PRIKKEL-TALK III

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. In Prikkel Talk III duiken we dieper in de wereld van de fenomenologie, een filosofische stroming die uitgaat van de lichamelijke en zintuigelijke ervaring van een fenomeen als middel om de wereld te leren kennen. Prikkeltalk III wordt extra interactief. De avond begint met een keuze uit twee workshops. Denk erover na en besluit vóór aankomst alvast aan welke workshop je het liefst deelneemt!

Klik hier om een ticket te kopen.

In een serie “art-science-talks” onderzoeken we PRIKKEL in al haar facetten, en publiek is uitgenodigd om hier aan mee te doen! Verwacht een onderzoekende, semi-interactieve lezing, waarvan alle resultaten worden verwerkt in de uiteindelijke tentoonstelling van PRIKKEL, die in het najaar van 2023 bij Buitenplaats Doornburgh te zien zal zijn.

Hoe werkt prikkelverwerking eigenlijk? En kunnen we iets leren van prikkelverwerking bij mensen die bepaalde zintuigen niet hebben, die blind of doof zijn, of juist hypersensitief zijn of een burn-out hebben? Door de combinatie van kunst en wetenschap gaan we proberen dit beter te begrijpen. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp.

Prikkel Talk III – Prikkelverwerking en Fenomenologie

De wereld en het leven openbaart zich aan ons middels verschijningsvormen; fenomenen. De filosofische stroming fenomenologie gaat uit van de lichamelijke en zintuigelijke ervaring van een fenomeen als middel om de wereld te leren kennen. In dit project onderzoeken we de prikkelverwerking vanuit kunst en wetenschap en ontkomen we haast niet aan een fenomenologische benadering. Tijd voor een avond waarin we uitdiepen wat een fenomenologische benadering eigenlijk inhoudt.

Prikkeltalk III wordt extra interactief, want fenomenologie stelt immers de ervaring centraal. De avond begint met twee workshops die tegelijkertijd plaatsvinden. Wij verzoeken de groep gelijkmatig over de workshops te verdelen, maar als je een sterke voorkeur hebt kan je hier alvast over nadenken.

Workshop 1:
‘Woorden geven aan het lichaam’
Een workshop fenomenologisch schrijven met schrijvers Nirav Christophe en Daniela Moosmann.

Workshop 2:
‘Een kaart van sensaties’ 
Een introductie in BodyMapping en SoulPaint met interdisciplinaire kunstenaars en onderzoekers Sarah Ticho, Joris Weijdom en Niki Smit.
Let op: deze workshop is deels in het Engels.

Na de workshops volgt een plenair programma:
Filosoof Carli Coenen geeft een introductie op de fenomenologie en er is tijd voor vragen uit het publiek.

Serie Prikkel Talks

4 november 2022 – Prikkel Talk #1
3 februari 2023 – Prikkel Talk #2 – Diversiteit in prikkelverwerking
31 maart 2023 – Prikkel Talk #3 – Prikkelverwerking en Fenomenologie
12 mei 2023 – Prikkel Talk #4 – Fenomenologie binnen kunst en wetenschap en over onze aannames rondom overprikkeling
23 juni 2023 – Prikkel Talk #5 – Technologie als spiegel van onze perceptie
3 november 2023 – Prikkel Talk #6 – Zijn we collectief overprikkeld?
8 december 2023 – Prikkel Talk #7 – Jongeren over prikkel(d)

Praktische informatie

Datum: vrijdag 31 maart
Tijd: 19:30 – 21:30
Tickets: € 5,00
Klik hier om een ticket te kopen.

Prikkel talk II

Partners

Schweigman& maakt al 18 jaar theater dat uniek is in zijn soort. Het publiek wordt aangesproken in woordeloze voorstellingen, waarin een spel wordt gespeeld met de waarneming en deze wordt ontregeld.  Artistiek leider en regisseur Boukje Schweigman is opgeleid binnen de Nederlandse mime en ontwikkelde een werkwijze waarin de zintuigen en waarneming centraal staat. Schweigman& biedt een totaalervaring, waarin je als bezoeker je lichaam en je zintuigen anders en intensief ervaart. De verbeelding wordt geopend, de verwondering wordt aangewakkerd. Je krijgt een ‘reset’ in een rusteloze samenleving.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) zijn verenigd in de Nieuwe Utrechtse School, een interdisciplinair platform voor urgente discussie over de wisselwerking tussen geneeskunde, de kunsten en geesteswetenschappen. Door middel van publieksdialogen, onderzoek en onderwijs wordt deze samenwerking gestimuleerd. Samen met de Universiteit Utrecht is er een interfacultaire samenwerking om een nieuwe generatie professionals op het gebied van gezondheid en zorg voor te bereiden op de toekomst. Interdisciplinariteit en creativiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.

Scroll naar boven