de "María Rosa Oubiña de Castro Prijs" Rafael Gutiérrez-Vélez op vrijdag 13 oktober bij Doornburgh.

24-09

Kunst
Asjera’s mogen mee naar huis

Zondag 24 september is de laatste dag waarop de tentoonstelling EXODUS te bezoeken is. We nodigen bezoekers van harte uit om op de laatste tentoonstellingsdag na afloop van hun bezoek een godinnenbeeldje uit te zoeken uit de installatie Asjera’s terugkeer. Zo krijgen alle Asjera's een mooi plekje thuis.

23-09

Artist Talk
Eva Spierenburg en Cecilia Rebergen

Zaterdag 23 september gaat curator en schrijver Lieneke Hulshof in gesprek met kunstenaars Eva Spierenburg en Cecilia Rebergen over hun werk in de tentoonstelling EXODUS. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur.

16-09

Concert
Concertreeks STEK – Wachten is wat een tuin overkomt

Op zaterdag 16 september vindt de tweede editie van concertreeks STEK plaats, een samenwerking tussen Buitenplaats Doornburgh en Syrène Saxofoonkwartet.

10-09

Artist Talk
Q&A Gaudeamus Festival

Gaudeamus Festival presenteert vijf dagen ongehoorde harmonieën door aanstormende performers op verschillende locaties in Utrecht. Op de zondag 10 september – de laatste dag van het festival – strijkt Gaudeamus neer op Buitenplaats Doornburgh. Er zijn twee performances, waaronder 'Ways to listen to a river' van Nahuel Cano. Aansluitend aan het concert gaat Henk Heuvelmans in gesprek met Nahuel en Ezequiel over het muzikale proces van Ways to listen to a River.

10-09

Performance
Gaudeamus Festival 2023

Gaudeamus Festival presenteert vijf dagen ongehoorde harmonieën door aanstormende performers op verschillende locaties in Utrecht. Op de zondag 10 september – de laatste dag van het festival – strijkt Gaudeamus neer op Buitenplaats Doornburgh. Met één ticket bezoek je twee performances én de tentoonstelling EXODUS.

09-09

Natuur
Natuurontdektocht voor kinderen

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen op ontdekkingstocht door de natuur van Buitenplaats Doornburgh. Beestjes vangen en onder de loep bekijken, een natuurkunstwerk maken, eetbare kruiden zoeken (om daar kruidenboter van te maken), een kijkje in de moestuin, het spiegelpad lopen, luisteren naar de verhalen over de buitenplaats en nog veel meer.

09-09 & 10-09

Historie
Open Monumentendag

Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om Doornburgh te bezoeken. Bezoek de landschapstuin, het historische hoofdhuis en het bijzondere klooster. Tijdens het weekend van Open Monumentendag kun je gratis mee met de rondleidingen over de buitenplaats, of een natuurontdektocht doen.

03-09

Workshop
Maak Asjera’s terugkeer mee – UITVERKOCHT

Kom een dag beelden voor de installatie Asjera’s terugkeer meemaken met kunstenaar Marieke Ploeg. De meemaakdag op de buitenplaats begint om 10:00 ’s ochtends en duurt tot ongeveer 16:30. Per meemaakdag zijn 12 plekken beschikbaar, dus meld je snel aan! De eerste meemaakdag is op 30 april.

02-09

Kunst
Rondleiding met een kunstenaar – Szu-Han Lin – UITVERKOCHT

Elke eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de tentoonstelling EXODUS. De gids neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. Én elke keer sluit een van de kunstenaars van de tentoonstelling aan om meer over zijn of haar werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur. De rondleiding van 2 september is met kunstenaar Szu-Han Lin. Let op: Deze rondleiding is (gedeeltelijk) in het Engels.

25-08

Concert
Klassiek aan de Vecht – Roger Morello Ros

Op vrijdag 25 augustus gaan we luisteren naar een concert van de populaire cellist Roger Morello Ros. Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz Gandia en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) de nieuwe concertreeks ‘Klassiek aan de Vecht’. We hebben weer vijf prachtige concerten in de planning staan.

19-08

Natuur
Natuurontdektocht voor kinderen

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen op ontdekkingstocht door de natuur van Buitenplaats Doornburgh. Beestjes vangen en onder de loep bekijken, een natuurkunstwerk maken, eetbare kruiden zoeken (om daar kruidenboter van te maken), een kijkje in de moestuin, het spiegelpad lopen, luisteren naar de verhalen over de buitenplaats en nog veel meer.

05-08

Kunst
UITVERKOCHT – Rondleiding met een kunstenaar – Loes Groothuis

Elke eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de tentoonstelling EXODUS. De gids neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. Én elke keer sluit een van de kunstenaars van de tentoonstelling aan om meer over zijn of haar werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur. De rondleiding van 5 augustus is met kunstenaar Loes Groothuis.

29-07

Natuur
Canal Cleanup

Jaarlijks komt meer dan 35 miljoen kilo zwerfafval in de natuur terecht. Daarom kan ook de natuur wel eens een goede schoonmaak gebruiken. Recycle Valley organiseert de CANAL CLEANUP waarbij de waterwegen van Den Helder tot Maastricht worden opgeruimd. Op zaterdag 29 juli staat rivier de Vecht op de planning. Twee routes eindigt op Buitenplaats Doornburgh.

