Laatste week: NIEUW WERK met Chae Eun Rhee, Bart Lunenburg en Natalia Ossef

In de tentoonstelling NIEUW WERK tonen drie kunstenaars het werk dat zij tijdens een residentie op de buitenplaats maakten. Elk geeft een heel eigen perspectief op de omgeving, de natuur en de architectuur van het voormalig klooster. De tentoonstelling is nog t/m 8 januari 2023 te zien.

Klik hier om een ticket te kopen.

Chae Eun Rhee

De Koreaanse kunstenaar Chae Eun Rhee maakt monumentale olieverfschilderijen. Een samenspel van verschillende scènes van echte en virtuele mensen, taferelen uit de kunstgeschiedenis, dagelijkse dingen die haar opvallen en de altijd terugkerende regenbogen. Alles beweegt door elkaar heen in een felgekleurd schouwspel. De periode dat zij woonde en werkte op de buitenplaats heeft zijn naklank in haar schilderijen. De groene omgeving en blauwe luchten maakten haar kleurgebruik intenser, en ook de iconische Hollandse wolkenlucht is terug te vinden op haar doeken.

Op Buitenplaats Doornburgh heeft zij o.a. gewerkt aan een commissie voor het Centraal Museum Utrecht, een doek van wel 2 x 3 meter, welke als eerste tijdens haar presentatie te zien zal zijn. Hiernaast presenteert Chae ook andere nieuwe werken.

Bart Lunenburg

Bart Lunenburg (1995) is multidisciplinair kunstenaar uit Utrecht met een fascinatie voor architectuur. Samen met Kunsthal Kade in Amersfoort werd Bart geselecteerd voor een residentieperiode op Buitenplaats Doornburgh in het kader van de tentoonstelling BAKSTEEN, welke tegelijktijdig bij Kunsthal KAdE plaatsvindt.

In het voorjaar van 2022 deed Bart zijn onderzoek bij Doornburgh. Hij heeft zich tijdens de residentie verdiept in de architectuur van het voormalig klooster. Hierbij verbindt Bart de tradities van baksteenbouw met de tradities van de textielgeschiedenis, in het bijzonder van het weven. Dit tegen de achtergrond van de Dom Hans van der Laan’s architectuur en zijn verhoudingenleer.

Voor de presentatie op Doornburgh maakt Bart site-specific werken in de dubbele pandgang van het voormalig klooster, ook worden zijn tekeningen getoond en meerdere sculpturen van zowel hout als baksteen.

Natalia Ossef

Natalia Ossef (1983) woont in Utrecht en maakt video’s, foto’s en installaties. Het werk van Natalia kenmerkt zich door het spanningsveld tussen de geschiedenis en de actualiteit, tussen het individu en het collectief. In haar vroege werk verwees zij naar haar herinneringen aan haar geboorteland Syrië. Sindsdien breidde ze haar palet uit met performances waarin de veerkracht en de kwetsbaarheid van het landschap de hoofdrol speelt. Natalia doorgraaft en doorwerkt dat landschap, letterlijk en figuurlijk, om de verschillende lagen van het verleden te begrijpen. Hoe weerklinken historische oerbeelden in het heden?

Op Doornburgh heeft zij zich verdiept in de historie van de buitenplaats en het landschap. In een combinatie van installaties, fotografie, video en registraties van landart performances vertelt zij een gelaagd verhaal in een intieme en persoonlijke zoektocht naar balans en een betekenisvolle relatie met het verleden.

NIEUW WERK wordt mede mogelijk gemaakt door: K.F. Heinfonds, Stichting Stokroos en de Meyer Bergman Erfgoedgroep

Partners: Kunsthal KAdE en Centraal Museum Utrecht