Kunst & wetenschap

Buitenplaats Doornburgh presenteert prikkelende presentaties op het snijvlak van kunst en wetenschap. Ook zijn in de priorij verschillende kunstwerken uit de vaste collectie te bekijken. Reserveer hier je ticket.

Tentoonstelling: EXODUS

Op 24 maart 2023 opent in Buitenplaats Doornburgh de grote groepstentoonstelling EXODUS, met o.a. werk van Eva Spierenburg, Antonio Jose Guzman en Monika Dahlberg. De tentoonstelling bevat werk gemaakt in verschillende disciplines, van makers met uiteenlopende achtergronden, en vertelt samen een meerstemmig verhaal.

Lees verder

Eerdere tentoonstellingen

NIEUW WERK

Vanaf 7 oktober presenteert Buitenplaats Doornburgh NIEUW WERK, een tentoonstelling waarin drie kunstenaars het werk tonen dat zij tijdens een residentie op de buitenplaats maakten. In het najaar van 2022 zie je NIEUW WERK van residenten Bart Lunenburg, Natalia Ossef en Chae Eun Rhee.

Lees verder

Vorm aan de Vecht

Bezoek de tentoonstelling Vorm aan de Vecht. In deze tentoonstelling zet curator Nicole Uniquole bijzonder erfgoed in een nieuw licht met hedendaagse kunst en design. Deze tentoonstelling is te zien t/m 25 september.

Lees verder

Harmonic Dissonance

In de kapittelzaal van de priorij is de multimedia installatie Harmonic Dissonance te zien. Het is een speelse installatie die het midden houdt tussen kunst en wetenschap waarin mensen worden uitgenodigd om menselijke verbondenheid te ontdekken door middel van algorithmes.

Lees verder

Robots in Captivity

Update: Wegens de lockdown is de tentoonsteling Robots in Captivity iets eerder afgelopen. dan gepland In deze tentoonstelling onderzoekt beeldend kunstenaar Bram Ellens de relatie tussen mens en technologie. Als bezoeker ontmoet je zijn diverse robots, met allen een eigen karakter. In de tentoonstelling en het onderzoekslab verkennen we de vraag: zijn de robots onze dienaars, vrienden of juist onze vijanden?

Lees verder

Stef Veldhuis – Counterpoints

Vanaf 5 juni zijn we weer open! De tentoonstelling Counterpoints is nog t/m 20 juni te bezichtigen en beluisteren op de buitenplaats. Op 12, 13 en 19 juni leidt kunstenaar Stef Veldhuis je zelf rond!

Lees verder

Artist-in-residence – Johanna Franco Zapata

In de rondgang van het klooster presenteert artist-in-residence Johanna Franco Zapata een presentatie in ontwikkeling.  Gedurende een maand nodigt Johanna verschillende kunstenaars uit om in het klooster werk te maken en te presenteren. Het wordt een eclectische accumulatie van uiteenlopende werken. Van 3 t/m 6 maart is de eindpresentatie te bezichtigen.

Lees verder

Bekijk de mini-documentaire over de tentoonstelling Counterpoints

Kunstenaar/componist Stef Veldhuis verbleef een maand lang in de priorij van Doornburgh als artist in residence. Van 11 december 2020 t/m 28 maart 2021 is het resultaat van zijn residentie te bezichtigen en beluisteren op de buitenplaats. Bekijk hier de documentaire over zijn residentie, de muziek en de tentoonstelling.

Lees verder

Tentoonstelling Het Wilde Oog

Kunstenaarsduo ‘Het Wilde Oog’ presenteert op Buitenplaats Doornburgh een tentoonstelling bestaande uit een fotoserie die op de buitenplaats zelf is gemaakt, een reeks videoperformances en stillevens met rekwisieten in de kloosterruimtes. Hierin zijn uiteenlopende persoonlijkheden in verrassende situaties geportretteerd. De tentoonstelling geeft een nieuwe kijk op het voormalige klooster van Doornburgh.

Lees verder

Duran Lantink – Post Black Friday

Duran Lantink opereert op het snijvlak van kunst en mode en staat bekend om zijn eigenzinnige visie op duurzaamheid. Zijn creaties worden wereldwijd gedragen, onder andere door de zangeressen Janelle Monáe en Billie Eilish. Op Doornburgh bekijk je zijn installatie Post Black Friday.

Lees verder

teamLab – digitaal kunstwerk

Ontdek op Doornburgh een kunstwerk van teamLab, een internationaal kunstenaarscollectief gevestigd in Tokio. Het is een digitale bloemenzee die meebeweegt met de tijd van de dag. Met een ticket voor Buitenplaats in bloei heb je toegang tot het kunstwerk.

Lees verder

Tijdsvensters

In filmzaal is de interviewserie ‘Tijdsvensters’ te zien, gemaakt door De Bedachtzamen met Anna Peeters, reflecteren verschillende gasten op het begrip tijd. De serie is gefilmd op Doornburgh en brengt de buitenplaats op een prachtige manier in beeld.

Lees verder

ENDLESS LIFE – kunst en wetenschap over het oneindige leven

GESLOTEN – Is het straks mogelijk om ons leven eindeloos te verlengen? Van 12 september 2019 t/m 29 maart 2020 verkennen hedendaagse kunstenaars en wetenschappers dit thema op Buitenplaats Doornburgh in ‘ENDLESS LIFE. Kunst & wetenschap over het oneindige leven.’

Lees verder

David Bade: een gedeeld hiernamaals

David Bade maakt van 30 maart t/m 5 mei in het voormalige klooster op Buitenplaats Doornburgh een kunstinstallatie. De weekenden voor Pasen kunnen bezoekers meebouwen aan het project.

Lees verder

Een Huis voor de Geest: Architectuur van Dom Hans van der Laan & Jan de Jong

Vanaf vrijdag 17 mei is op Buitenplaats Doornburgh in Maarssen de tentoonstelling Een Huis voor de Geest te bezoeken, over twee toonaangevende architecten van de Bossche School: Dom Hans van der Laan en Jan de Jong.

Lees verder

Janis Rafa

A Sign of Prosperity to the Dreamer van video-kunstenaar Janis Rafa is een ongemakkelijke bejubeling van het dode, niet-menselijke lichaam.

Lees verder

Masha Trebukova – Cathedral

In de serie Cathedral verbeeldt Masha Trebukova verhalen uit het Oude en Nieuwe Testament. De aangrijpende monoprints zijn geïnspireerd door 11de en 12de eeuwse Romaanse sculpturen.

Lees verder

Dikker + Oostrik

De installatie Harmonic Dissonance van Dikker + Oostrik behandelt thema’s als afhankelijkheid en zeggenschap binnen computergestuurde sociale netwerken.

Lees verder