16-07

Workshop
Maak Asjera’s terugkeer mee

Kom een dag beelden voor de installatie Asjera’s terugkeer meemaken met kunstenaar Marieke Ploeg. De meemaakdag op de buitenplaats begint om 10:00 ’s ochtends en duurt tot ongeveer 16:30. Per meemaakdag zijn 12 plekken beschikbaar, dus meld je snel aan! De tweede meemaakdag is op 16 juli.

15-07

Concert
(Geannuleerd) Mike Boddé & Ineke van Klinken – WEG

Op zaterdag 15 juli komen muzikanten Mike Boddé en Ineke van Klinken weer samen naar Buitenplaats Doornburgh voor een bijzonder optreden. Ze maakten voor deze gelegenheid de nieuw programma, WEG, geïnspireerd op de tentoonstelling EXODUS die nu in het voormalig klooster te zien is. Laat je door Mike & Ineke meenemen op een muzikale reis.

15-07

Natuur
Natuurontdektocht voor kinderen

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen op ontdekkingstocht door de natuur van Buitenplaats Doornburgh. Beestjes vangen en onder de loep bekijken, een natuurkunstwerk maken, eetbare kruiden zoeken (om daar kruidenboter van te maken), een kijkje in de moestuin, het spiegelpad lopen, luisteren naar de verhalen over de buitenplaats en nog veel meer.

09-07

Lezing
Lezing Sam Drukker

Op zondag 9 juli vertelt Sam Drukker over het thema Verdrijving uit het Paradijs n.a.v. zijn schilderij Man met Koffer, het werk dat onderdeel uitmaakt van de tentoonstelling EXODUS. Hij gaat tevens in op zijn manier van werken, over de complexiteit van “kijken” en het gebruik van gevonden materialen als drager van zijn schilderijen.

08-07

Concert
Concertreeks STEK – An American (picknick) in Paris

Op zaterdag 8 juli vindt het eerste concert van de reekst STEK plaats, een samenwerking tussen Buitenplaats Doornburgh en Syrène Saxofoonkwartet.

02-07

Concert
Gluren bij de Buren – gratis

Op zondag 2 juli is Buitenplaats Doornburgh een gastpodium voor Gluren bij de Buren. Een nationaal evenement waarbij gratis optredens worden gegeven in opengestelde tuinen.

01-07

Kunst
Rondleiding met een kunstenaar – Marcha van den Hurk

Elke eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de tentoonstelling EXODUS. De gids neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. Én elke keer sluit een van de kunstenaars van de tentoonstelling aan om meer over zijn of haar werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur. De rondleiding van 1 juli is met kunstenaar Marcha van den Hurk en een maker van de Pauluskerk.

24-06

Artist Talk
Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg

Zaterdag 24 juni gaat theoloog Janneke Stegeman in gesprek met kunstenaars Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg over hun werk in de tentoonstelling EXODUS. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur. Monika Dahlberg zal aansluitend met het publiek haar theeceremonie uitvoeren.

23-06

PRIKKEL
PRIKKEL-TALK V

Samen met theatergroep Schweigman&, de HKU en het UMC Utrecht werken we aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp. In een serie “art-science-talks” onderzoeken wij PRIKKEL in al haar facetten.

22-6 t/m 9-11

Moestuin
Verse oogst

Onze prachtige moestuin verrast ons met hele lekkere (biologische!) groentes. We vinden het leuk om deze te delen (voor een klein prijsje). Oogst vindt altijd plaats op donderdag, het aanbod is elke week verschillend.

18-07

Dag van de Architectuur
Lezing “Stilte in de kerk”

Ter ere van de Dag van de Architectuur, op zondag 18 juni, bespreken we de architectonische taal van het voormalige Klooster, Priorij Emmaus. Tijdens deze lezing maak je kennis met het gebouw, de ideologieën van de architecten en leer je luisteren naar de stilte in de kerk.

09-06

Concert
Klassiek aan de Vecht – Sergi Pacheco Portalés

Op vrijdag 9 juni gaan we luisteren naar een concert van de talentvolle pianist Sergi Pacheco Portalés. Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz Gandia en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) de nieuwe concertreeks ‘Klassiek aan de Vecht’. We hebben weer vijf prachtige concerten in de planning staan. 

03-06

Kunst
Rondleiding met een kunstenaar – Roosje Verschoor

Elke eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de tentoonstelling EXODUS. De gids neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. Én elke keer sluit een van de kunstenaars van de tentoonstelling aan om meer over zijn of haar werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur. De rondleiding van 3 juni is met kunstenaar Roosje Verschoor.

27-05

Artist Talk
Joyce Overheul en Jaasir Linger

Zaterdag 27 mei gaat kunstenaar en theatermaker Raul Balai in gesprek met kunstenaars Joyce Overheul en Jaasir Linger over hun werk in de tentoonstelling EXODUS. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur. Jaasir Linger zal aansluitend aan de Artist Talk een ritueel uitvoeren.

20-05

Natuur
Natuurontdektocht voor kinderen

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen op ontdekkingstocht door de natuur van Buitenplaats Doornburgh. Beestjes vangen en onder de loep bekijken, een natuurkunstwerk maken, eetbare kruiden zoeken (om daar kruidenboter van te maken), een kijkje in de moestuin, het spiegelpad lopen, luisteren naar de verhalen over de buitenplaats en nog veel meer.

12-05

PRIKKEL
PRIKKEL-TALK IV

Samen met theatergroep Schweigman&, de HKU en het UMC Utrecht werken we aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp. In een serie “art-science-talks” onderzoeken wij PRIKKEL in al haar facetten.

