PRIKKEL-TALK V

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie “art-science-talks” onderzoeken we gezamelijk verschillende manieren van prikkelverwerking. 

Klik hier om een ticket te kopen.

Want hoe werkt prikkelverwerking eigenlijk? En kunnen we iets leren van prikkelverwerking bij mensen die bepaalde zintuigen niet hebben, die blind of doof zijn, of juist hypersensitief zijn of een burn-out hebben? Door de combinatie van kunst en wetenschap gaan we proberen dit beter te begrijpen. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp.

In een serie “art-science-talks” onderzoeken we PRIKKEL in al haar facetten, en publiek is uitgenodigd om hier aan mee te doen! Verwacht een onderzoekende, semi-interactieve lezing, waarvan alle resultaten worden verwerkt in de uiteindelijke tentoonstelling van PRIKKEL, die in het najaar van 2023 bij Buitenplaats Doornburgh te zien zal zijn.

Prikkel-Talk V – Technologie als spiegel van onze perceptie

Tijdens de vorige editie van de semi-interactieve lezingenserie Prikkeltalk hadden we het over collectieve overprikkeling. Zijn we collectief overprikkeld? En waardoor denken wij dat dat komt? 

Een van de aannames luidt dat we overprikkeld zijn sinds de opkomst van technologie, in het bijzonder door digitale media en de vele schermen. 

Toch voorziet technologie ons ook van veel goeds. Technologie doet ons nadenken over en reflecteren op onze ‘natuurlijke’ manier van zijn, dat zal in deze Prikkeltalk blijken. Als je bijvoorbeeld met de hulp van kunstmatige intelligentie bepaalde prikkels wel of juist niet je brein kan laten bereiken, hoe kies je dan welke prikkels je wel en niet ervaart? Of als je in virtueel beeld je lichamelijke ervaring kan visualiseren, hoe ziet dit er dan uit? 

Tijdens Prikkeltalk V gaan we in op technologie als spiegel van onze perceptie. Verwacht een leerzame en inspirerende avond, met genoeg ruimte voor vragen en dialoog.

Te gast is ethicus Odile van Stuijvenberg. Odile is een van de negen makers die voor het onderzoeksproject Prikkel bij Buitenplaats Doornburgh in residentie ging. Als ethicus doet zij bij het UMCU onderzoek naar kunstmatige sensorische prikkelverwerking, zoals met behulp van protheses en implantaten. Als je je eigen zicht of gehoor kunstmatig moet vormgeven, op basis waarvan maak je dan keuzes? Moeten we altijd de neurotypische zintuigelijke ervaring nabootsen? Over deze vraagstukken gaan we met Odile in gesprek.

Gedragswetenschapper Joanneke Weerdmeester en onderzoeker Joris Weijdom zijn ook sprekers op de Prikkeltalk. Joris geeft een introductie op mixed reality en hoe deze technologie een mediator kan zijn tussen jouw binnenwereld en de buitenwereld. Joanneke vertelt over de relatie tussen games, prikkelregulatie en mentale gezondheid aan de hand van twee VR-projecten. 

Serie Prikkel Talks

4 november 2022 – Prikkel Talk #1
3 februari 2023 – Prikkel Talk #2 – Diversiteit in prikkelverwerking
31 maart 2023 – Prikkel Talk #3 – Prikkelverwerking en Fenomenologie
12 mei 2023 – Prikkel Talk #4 – Fenomenologie binnen kunst en wetenschap en over onze aannames rondom overprikkeling
23 juni 2023 – Prikkel Talk #5 – Technologie als spiegel van onze perceptie
3 november 2023 – Prikkel Talk #6 – Zijn we collectief overprikkeld?
8 december 2023 – Prikkel Talk #7 – Jongeren over prikkel(d)

Praktische informatie

Datum: vrijdag 23 juni
Tijd: 19:30
Tickets: € 5,00
Klik hier om een ticket te kopen.

Prikkel Talk II

Partners

Schweigman& maakt al 18 jaar theater dat uniek is in zijn soort. Het publiek wordt aangesproken in woordeloze voorstellingen, waarin een spel wordt gespeeld met de waarneming en deze wordt ontregeld.  Artistiek leider en regisseur Boukje Schweigman is opgeleid binnen de Nederlandse mime en ontwikkelde een werkwijze waarin de zintuigen en waarneming centraal staat. Schweigman& biedt een totaalervaring, waarin je als bezoeker je lichaam en je zintuigen anders en intensief ervaart. De verbeelding wordt geopend, de verwondering wordt aangewakkerd. Je krijgt een ‘reset’ in een rusteloze samenleving.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) zijn verenigd in de Nieuwe Utrechtse School, een interdisciplinair platform voor urgente discussie over de wisselwerking tussen geneeskunde, de kunsten en geesteswetenschappen. Door middel van publieksdialogen, onderzoek en onderwijs wordt deze samenwerking gestimuleerd. Samen met de Universiteit Utrecht is er een interfacultaire samenwerking om een nieuwe generatie professionals op het gebied van gezondheid en zorg voor te bereiden op de toekomst. Interdisciplinariteit en creativiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.

Scroll naar boven