Joyce Overheul

Het werk van Joyce Overheul (1989) gaat over ongelijkheid, seksisme, feminisme, machtsverhoudingen en emancipatie. Geen romantisch l’art pour l’art voor deze activistische kunstenaar. Wel werkt ze in zachte kleuren, textiel en kralen. Een bewuste keuze: handwerk en textielbewerking zijn eeuwenlang afgedaan als vrouwenhobby, een minderwaardig ambacht binnen de rest van de ‘hoge kunsten’. Het gebruik van textiel, of het handwerken ziet Joyce Overheul dan ook als een daad van verzet tegen de historische ongelijke man-vrouw verhoudingen en de hedendaagse vrouwenhaat.

Tijdens haar residentie bij Doornburgh gaat Joyce werken aan verschillende projecten. Dit doet ze in een openbare werkplaats waar bezoekers bij haar langs kunnen lopen en met haar in gesprek kunnen gaan over het werk, en over de relatie tussen kunst en religie.

Joyce zal zelf ook in gesprek gaan met één van de zusters die nog op de buitenplaats heeft gewoond, zuster Monica, en van haar een kralenportret maken. Ze zal het portret weven van ongeveer 33.000 minuscule glaskralen, als beproeving van haar eigen geduld en als onderdeel van haar eigen zoektocht naar haar eigen volharding. De kralen hebben per stuk een afmeting van 1,6×1,3mm, hiermee kan een zeer gedetailleerd portret worden gemaakt van ongeveer 30x23cm groot. Het maken van het portret zal naar schatting 6 weken in beslag nemen.

Joyce Overheul is van 23 januari t/m 5 maart 2023 in huis bij Buitenplaats Doornburgh. Zij is te bezoeken in het voormalig klooster tussen 10 februari en 5 maart op vrijdag, zaterdag en zondag. Zie het actuele overzicht in de agenda.

Joyce’s werk was te zien in de groepstentoonstelling EXODUS in 2023.

Scroll naar boven