06-05

Natuur
Natuurontdektocht voor kinderen

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen op ontdekkingstocht door de natuur van Buitenplaats Doornburgh. Beestjes vangen en onder de loep bekijken, een natuurkunstwerk maken, eetbare kruiden zoeken (om daar kruidenboter van te maken), een kijkje in de moestuin, het spiegelpad lopen, luisteren naar de verhalen over de buitenplaats en nog veel meer.

06-05

Kunst
Rondleiding met een kunstenaar – Celine van den Boorn

Elke eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de tentoonstelling EXODUS. De gids neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. Én elke keer sluit een van de kunstenaars van de tentoonstelling aan om meer over zijn of haar werk te vertellen. De rondleidingen starten om 14:00 en duren ongeveer een uur.

22-04

Artist Talk
Himmelsbach en Alydia Wever

In het kader van de tentoonstelling EXODUS organiseren we een aantal Artist Talks. Tijdens deze talks is er ruimte om dieper in te gaan op de diversiteit aan verhalen die in de tentoonstelling naar voren komen. Op 22 april is de eerste artist talk onder leiding van Rikko Voorberg, theoloog en schrijver, die onderdeel uitmaakte van de curerende commissie voor de Open Call EXODUS. Rikko gaat in gesprek met kunstenaars Himmelsbach en Alydia Wever. De artist talk start om 14:00 en duurt ongeveer een uur.

14-04

Concert
Klassiek aan de Vecht – Sax-Piano

Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz Gandia en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) de nieuwe concertreeks 'Klassiek aan de Vecht'. We hebben weer vijf prachtige concerten in de planning staan. Het eerste concert is van het duo Sax-Piano op vrijdag 14 april om 20:00.

08-04 t/m 10-04

Kunst
Kaalstaart bètakunstfestival

In het paasweekend ligt het Kaalstaart bètakunstfestival in de Vecht aan de kade bij Buitenplaats Doornburgh. Ligt, want het festival vindt plaats op twee binnenvaartschepen! Kaalstaart is een festival voor wetenschap, techniek en natuur, leuk voor jong en oud. Biokunst, kinetische kunst, natuurkundige raadsels, er kan van alles kan voorbij komen tijdens een bezoek aan Kaalstaart. Toegang tot de schepen is gratis.

01-04

Kunst
Rondleiding met een kunstenaar – Mehdi Mashayekhi

Elke eerste zaterdag van de maand is er een rondleiding door de tentoonstelling EXODUS. De gids neemt je mee langs alle werken in de tentoonstelling, en zal uitgebreider ingaan op de thema's die aan bod komen. Én elke keer sluit een van de kunstenaars van de tentoonstelling aan om meer over zijn of haar werk te vertellen. De rondleiding van 1 april is met kunstenaar Mehdi Mashayekhi.

31-03

PRIKKEL
PRIKKEL-TALK III

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. In Prikkel Talk III duiken we dieper in de wereld van de fenomenologie, een filosofische stroming die uitgaat van de lichamelijke en zintuigelijke ervaring van een fenomeen als middel om de wereld te leren kennen. Prikkeltalk III wordt extra interactief. De avond begint met een keuze uit twee workshops. Denk erover na en besluit vóór aankomst alvast aan welke workshop je het liefst deelneemt!

24-03 & 25-03

Eten & drinken
Kloosterdiner bij DeZusters

Het kloosterdiner is terug! Een paar keer per jaar organiseert restaurant DeZusters een uniek diner waarbij je plaatsneemt aan lange tafels, en mee wordt genomen op een culturele en culinaire reis.

24-03 t/m 24-09

Tentoonstelling
EXODUS

Buitenplaats Doornburgh en het Bijbels Museum organiseren de groepstentoonstelling EXODUS die vanaf 24 maart te zien is in het voormalig klooster van Doornburgh. EXODUS toont werk van 28 kunstenaars gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden en vertelt samen een meerstemmig verhaal. Er is werk te zien van o.a. Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en residenten Cecilia Rebergen, Wianda Keizer en Monika Dahlberg.

11-02

Luistersessie
UITVERKOCHT – Janne Schra en Laurens Radstake

In de kapel van Buitenplaats Doornburgh vindt een bijzondere luistersessie plaats. Zangeres Janne Schra en gitarist Laurens Radstake gaan samen met het publiek iets creëren en ervaren. Geen verhalen, geen spektakel, maar een gedeelde trip in de galmende kapelzaal. Laat je meenemen in deze unieke ervaring waarin alles en iedereen samenvloeit.

05-02

Geschikt voor kinderen
Voorleesochtend in de huiskamer

Niets is zo leuk als voorgelezen worden, dus Buitenplaats Doornburgh viert de nationale voorleesdagen met twee knusse voorleesochtenden in de huiskamer. Op woensdag 1 februari en zondag 5 februari tussen 10:30 en 11:00 kun je komen luisteren naar de mooiste verhalen. Aanmelden hoeft niet, schuif gezellig aan! Voor alle leeftijden & knuffels zijn ook welkom.

03-02

PRIKKEL
UITVERKOCHT – PRIKKEL-TALK II

Samen met theatergroep Schweigman&, de HKU en het UMC Utrecht werken we aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp. In een serie “art-science-talks” onderzoeken wij PRIKKEL in al haar facetten.

