PRIKKEL TALKS

Buitenplaats Doornburgh werkt samen met theatergroep Schweigman&, de Hoge School van Beeldende Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) aan een bijzonder nieuw project genaamd PRIKKEL. Binnen deze uiteenlopende groep van theatermakers, kunstenaars en artsen bestaat eenzelfde fascinatie voor hoe we omgaan met prikkels, en de toenemende overprikkeling van onze samenleving. In een serie van zeven “art-science-talks” onderzoeken we gezamelijk verschillende manieren van prikkelverwerking.

Want hoe werkt prikkelverwerking eigenlijk? En kunnen we iets leren van prikkelverwerking bij mensen die bepaalde zintuigen niet hebben, die blind of doof zijn, of juist hypersensitief zijn of een burn-out hebben? Door de combinatie van kunst en wetenschap gaan we proberen dit beter te begrijpen. Met theatermakers, beeldend kunstenaars, filosofen en artsen duiken wij met een open blik in dit prikkelende onderwerp.

In een serie van zeven “art-science-talks” onderzoeken we PRIKKEL in al haar facetten, en publiek is uitgenodigd om hier aan mee te doen! Verwacht een onderzoekende, semi-interactieve lezing, waarvan alle resultaten worden verwerkt in de uiteindelijke tentoonstelling ‘Prikkel’, te beleven bij Buitenplaats Doornburgh van 6 oktober 2023 t/m 7 januari 2024.

Tentoonstelling Prikkel

Prikkel is een zintuigelijke tentoonstelling over neurodiversiteit en prikkelverwerking waarin kunst en wetenschap samenkomen. Beeldend kunstenaars, wetenschappers en theatermakers onderzochten vragen als: ‘Waarom kampen zoveel mensen met burn-outklachten?’, ‘Hoe verwerken ons brein en lichaam eigenlijk prikkels?’ en ‘Wat kunnen wij hierover leren van neurodiverse mensen, met bijvoorbeeld autisme of ADHD?’

Serie Prikkel Talks

4 november 2022 – Prikkel Talk #1
3 februari 2023 – Prikkel Talk #2 – Diversiteit in prikkelverwerking
31 maart 2023 – Prikkel Talk #3 – Prikkelverwerking en Fenomenologie
12 mei 2023 – Prikkel Talk #4 – Fenomenologie binnen kunst en wetenschap en over onze aannames rondom overprikkeling
23 juni 2023 – Prikkel Talk #5 – Technologie als spiegel van onze perceptie
3 november 2023 – Prikkel Talk #6 – Zijn we collectief overprikkeld?
8 december 2023 – Prikkel Talk #7 – Jongeren over prikkel(d)

Programma Prikkel Talk #1

De eerste prikkeltalk staat in het teken van prikkelverwerking. Theatermaker Boukje Schweigman (gezelschap Schweigman&), bekend om haar zintuiglijke ervaringsvoorstellingen, start de avond met een persoonlijke introductie. Anorexia-expert Anouk Keizer (Universiteit Utrecht) neemt je mee in de verstoorde lichaamsbeleving van patiënten met anorexia nervosa. Kunstenaars Anne Leijdekkers en Silvana Hurtado-Dianderas doen sensorische experimenten met het publiek. Psycholoog Jurrian Hansink (Jellinek) vertelt over zijn werk-ervaring met overprikkelende cliënten. De avond wordt afgesloten met een live column van Nirav Christophe (HKU). Moderator is Gjilke Keuning.

Praktische informatie

Datum: Vrijdag 4 november 2022
Tickets: Klik hier om tickets te kopen.

Voorstelling ‘Wiek’ door Schweigman&

Partners

Schweigman& maakt al 18 jaar theater dat uniek is in zijn soort. Het publiek wordt aangesproken in woordeloze voorstellingen, waarin een spel wordt gespeeld met de waarneming en deze wordt ontregeld.  Artistiek leider en regisseur Boukje Schweigman is opgeleid binnen de Nederlandse mime en ontwikkelde een werkwijze waarin de zintuigen en waarneming centraal staat. Schweigman& biedt een totaalervaring, waarin je als bezoeker je lichaam en je zintuigen anders en intensief ervaart. De verbeelding wordt geopend, de verwondering wordt aangewakkerd. Je krijgt een ‘reset’ in een rusteloze samenleving.

De Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht) zijn verenigd in de Nieuwe Utrechtse School, een interdisciplinair platform voor urgente discussie over de wisselwerking tussen geneeskunde, de kunsten en geesteswetenschappen. Door middel van publieksdialogen, onderzoek en onderwijs wordt deze samenwerking gestimuleerd. Samen met de Universiteit Utrecht is er een interfacultaire samenwerking om een nieuwe generatie professionals op het gebied van gezondheid en zorg voor te bereiden op de toekomst. Interdisciplinariteit en creativiteit zijn hierbij belangrijke thema’s.

Scroll naar boven