Open Monumentendag 2022

Open Monumentendag is een mooie gelegenheid om Doornburgh te bezoeken. Bezoek de landschapstuin, het historische hoofdhuis en het bijzondere klooster. Tijdens het weekend van Open Monumentendag kun je gratis mee met rondleidingen over de buitenplaats, of naar de speciale lezing over architect Jan de Jong.

Let op: De rondleidingen voor dit weekend zijn volgeboekt. Er is nog wel plek bij de lezing.

Over Buitenplaats Doornburgh

Buitenplaats Doornburgh aan de Vecht bestaat al sinds de 17de eeuw. Deze buitenplaats bevat diverse rijksmonumenten zoals het 18e eeuwse landhuis, een 17e eeuwse ijskelder, het park en ook het klooster uit 1966 is een rijksmonument. Tot 2016 woonden hier de zusters van de Kanunnikessen van het Heilig Graf. Het gebouw is ontworpen door architect Jan de Jong in de sobere naoorlogse stijl van de Bossche School. Mede dankzij het originele kloostermeubilair is de sfeer van het klooster nog duidelijk voelbaar.

In de binnentuin kan koffie worden gedronken of worden geluncht bij ons restaurant DeZusters. Wegens de verwachte drukte dit weekend raden we aan voor de lunch in de binnentuin te reserveren. Dat kan door hier te klikken.

Rondleidingen (volgeboekt)

Zaterdag 10 september kun je mee met de ‘Architectuur rondleiding’, deze gaat uitgebreid in op de geschiedenis van het klooster en de architect Jan de Jong.

Zondag 11 september kun je mee met de ‘Grote rondleiding’ welke ook door de tuin en het 18e-eeuwse hoofdhuis gaat.

Voor deelname aan de rondleiding is aanmelden verplicht. Dat kan door hier te klikken.

De kapel van het klooster

Lezing over architect Jan de Jong

Op zaterdag 10 september presenteren we in de kapel van het klooster een lezing over architect Jan de Jong. De Jong is de meest vermaarde leerling van de architect/monnik Dom Hans Vanderlaan en vertegenwoordiger van de architectuurstroming die de Bossche School wordt genoemd. Deze lezing gaat over zijn bijzondere oeuvre.

Meer informatie over de lezing vind je hier.

Vorm aan de Vecht

In het klooster is momenteel de tentoonstelling Vorm aan de Vecht te zien. De tentoonstelling toont het erfgoed van Buitenplaats Doornburgh naast het werk van diverse gerenommeerde ontwerpers, kunstenaars en fotografen in een bijzondere combinatie van erfgoed en hedendaags design. Curator Nicole Uniquole: “Deze tentoonstelling reflecteert op de bijzondere geschiedenis van deze buitenplaats door het in een nieuw daglicht te zetten.”

Voor een bezoek aan de tentoonstelling is een ticket verplicht. Koop hier online je ticket.

Praktische informatie

Datum: 10 & 11 september
Tijd: Rondleidingen starten om 11:00 en om 14:00. De tuin is geopend van 10:00 tot 17:00.
Tickets: voor de rondleiding is aanmelden verplicht
Meer informatie: Ga naar de website van Open Monumentedag 2022 voor het hele programma en een overzicht van alle deelnemende monumenten.

Tentoonstelling ‘Vorm aan de Vecht’
Scroll naar boven