01-02

Bijeenkomst
Voorleesochtend in de huiskamer

Niets is zo leuk als voorgelezen worden, dus Buitenplaats Doornburgh viert de nationale voorleesdagen met twee knusse voorleesochtenden in de huiskamer. Op woensdag 1 februari en zondag 5 februari tussen 10:30 en 11:00 kun je komen luisteren naar de mooiste verhalen. Aanmelden hoeft niet, schuif gezellig aan! Voor alle leeftijden & knuffels zijn ook welkom.

01-02 t/m 12-03

In residentie
Joyce Overheul

Kunstenaar Joyce Overheul is in de kloostergangen van Doornburgh in haar open atelier aan het werk. Hier kun je haar bezoeken, een kijkje nemen en met haar in gesprek gaan over haar werk. Ze is in ieder geval op vrijdag t/m zondag aanwezig, dus als je haar tegen wilt komen maak je op die dagen het meeste kans.

16-12

Rondleiding
Lichtjesavond bij Buitenplaats Doornburgh

Op vrijdag 16 december viert Maarssen lichtjesavond. Er is een uitgebreide kerstmarkt in het dorp en er zijn allerlei leuke activiteiten voor kinderen. Bij Buitenplaats Doornburgh kun je deze avond een kijkje nemen in de twee stijlkamers van ons prachtige hoofdhuis, en genieten van warme dranken & huisgemaakt lekkers van restaurant DeZusters.

11-12

Concert
Koen Boeijinga

Op zondagmiddag 11 december neemt multi-instrumentalist Koen Boeijinga ons mee op muzikale reis tijdens een improviatie luistersessie. In november verbleef Koen twee weken op Buitenplaats Doornburgh, waarin hij zich in nachtelijke sessies in de kapel liet inspireren door de bijzondere architectuur en de rust van het gebouw. Deze zondagmiddag presenteert hij zijn meeslepende improvisatie-liederen gekleurd door een verrassende verzameling aan blaasinstrumentenen zelfgemaakte objecten.

10-12

Artist Talk
Bart Lunenburg en Lieneke Hulshof

In de tentoonstelling NIEUW WERK zie je de presentatie ‘One to seven, grey to red, three to four, tread to thread’ van Bart Lunenburg, met werk dat hij maakte tijdens een residentie op Doornburgh. Begeleidend curator van de tentoonstelling NIEUW WERK, Lieneke Hulshof, gaat met kunstenaar Bart Lunenburg in gesprek over het diepgravende onderzoek dat hij deed naar de geschiedenis van architectuur en textiel.

02-12

PRIKKEL
PRIKKEL TALKS

DIT EVENT IS UITGESTELD. Samen met theatergroep Schweigman&, de HKU en het UMC Utrecht werken we aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp. In een serie van 5 “art-science-talks” onderzoeken wij PRIKKEL in al haar facetten.

01-12

Concert
Concertreeks jonge pianisten – Andrés Navarro

Buitenplaats Doornburgh presenteert in samenwerking met pianiste Carol Ruiz en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) een reeks concerten met jonge, veelbelovende pianisten. Vanavond is het de beurt aan de Spaanse pianist Andrés Navarro. Hij speelt Mozart, Debussy en Schumann.

27-11

Artist Talk
Natalia Ossef en Lisanne Buik

Op 27 november neemt kunstenaar Natalia Ossef bezoekers mee op een rondleiding langs voor haar speciale plekken op de buitenplaats die haar inspireerde tijdens haar residentie in het voormalig klooster.

20-11

Artist Talk
Chae Eun Rhee en Bart Rutten

In de tentoonstelling NIEUW WERK zie je de presentatie 'The Spectators' van Chae Eun Rhee. Chae Eun woonde en werkte een tijd als resident op Doornburgh. Tijdens haar residentie op de buitenplaats werkte ze o.a. aan een groot schilderij in opdracht van het Centraal Museum in Utrecht. Artistiek directeur van het Centraal Museum, Bart Rutten, gaat met haar in gesprek over het monumentale doek.

12-11

Lezing
Boekpresentatie – Bonte grijzen

Op zaterdagmiddag 12 november is bij Buitenplaats Doornburgh boekpresentatie van Bonte grijzen, een rijk geïllustreerde publicatie over de visie en theorie van Wim Van Hooff over kleur, en de toepassing ervan in de architectuur. Sprekers als Caroline Voet, Herman van Hooff en Wies van Leeuwen geven inzicht in de werkwijze en gedachtenwereld van Van Hooff en de totstandkoming van het boek.

20-10

Concert
Concertreeks jonge pianisten – Evelina Argyrou en Alexandros Chouros

In samenwerking met pianiste Carol Ruiz en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) organiseren we een reeks concerten met jonge, veelbelovende pianisten. Voor het vierde concert in de reeks is het de beurt aan Evelina Argyrou en Alexandros Chouros, beide uit Griekenland. Ze spelen vanavond zowel solo als samen.

07-10 t/m 08-01

NIEUW WERK
Natalia Ossef

Buitenplaats Doornburgh presenteert NIEUW WERK, een tentoonstelling waarin drie kunstenaars nieuw werk laten zien dat zij tijdens een residentie op de buitenplaats maakten. Natalia Ossef toont een combinatie van installaties, fotografie, video en registraties van landart performances waarin zij een gelaagd verhaal verteld over haar intieme en persoonlijke zoektocht naar balans en een betekenisvolle relatie met het verleden.

