UITGESTELD: PRIKKEL – TALKS – II

LET OP: PRIKKEL talk II is uitgesteld van 2 december ’22 naar 3 februari ’23. Tickets blijven geldig.

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie van vijf “art-science-talks” onderzoeken we gezamelijk verschillende manieren van prikkelverwerking.

Want hoe werkt prikkelverwerking eigenlijk? En kunnen we iets leren van prikkelverwerking bij mensen die bepaalde zintuigen niet hebben, die blind of doof zijn, of juist hypersensitief zijn of een burn-out hebben? Door de combinatie van kunst en wetenschap gaan we proberen dit beter te begrijpen. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp.

In een serie van zes “art-science-talks” onderzoeken we PRIKKEL in al haar facetten, en publiek is uitgenodigd om hier aan mee te doen! Verwacht een onderzoekende, semi-interactieve lezing, waarvan alle resultaten worden verwerkt in de uiteindelijke tentoonstelling van PRIKKEL, die in het najaar van 2023 bij Buitenplaats Doornburgh te zien zal zijn.

Praktische informatie

Vrijdag 4 november – Prikkel 1
UITGESTELD Vrijdag 2 december – Prikkel 2
Vrijdag 3 februari ’23 – Prikkel 3
Vrijdag 10 maart ’23 – Prikkel 4                       
Zaterdag 15 april ‘23 – Prikkel 5 finale – 16:00u  

Alle talks starten om 19:30 tenzij anders aangegeven.

Klik hier om tickets te kopen.

Prikkel 1

De eerste prikkeltalk staat in het teken van prikkelverwerking. Theatermaker Boukje Schweigman (gezelschap Schweigman&), bekend om haar zintuiglijke ervaringsvoorstellingen, start de avond met een persoonlijke introductie. Anorexia-expert Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) neemt je mee in de verstoorde lichaamsbeleving van patiënten met anorexia nervosa. Kunstenaars Anne Leijdekkers en Silvana Hurtado-Dianderas Martínez doen sensorische experimenten met het publiek. Psycholoog Jurrian Hansink (Jellinek) vertelt over zijn werk-ervaring met overprikkelende cliënten. De avond wordt afgesloten met een live column van Nirav Christophe (HKU). Moderator is Gjilke Keuning.

Voorstelling ‘Wiek’ door Schweigman&

Partners

Schweigman& maakt al 18 jaar theater dat uniek is in zijn soort. Het publiek wordt aangesproken in woordeloze voorstellingen, waarin een spel wordt gespeeld met de waarneming en deze wordt ontregeld.  Artistiek leider en regisseur Boukje Schweigman is opgeleid binnen de Nederlandse mime en ontwikkelde een werkwijze waarin de zintuigen en waarneming centraal staat. Schweigman& biedt een totaalervaring, waarin je als bezoeker je lichaam en je zintuigen anders en intensief ervaart. De verbeelding wordt geopend, de verwondering wordt aangewakkerd. Je krijgt een ‘reset’ in een rusteloze samenleving.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) zijn verenigd in de Nieuwe Utrechtse School, een interdisciplinair platform voor urgente discussie over de wisselwerking tussen geneeskunde, de kunsten en geesteswetenschappen. Door middel van publieksdialogen, onderzoek en onderwijs wordt deze samenwerking gestimuleerd. Samen met de Universiteit Utrecht is er een interfacultaire samenwerking om een nieuwe generatie professionals op het gebied van gezondheid en zorg voor te bereiden op de toekomst. Interdisciplinariteit en creativiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.