Open Monumentendag: bezoek het oude hoofdhuis

Op zaterdag 14 september 2019 doet Buitenplaats Doornburgh mee aan ‘Open Monumentendag 2019’. Speciaal voor deze dag wordt er een gratis rondleiding georganiseerd langs de verschillende monumenten die de buitenplaats rijk is. Het 18e-eeuwse hoofdhuis van Doornburgh, dat gewoonlijk gesloten is, wordt voor deze rondleiding geopend. Reserveer aub uw kaarten op tijd.

Speciaal voor Open Monumentendag is het klassieke hoofdhuis geopend voor bezoekers tijdens rondleidingen, voordat deze zal sluiten voor renovatie. De buitenplaats bestaat uit een prachtig park met diverse rijksmonumenten, zoals het 18e-eeuwse hoofdhuis met prachtig beschilderde plafonds, een 19e-eeuwse ijskelder en een smeedijzeren hekwerk aan de Vechtzijde uit 1725.

Geschiedenis
Buitenplaats Doornburgh bestaat al sinds de 17de eeuw. Jan Elias Huydecoper kocht de buitenplaats in 1772, waarna het tot 1912 binnen de familie
Huydecoper van Maarseveen zou blijven. Op de buitenplaats bevindt zich een voormalig klooster gebouwd in 1964. Tot 2016 woonden hier de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het gebouw is ontworpen door architect Jan de Jong in de naoorlogse stijl van de Bossche School. Mede dankzij het originele meubilair is de gewijde sfeer van het klooster nog duidelijk voelbaar.

Het voormalige klooster wordt momenteel door de nieuwe eigenaren ontwikkeld tot een buitenplaats voor kunst en wetenschap. Hier zijn regelmatig tentoonstellingen en lezingen te bezoeken.

Reserveer een gratis rondleiding
De binnentuin van het voormalige klooster en het park zijn tijdens Open Monumentendag vrij te bezoeken. Als u het 18e eeuwse hoofdhuis wilt bezoeken kunt u zich inschrijven voor de gratis rondleiding om 11:00 of 14:00 uur. U kunt zich inschrijven door een mail te sturen naar info@buitenplaatsdoornburgh.nl, onder vermelding van Open Monumentendag plus het tijdstip waarop u zou willen deelnemen aan de rondleiding.

Lunchen & Dineren
Ga aansluitend eten bij het restaurant DeZusters in de priorij van Doornburgh. Hier eet je aan Bossche School-tafels, omringd door erfgoed. Chefs Roy Wiggers en Niels van Zijl koken een vast, uitgebreid vijfgangendiner met lokale producten volgens het ‘table d’hôtes’-principe. Roy en Niels ontvangen u in de keuken en nemen u mee op een culinaire reis door de priorij. Reserveer een tafel en kom genietend tot rust.

Scroll naar boven