07-10 t/m 08-01

NIEUW WERK
Bart Lunenburg

Buitenplaats Doornburgh presenteert NIEUW WERK, een tentoonstelling waarin drie kunstenaars nieuw werk laten zien dat zij tijdens een residentie op de buitenplaats maakten. Bart Lunenburg presenteert zijn site-specific werken in de dubbele pandgang van het voormalig klooster, ook worden zijn tekeningen getoond en meerdere sculpturen van zowel hout als baksteen.

07-10 t/m 08-01

NIEUW WERK
Chae Eun Rhee

Buitenplaats Doornburgh presenteert NIEUW WERK, een tentoonstelling waarin drie kunstenaars nieuw werk laten zien dat zij tijdens een residentie op de buitenplaats maakten. Chae Eun Rhee toont haar nieuwe monumentale olieverfschilderijen waarin alle door elkaar heen beweegt in een felgekleurd schouwspel.

10-09

Lezing
Over de architectuur van Jan de Jong

Tijdens Open Monumentendag 2022 organiseren we samen met de Jan de Jong Stichting een lezing over de architect van het klooster van Doornburgh. Fred Humblé vertelt over het bijzondere oeuvre van Jan de Jong en de plaats die het ontwerp van Doornburgh daarin heeft.

10-09 t/m 30-10

Kunst
CareFull – Esther Hoogendijk

In het gras tegenover het hoofdhuis verschijnt geleidelijk aan een nieuw kunstwerk. Het is een werk van de Utrechtse kunstenaar Esther Hoogendijk ter gelegenheid van CareFull, een kunstmanifestatie en kunstroute van die van 10 september t/m 30 oktober te beleven is.

10-09 & 11-09

Historie
Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om Doornburgh te bezoeken. Bezoek de landschapstuin, het historische hoofdhuis en het bijzondere klooster. Tijdens het weekend van Open Monumentendag kun je gratis mee met de rondleidingen over de buitenplaats, of naar de speciale lezing over Jan de Jong.

27-08

Artist Talk
Aleksandra Gaca

In samenwerking met het TextielMuseum organiseren we een artist talk met kunstenaar en ontwerper Aleksandra Gaca. Aleksandra bracht eind 2021 een periode bij Buitenplaats Doornburgh door als artist in residence en liet zich voor haar architectonische textielobjecten inspireren door de architectuur van het klooster. Zij realiseerde haar driedimensionale weefwerken vervolgens in samenwerking met het TextielMuseum in Tilburg. Deze werken zijn nu te zien in de groepstentoontelling Vorm aan de Vecht.

25-08

Concert
Concertreeks jonge pianisten – Antonia Miller en Alexander Kashpurin

In samenwerking met pianiste Carol Ruiz en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) organiseren we een reeks concerten met jonge, veelbelovende pianisten. Voor het derde concert in de reeks is het de beurt aan Antonia Miller en Alexander Kashpurin, die beide een solo recital zullen voordragen.

24-07

Concert
Melancholie in de polder

Leoni Jansen & Carel Kraayenhof spelen Melancholie in de Polder in de kapel van Buitenplaats Doornburgh. Met een bandoneon, een gitaar en zang brengen ze plezierig programma ten gehore met muziek en mooie verhalen.

16-06

Concert
Concertreeks jonge pianisten – Veerle Winkelmolen

In samenwerking met pianiste Carol Ruiz en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) een reeks concerten met jonge, veelbelovende pianisten. Het tweede concert in de reeks is op 16 juni en wordt gegeven door Veerle Winkelmolen, een jonge pianiste die wordt geprezen om haar eerlijkheid in muziek en diversiteit van geluid, maar ook om haar virtuoze uitbarstingen.

04-06

Concert
Songs in Silence

Op het veld naast het hoofdhuis kun je vandaag luisteren naar een bijzonder liedprogramma van Marjolein Keuning. In Songs in Silence vertelt ze over haar wandeltocht langs de Engelse kust, begeleid door live gitaar van Leon Mennen.

22-05

Concert
Hier om de hoek – Muzikale verhalen uit Stichtse Vecht

Op 22 mei verwelkomt Buitenplaats Doornburgh 'Hier om de hoek', een muzikaal initiatief van muzikanten Helge Slikker en Tim Klaase. Vanuit hun thuisbasis Vreeland schreven ze Nederlandstalige liedjes die geïnspireerd zijn door het leven en de veranderende tijd in Stichtse Vecht.

20-05 t/m 22-05

Artist Talk
The artist is present – Aleksandra Gaca

Ontwerper Aleksandra Gaca presenteert in de tentoonstelling 'Vorm aan de Vecht' het werk dat zij maakte in de periode die zij bij Buitenplaats Doornburgh doorbracht als artist in residence. Zij liet zich voor haar architectonische textielobjecten inspireren door de architectuur van het klooster, de omgeving en het ritme van de dagen. Van vrijdag 20 t/m zondag 22 mei is Aleksandra aanwezig op Buitenplaats Doornburgh om bezoekers van de tentoonstelling meer uitleg te geven over haar installatie.

12-05

Concert
Mike Boddé & Ineke van Klinken: Lichter

Op 12 mei komen Mike Boddé en Ineke van Klinken naar Doornburgh voor een uniek optreden. Boddé (1968) is pianist en muzikant, voormalig cabaretier en vooral ook Maarssenaar. Hij zal samen met zangeres Ineke van Klinken en bassist/tromppetist Niels Tausk optreden in de kapel met een muzikaal programma.

