Prikkel Workshop – UITVERKOCHT

Op zondag 7 januari organiseert Schweigman& een fysieke en informatieve workshop over prikkelverwerking. De workshop wordt gegeven door theatermaker Boukje Schweigman en wetenschapper Anouk Keizer (Universiteit Utrecht). Een interactieve, dynamische en leerzame middag, voor iedereen die dieper wil duiken in de wereld van ons lichaam, brein, zintuigen en prikkelverwerking.

Tijdens de workshop neemt experimenteel psycholoog Anouk Keizer je mee in hoe ons brein informatie vanuit onze zintuigen verwerkt. Hoe onze hersenen voor ons de werkelijkheid creëren, of juist een illusie vormgeven en ons zelfs regelmatig voor de gek houden. Er is volop ruimte voor al jouw vragen over zintuigen, prikkels, het brein en wat de rol is van ons lichaam bij mentale gezondheid.

Met regisseur Boukje Schweigman worden je zintuigen geopend en kruip je in de huid van verschillende “prikkelverwerkingstypes”. Samen ontdekken we wat het betekent om een hoge of een lage prikkeldrempel te hebben, hoe dit per zintuig kan verschillen en wat voor invloed dit heeft op ons gedrag en ons gemoed. We onderzoeken hoe prikkels bij iedereen anders binnenkomen, door middel van zintuiglijke oefeningen waarbij álle 8 zintuigen aan bod komen: ook onze interoceptie, proprioceptie en het vestibulaire zintuig – de interne zintuigen – doen mee.

Anouk en Boukje vullen elkaar tijdens deze middag steeds aan, waardoor de scheiding tussen hoofd en lijf wellicht een beetje mag verdwijnen en er ruimte komt voor de ervaring zelf en voor “dat wat is”.

PRIKKEL

PRIKKEL is een zintuigelijke tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking waarin kunst en wetenschap samenkomen. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: ‘Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?’, ‘Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?’ en ‘Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?’

Praktische informatie – dit evenement is UITVERKOCHT

Datum: Zondag 7 januari 2024
Tijd: 13:00 — 17:00 u.
Kosten: € 69,- incl. koffie & thee & toegang tentoonstelling
Beschikbaarheid: Er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Meld je dus op tijd aan om zeker te zijn van deelname. Aanmelden kan tot 4 januari 2024.

Tip: Voorafgaand aan de workshop, kan je er op eigen gelegenheid heerlijk lunchen bij Buitenplaats Doornburgh. Vooraf reserveren is niet nodig, tenzij je met meer dan 6 personen komt. Bekijk hier de lunchkaart.

Partners

Schweigman& maakt al 18 jaar theater dat uniek is in zijn soort. Het publiek wordt aangesproken in woordeloze voorstellingen, waarin een spel wordt gespeeld met de waarneming en deze wordt ontregeld.  Artistiek leider en regisseur Boukje Schweigman is opgeleid binnen de Nederlandse mime en ontwikkelde een werkwijze waarin de zintuigen en waarneming centraal staat. Schweigman& biedt een totaalervaring, waarin je als bezoeker je lichaam en je zintuigen anders en intensief ervaart. De verbeelding wordt geopend, de verwondering wordt aangewakkerd. Je krijgt een ‘reset’ in een rusteloze samenleving.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) zijn verenigd in de Nieuwe Utrechtse School, een interdisciplinair platform voor urgente discussie over de wisselwerking tussen geneeskunde, de kunsten en geesteswetenschappen. Door middel van publieksdialogen, onderzoek en onderwijs wordt deze samenwerking gestimuleerd. Samen met de Universiteit Utrecht is er een interfacultaire samenwerking om een nieuwe generatie professionals op het gebied van gezondheid en zorg voor te bereiden op de toekomst. Interdisciplinariteit en creativiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.

Scroll naar boven