06-05

Kunst
Ontmoeting met kunstenaar Bruno van den Elshout

Kunstenaar Bruno van den Elshout wandelde in een jaar tijd met 144 mensen over het strand, op zoek naar wezenlijke ontmoetingen. Hij legde zijn wandelgezelschap vast in portretten waar hij nu een bijzonder boek van gaat maken. In een ontmoeting in de huiskamer op Buitenplaats Doornburgh vertelt Bruno over zijn werk, als vertrekpunt om ook daar weer een nieuwe ontmoeting te laten ontstaan met wie daarbij aanwezig is.

24-04

Concert
Koor Leeuwenhart

Vandaag verwelkomen we Koor Leeuwenhart in onze kapel. Het 18-koppige collectief Leeuwenhart staat bekende om hun repertoire van Nederlandstalige Close Harmony van de bovenste plank.

21-04

Concert
Concertreeks jonge pianisten – Carol Ruiz

In samenwerking met pianiste Carol Ruiz en het Centro de Estudios Pianisticos (CEP) een reeks concerten met jonge, veelbelovende pianisten. Het eerste concert in de reeks is op 21 april, en wordt gegeven door Carol Ruiz zelf. Zij zal haar avond inleiden met een korte introductie en daarna brengt ze muziek ten gehore uit haar geboorteland Spanje.

26-02

Art-Science
Harmonic Dissonance – LIVE experiment

Zaterdag 26 februari vind er een bijzonder evenement plaats op Buitenplaats Doornburgh. Neurowetenschapper Suzanne Dikker en kunstenaar Mathias Oostrik (DIKKER + OOSTRIK) gaan een live experiment uitvoeren met onze bezoekers.

27-01 t/m 27-02

Kunst
Harmonic Dissonance

In de kapel van de priorij is de multimedia installatie Harmonic Dissonance te zien. Het is een speelse installatie die het midden houdt tussen kunst en wetenschap waarin mensen worden uitgenodigd om menselijke verbondenheid te ontdekken door middel van algorithmes.

24-01 t/m 06-03

Kunst
Presentatie Johanna Franco Zapata

In de rondgang van het klooster presenteert artist-in-residence Johanna Franco Zapata een presentatie in ontwikkeling.  Gedurende een maand nodigt Johanna verschillende kunstenaars uit om in het klooster werk te maken en te presenteren. Het wordt een eclectische accumulatie van uiteenlopende werken. Van 3 t/m 6 maart is de eindpresentatie te bezichtigen.

t/m 25-09

Tentoonstelling
Vorm aan de Vecht

In het voorjaar van 2022 opent op Buitenplaats Doornburgh de nieuwe tentoonstelling Vorm aan de Vecht. In deze tentoonstelling zet curator Nicole Uniquole bijzonder erfgoed in een nieuw licht met hedendaagse kunst en design.

19-12

Kunst
Rondleiding Robots in Captivity

Kennelhouder en robot care-taker Bram Ellens neemt je mee door zijn tentoonstelling Robots in Captivity, waar je van dichtbij kennis maakt met de verschillende bewoners.

18-12

Artist Talk
Optreden Janne Schra & Bram Ellens

Let op: De aanvangstijd van het optreden is 14:00u. Als afsluiting van het residentieprogramma is er een optreden van muzikant Janne Schra en kunstenaar Bram Ellens. Janne heeft een week in het voormalig klooster van Doornburgh gewoond en gewerkt en muziek gemaakt. Vandaag brengt ze het resultaat ten gehore, samen met Bram en eventueel met nog wat hulp van wat robots.

29-11

Artist Talk
Online presentatie: Meet the Makers

Online presentatie van het project Acting Like a Robot, in samenwerking met de Universiteit van Utrecht.

13-11

Artist Talk
Lisanne Buik en Mette Sterre

Als onderdeel van het residentieprogramma Robots in Captivity organiseren we een aantal Artist Talks, om met elkaar te reflecteren op de thema's van de tentoonstelling. Vandaag met multidisciplinair toekomstkunstenaar Lisanne Buik.

06-11

Concert
Felbm

Presentatie van de nieuwe muziek van Felbm (Eelco Topper) die hij vorig jaar maakte tijdens zijn residentie bij Buitenplaats Doornburgh. Kom luisteren in een intieme sessie in de huiskamer,

04-11

Artist Talk
Online bijeenkomst: Ruowen Xu

De derde Science Talk in de serie is op 4 november en wordt gegeven door Ruowen Xu, promovendus aan de Universiteit Utrecht. Ze verdiept zich in de in de interactie tussen mens en technologie en de filosofische en politieke dynamiek en machtsverhoudingen die daaruit voortkomen

30-10

Artist Talk
Hans Schnitzler en Jochem de Groot

Artist Talk met filosoof en Follow the Money columnist Hans Schnitzler, en expert digitale ethiek Jochem de Groot reflecterend op de thema's in de tentoonstelling Robots in Captivity.

09-10

Artist Talk
Gabriel Lester en Bram Ellens

Als onderdeel van het residentieprogramma Robots in Captivity organiseren we een aantal Artist Talks, om met elkaar te reflecteren op de thema's van de tentoonstelling. Vandaag met kunstenaar/uitvinder Gabriel Lester.

02-10

Artist Talk
Mette Sterre

De eerste artist talk van het residentieprogramma Robots in Captivity is met kunstenaar Mette Sterre. Met haar werk creëert zij sculpturale kostuums, die als een masker het hele lichaam van de drager bedekken. Ze gaat met kunstenaar Bram Ellens in gesprek over de grenzen tussen mens en robot.

11-09 / 12-09

Rondleiding
Open Monumentendag 2021

Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om Doornburgh te bezoeken. Bekijk het landschapspark, het historische hoofdhuis en de prachtige binnentuin! Tijdens het weekend van Open Monumentendag kun je gratis mee met de grote rondleiding over de buitenplaats. Let op: Toegang is alleen gratis met reservering voor een rondleiding.

11-09

Natuur
Natuurontdektocht voor kinderen

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen op ontdekkingstocht door de natuur op Buitenplaats Doornburgh. Alle deelnemers gaan naar huis met een natuurkunstwerk gemaakt van eigen verzamelde schatten.

10-09


Science Talk I – Maaike Bleeker

Deze maand start de samenwerking van Robots in Captivity met Acting Like a Robot, een meerjarig onderzoeksproject van de Universiteit Utrecht, Vrije Universiteit en Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Zij benaderen robotica weer uit en andere hoek, namelijk theater. We beginnen de samenwerking met een presentatie van projectleider Maaike Bleeker.

05-09

Concert
Gluren bij de buren

Dit jaar doet Buitenplaats Doornburgh mee met Gluren bij de buren. Een route langs verschillende tuinen die omgetoverd zijn tot een klein openluchttheater voor de dag. Bij ons speelt Da Capo's Popkoor!

29-08

Lezing
Lezing Suzanna Jansen

Auteur van ‘Het Pauperparadijs’ Suzanna Jansen geeft een lezing op Buitenplaats Doornburgh over het najagen van idealen en de noodzaak van kunst.

27-08

Natuur
Bosbad: dompel jezelf onder in het groen

Bosbaden is een van origine Japanse natuurbeleving waarbij je een moment van rust ervaart in de natuur. Het bosbad wordt afgerond met een theeceremonie.

26-08


Klapstoelkabaret

In een mobiel theater midden in het park van de buitenplaats komt het Klapstoelkabaret een klein festival feestje vieren. Op hun pop up podium voor cabaret en kleinkunst ontdek je nieuw talent, gloednieuwe liedjes en conferences.

21-08

Concert
Voorstelling Dwalers

Op het rozenveldje naast het hoofdhuis speelt DWALERS, een muzikale voorstelling met liedjes en verhalen van Duo Leeghwater en Henk Zwart.

11-07

Rondleiding
Front Row Expeditie – We Are Public

Laat je verleiden door poëzie en geur in een zintuigelijke expeditie.

04-07

Rondleiding
Grote rondleiding

Tijdens de grote rondleiding ontdek je de verschillende monumenten op onze buitenplaats aan de Vecht. De rondleider neemt je mee door de geschiedenis van de buitenplaats tot het heden. Het 18e-eeuwse hoofdhuis van Doornburgh wordt speciaal voor deze rondleiding geopend.

03-07 / 04-07

Rondleiding
Rondleiding Robots in Captivity

Kennelhouder en robot care-taker Bram Ellens neemt je mee door zijn tentoonstelling Robots in Captivity, waar je van dichtbij kennis maakt met de verschillende bewoners.

20 juni

Rondleiding
Grote rondleiding

Tijdens de grote rondleiding ontdek je de verschillende monumenten op onze buitenplaats aan de Vecht. De rondleider neemt je mee door de geschiedenis van de buitenplaats tot het heden. Het 18e-eeuwse hoofdhuis van Doornburgh wordt speciaal voor deze rondleiding geopend.

12-06

Natuur
Natuurontdektocht

Onder leiding van natuurgids Marijke Zoetelief gaan kinderen met hun ouder(s) op ontdekkingstocht door de natuur op Buitenplaats Doornburgh.

12-06 en 13-06

Performance
Jellyfish van Victorine Pasman

Op zaterdag 12 en zondag 13 juni bekijk je Jellyfish in ons park, een beeldende performance met live muziek, geïnspireerd op de onderwaterwereld. De performance is vrij toegankelijk, dus kom langs en waan je in het diepe!

12-06, 13-06 en 19-06

Rondleiding
Rondleiding expo door Stef Veldhuis

Kunstenaar/componist Stef Veldhuis verbleef een maand lang in de priorij van Doornburgh als artist in residence. Het resultaat is de tentoonstelling Counterpoints. Op 12, 13 en 19 juni leidt de kunstenaar je zelf rond door de tentoonstelling.

02-04 t/m 05-04


Pasen in het park: vier de lente op Doornburgh

Wandel door ons park en picknick in de weide met een Paasbrunch van DeZusters!

01-07 t/m 09-01

Tentoonstelling
Robots in Captivity

In de tentoonstelling Robots in Captivity onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de complexe relatie tussen mens en technologie. Je ontmoet diverse robots in de priorij, waaronder een drie meter hoge robotarm en een robot in een kooi. We verkennen de vraag: zijn de robots onze dienaars, vrienden of juist onze vijanden?

27-12 t/m 27-12

Rondleiding
Grote rondleiding

UPDATE: vanwege de coronamaatregelen vindt deze rondleiding niet plaats.

20-12 t/m 20-12

Rondleiding
Grote rondleiding

UPDATE: vanwege de coronamaatregelen vindt deze rondleiding niet plaats.

11-12 t/m 20-06

Tentoonstelling
Stef Veldhuis – Counterpoints

Kunstenaar/componist Stef Veldhuis verbleef een maand lang in de priorij van Doornburgh als artist in residence. Nu is het resultaat van zijn residentie te bezichtigen en beluisteren op de buitenplaats. De expositie omvat een muzikale compositie en verschillende kunstinstallaties die reageren op de architectuur van de priorij.

29-11 t/m 29-11

Natuur
Tuinrondleiding

Beheerder Markus vertelt je over de pracht van de buitenplaats en hoe wij die onderhouden met zorg voor de natuur.

15-11 t/m 15-11

Rondleiding
Grote rondleiding

Onze rondleider vertelt je alles over de priorij én het oude hoofdhuis, waar je alleen tijdens deze tour binnen mag kijken!

08-11 t/m 08-11

Natuur
Tuinrondleiding

UPDATE: vanwege de coronamaatregelen vindt deze rondleiding niet plaats. Heb je een ticket voor deze activiteit? Wij nemen contact met je op over de mogelijkheden.

01-11 t/m 01-11

Rondleiding
Grote rondleiding

UPDATE: vanwege de coronamaatregelen vindt deze rondleiding niet plaats. Heb je een ticket voor deze activiteit? Wij nemen contact met je op over de mogelijkheden.

27-09 t/m 27-09

Natuur
Tuinrondleiding

Beheerder Markus vertelt je over de pracht van de buitenplaats en hoe wij die onderhouden met zorg voor de natuur.

26-09 t/m 26-09

Concert
Mike Boddé & Ineke van Klinken

Geniet van de prachtige klanken van deze Maarssenaren in het programma 'Muziek voor de vermoeide reiziger'.

12-09 t/m 13-09


Gratis toegang tijdens Open Monumentendag

Tijdens het weekend van Open Monumentendag op 12 en 13 september, is Doornburgh gratis toegankelijk voor bezoekers. Gebruik hiervoor de code MONUMENT bij het kopen van je online ticket.

03-09 t/m 01-11

Kunst
Duran Lantink – Post Black Friday

Ontwerper Duran Lantink opereert op het snijvlak van kunst en mode. Deze spraakmakende installatie is gemaakt in samenwerking met multidisciplinair kunstenaar Joeri Woudstra.

03-09 t/m 06-12

Tentoonstelling
Het Wilde Oog

Kunstenaarsduo ‘Het Wilde Oog’ presenteert een tentoonstelling met fotografie, videoperformances en stillevens. De uiteenlopende persoonlijkheden in verrassende situaties geven een nieuwe kijk op het voormalige klooster.

30-08 t/m 30-08

Natuur
Tuinrondleiding

Beheerder Markus vertelt je over de pracht van de buitenplaats en hoe wij die onderhouden met zorg voor de natuur.

22-08 t/m 22-08


High-tech kruidenworkshop

Ontdek de mogelijkheden van verticale landbouw en duurzame voedselsystemen. En proef wat die technologie ons oplevert!

26-07 t/m 26-07

Natuur
Tuinrondleiding

Beheerder Markus vertelt je over de pracht van de buitenplaats en hoe wij die onderhouden met zorg voor de natuur.

25-07 t/m 25-07


UITVERKOCHT Masterclass natuurwijn

Tijdens de masterclass ontdek je waarom natuurwijn zo bijzonder is - en uiteraard ga je ook wat proeven!

20 & 21-06

Dag van de Architectuur
Ontdek de priorij tijdens de Dag van de Architectuur 2020

Op 20 en 21 juni 2020 vindt de Dag van de Architectuur plaats. Doornburgh organiseert een rondleiding op zaterdag waarin je duikt in de architectuur van de priorij, het voormalige klooster van de buitenplaats. Dit gebouw staat bekend bij architectuurliefhebbers als één van de mooiste voorbeelden van de bouwstijl de Bossche School. De Reguliere Kanunnikessen van het Heilig Graf lieten het imposante complex in 1964 bouwen door architect Jan de Jong, leerling van Dom Hans van der Laan, de ‘vader’ van de architectuurstijl de Bossche School. De architectuur is sober en oogt modern, ondanks dat het inmiddels al meer dan 50 jaar oud is.

Don - zon t/m 30 aug

Film
Tijdsvensters

In deze interviewserie van De Bedachtzamen met Anna Peeters reflecteren dichters en denkers over het begrip tijd.

Don - zon t/m 30 aug

Kunst
teamLab

Verlies jezelf in de kleurenpracht van deze digitale bloemenzee van dit internationale kunstcollectief.

10-04

Eten & drinken
Vier Pasen op Buitenplaats Doornburgh

Tijdens het weekend van Pasen vormt Doornburgh het prachtige decor voor een wandeling, Paaslunch of concert. Geniet van de natuur op de buitenplaats, eet bij DeZusters of ervaar in de priorij het digitale kunstwerk van het innovatieve Japanse collectief teamLab. Bekijk hieronder wat het Paasweekend voor je in petto heeft op Doornburgh.

Elke zaterdag

Rondleiding
Rondleiding door de priorij

UPDATE: vanwege de coronamaatregelen vindt deze rondleiding voorlopig niet plaats.

Don - zon t/m 30 aug


Buitenplaats in bloei

Met een ticket voor Buitenplaats in bloei openen de deuren van de priorij en ontdek je onze kunst en architectuur.